Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary (Capparis L.) to gatunek roślin należący do rodziny kaparowatych. Występują przede wszystkim w: rejonie śródziemnomorskim, Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego, czyli Pacyfiku. Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię włoską, grecką czy francuską bez kaparów.

Te małe o cierpkim smaku kulki zaczynają doceniać także smakosze innych kuchni europejskich. Przyjrzyjmy się bliżej tym coraz bardziej popularnym również w Polsce – owocom kapara.


Przyprawa, ale też lek

Do całej rodziny należy 139 gatunków tej rośliny. Niektóre odmiany są typowo ozdobne, inne służą jako przyprawa (na przykład pąki kwiatowe kaparów ciernistych) szczególnie w kuchni francuskiej a jeszcze inne stosowane są w ...lecznictwie.

W Polsce mamy jeszcze niewielki wybór, ale na rynku dostępne już są pączki kaparu ciernistego – zazwyczaj marynowane w zalewie octowej. Z wyglądu przypominają zielone oliwki, ale są dużo ostrzejsze w smaku. Nie jest on zawsze jednakowy, albowiem każdy gatunek tego owocu ma troszkę inny posmak. Kapary cenione są jednak we Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii za wyjątkowy smak, aromat, ale też za prozdrowotne właściwości. Kapary cierniste wymienione są nawet w Biblii, a zdaniem biblistów są one symbolem ludzkiej kondycji.


Młodość i kondycja

Kapary to bogate źródło witamin, minerałów oraz innych prozdrowotnych składników. Zawierają między innymi polifenole będące naturalnymi strażnikami przed działaniem wolnych rodników, które jak wiemy odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych oraz proces starzenia organizmu. Antyoksydanty wzmacniają też ogólnie ustrój przed różnego rodzaju infekcjami.
 
Pączki omawianej rośliny zawierają również witaminę C, która również opóźnia starzenie, ale i podnosi odporność organizmu, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Obecna także w pączkach rutyna spowalnia utlenianie się witaminy C oraz wspomaga jej przyswajanie. Podobnie działają kwercetyna oraz kemferol pomagają wchłaniać witaminy i minerały oraz odmładzają nasze ciało.
Kapary to również niezbędna witamina A, która zapobiega chorobom wzroku (w szczególności tak zwanej kurzej ślepocie) a wraz z witaminą C poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Przyspiesza też gojenie się ran, wzmacnia układ immunologiczny. Badania dowodzą niezbicie, że witamina A ogranicza ryzyko oraz spowalnia rozwój raka: jelita grubego, płuc i piersi.

Kapary to także skarbnica: sodu, magnezu, wapnia i potasu, czyli bardzo istotnych minerałów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wiadomo, nadmiar sodu może powodować ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dlatego warto odpowiednio zbilansować swoją dietę – szczególnie dotyczy to osób, u których zdiagnozowano już tę powszechną przypadłość. Z kaparami (podobnie zresztą jak ze wszystkim) nie należy przesadzać, ale też zbytnio nie przejmować się tymi obostrzeniami. Sam często jadam te przepyszne pączki i nie zauważyłem niepokojących zmian w ciśnieniu tętniczym.


Zdrowe serce, wątroba i jelita

Kapary nadają posiłkom fantastyczny posmak, stanowiąc jednocześnie naturalny lek. Cierpki smak powoduje, że te zielone kuleczki są doskonałym antidotum na dolegliwości wątrobowe i całego układu pokarmowego. Doskonale regulują procesy metaboliczne, łagodzą ponadto udręki żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, biegunki, ale i zaparcia). Poprawiają pracę jelit, ich perystaltykę i wypróżnianie. Niska kaloryczność kaparów pomaga jednocześnie w procesie odchudzania.

Wspomnianą już wyżej opinię biblistów potwierdzają badania naukowe i praktyka, albowiem stwierdzono pozytywny wpływ spożywania kaparów na kondycję i energię życiową oraz  na zwiększenie libido. Stąd też kapary uznawane są za znakomity afrodyzjak.

Kapary to także klucz do zdrowego serca i układu krążenia. Obecne w nich antyoksydanty skutecznie regulują działanie krwiobiegu, zapobiegając jednocześnie jakże powszechnej miażdżycy.

Ostra kuchnia śródziemnomorska

Dla miłośników ostrych smaków kapary to doskonałe rozwiązanie. W smaku przypominają oliwki z chrzanem, ale tak naprawdę trudno je zastąpić. Mogą stanowić doskonały (a przy tym zdrowy) dodatek do: sosów, sałatek, makaronów, pizzy czy dań mięsnych (tych jednak nie zalecam). Oryginalność i wyrazistość potraw z udziałem kaparów jest niezapomniana.A gdy dodamy do tego walory prozdrowotne, to... trudno obejść się bez tych zielonych kuleczek.

Nie zaleca się kaparów osobom z problemami sercowymi, obrzękami spowodowanymi nadmiarem wody w organizmie oraz cierpiącym na osteoporozę.

Niemniej jednak kapary stanowią znakomity (a przede wszystkim zdrowy) dodatek do posiłków i warto, aby kuchnia polska, śladem kuchni włoskiej, greckiej czy francuskiej, zaadaptowała je.


Opracowanie Sławomir Śmiełowski




Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej