Kuchnia latem

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki

Dlatego właściwe jest spożywanie lekkich zup krótko gotowanych tylko na wywarach warzywnych i dodawanie dopiero na końcu łyżki masła lub oleju tłoczonego na zimno. Korzystne jest też gotowanie na parze, blanszowanie oraz krótkie obsmażanie warzyw na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek. Dodawanie tłuszczu do dań czy soków warzywnych jest niezmiernie ważne, gdyż pozwoli na wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których źródłem są warzywa. Nie należy też nadużywać zwykłej marketowej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i nie jest wskazana w chorobach układu krążenia i nerek. Dania doprawiać można oryginalnym sosem sojowym shoyu (bez drożdży) oraz dużą ilością przypraw, np. estragon nadaje potrawom słony smak, a dodatkowo zawiera jod, prowitaminę A oraz poprawia trawienie. 

Podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce oraz zboża, fasolki, oleje, kiełki, orzechy, nasiona i zioła. Jemy mniej białka pochodzenia zwierzęcego, które nadmiernie zakwasza nasz organizm. W okresie lata większości z nas przyda się dieta wegetariańska. Pozostawiamy w diecie rośliny strączkowe i naturalny fermentowany nabiał. W największe upały polecam chłodniki na bazie kefiru czy zsiadłego mleka z warzywami czy owocami. Lato, wysokie temperatury, suchość w powietrzu, to najlepszy moment w ciągu roku na dominację mlecznych produktów fermentacyjnych. Ważne, by nabywać je tylko od sprawdzonego ekologicznego producenta.


Objawy zakwaszenia, które mogą się pojawiać po ciężkim białkowym jedzeniu dominującym zimą to: uczucie stałego zmęczenia, bóle głowy, apatia, ziemista cera, zmiany skórne, zmarszczki, zaparcia i zaburzenia przemiany materii. W warzywach i owocach jest bogactwo witamin i związków mineralnych, które utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz dodają nam wigoru. Dla prawidłowego zrównoważenia kwasów ze 100 g surowego mięsa, ryby lub sera potrzeba jest przeciętnie ok 300 g warzyw i owoców. 

Owoce sezonowe najlepiej spożywać jako osobny posiłek. Można również w okresie lata pokusić się o jednodniowe posty owocowe, np. w każdy piątek przez cały dzień jadamy tylko świeże owoce. Truskawki, poziomki, czereśnie, porzeczki są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że owoce te nie były wcześniej pryskane środkami ochrony roślin. W związku z tym uważajmy, od kogo kupujemy owoce. Truskawki zawierają mało cukrów, dlatego mogą być jadane nawet przez osoby chorujące na cukrzycę. Są źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu , magnezu czy potasu. Aby nie zmarnować ich cennych składników, najlepiej odszypułkować je dopiero po umyciu tuż przed jedzeniem. Unikniemy wówczas utlenienia witaminy C. Czereśnie z kolei mają zdolność czyszczenia krwi z wszelkich toksyn, przez co poprawiają jej skład. W sezonie czereśniowym warto jadać ich pierwszą porcję na czczo. 

Pamiętać musimy o tym, aby zachować umiar w spożywaniu produktów odświeżających. Ich nadmiar może spowodować wychłodzenie przewodu pokarmowego i nerek, które objawia się upośledzeniem trawienia i wydalania. Osoby wychłodzone, ze skłonnością do przeziębień powinny pozostać przy następujących metodach przygotowywania posiłków: blanszowanie, krótkie duszenie, gotowanie na parze, zupy.

Latem mamy również najlepszy dostęp do wspaniale przyswajalnego wapnia, chlorofilu i magnezu. Zielone liście kalafiora, brokułu, kalarepy, rzodkiewek, sałaty, ziół są jego najlepszym źródłem. Z każdego spaceru po czystych zielonych terenach warto przynieść do domu listki mniszka lekarskiego, krwawnika, babki lancetowatej czy podagrycznika. Idealnie nadają się do posypywania potraw czy jako dodatek do sałatek. W przyswajaniu wapnia przeszkadzają m.in. przetwory mleczne: słodkie mleko, sery, jogurty z cukrem, lody; produkty wysokobiałkowe: mięso, drób, ryby; cukier, ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryki, wino, ocet winny, cytryny (zwłaszcza w herbacie), pomarańcze, kawa, alkohol.

Do picia warto regularnie parzyć świeże zioła. O tej porze roku jesteśmy otoczeni kwitnącym czarnym bzem, miętą, melisą, przytulią, wierzbówką, babkami, wrotyczem, dziurawcem i innymi cudnymi ziołami. Ich rozpoznawanie nie jest takie trudne i warto poświęcić choć chwilę, by się z tymi podstawowymi roślinami zapoznać.   

Odchudzający wywar z szypułek czereśni

Łyżkę świeżych ogonków czereśni zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Pić ½ szklanki 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Jeżeli korzystamy z suszonych szypułek, to wcześniej należy je na 12 h namoczyć. Napoju nie słodzimy.

Zupa botwinkowa z pokrzywą

W garnku podsmażamy na maśle klarowanym: marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, por, cebulę. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 4 cm wodorostu wakame, posiekane liście lubczyku i gotujemy. Następnie dodajemy natkę pietruszki, pokrojoną botwinkę, liście pokrzywy. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, pieprzem.  Solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Można dodać również dobrą naturalną śmietankę lub mleko kokosowe. 

Pasta z kalafiora 

½ kalafiora gotujemy na parze do miękkości i miksujemy z 2 ząbkami młodego czosnku. Następnie przyprawiamy solą i naturalnym jogurtem oraz koperkiem.

Opracowała Anna Grzechowiak

grzechotka-dieta.pl 

Inne wpisy w tej kategorii

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej