Kwas masłowy

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się jednak właściwościami przeciwzapalnymi, a także stanowi pożywienie dla komórek jelita grubego, zapewniając prawidłowe jego funkcjonowanie. Maślan zapewnia również szczelność ścian jelita, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.

Produkcję kwasu masłowego wspomaga przede wszystkim dieta wysokobłonnikowa uwzględniająca: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze, płatki i otręby zbożowe, a także banany, cebulę i czosnek. Korzystnie na produkcję maślanu wpływają też warzywa i owoce takie jak: ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, jabłka, morele, pomarańcze, jeżyny, jagody i kiwi. Dobrym wspomagaczem są też suszone owoce.

Właściwy poziom kwasu masłowego zapobiega wielu chorobom, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić wyżej wymienione produkty. Gdy już choroba wystąpi, można zastosować maślan sodu jako suplement. Wspomniane niedomagania to przede wszystkim: choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunka, zespół jelita nadwrażliwego, bóle brzucha, a nawet nowotwory jelita grubego lub okrężnicy.

Wbrew więc wielu błędnym opiniom, mówiącym o tym, że skoro błonnik nie jest trawiony, to jest dla organizmu zbędny, należy zadbać o właściwą podaż tego składnika pożywienia. Nie bez powodu słusznie się uważa, że jelita to drugi mózg.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

2024-10-23

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

W niniejszym artykule przyjrzymy się temu, jak dbać o nasz umysł, by utrzymać go w dobrej kondycji.

Czytaj dalej