Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciałam zwrócić Państwa uwagę na to, że kalafior jest warzywem, które możemy jeść przez cały rok, a w oczekiwaniu na cieplejsze dni i wystrzał roślinnej wegetacji, namawiam na skosztowanie kalafiora w formie… kiszonej.

W naszym kraju najczęściej kisimy: kapustę, ogórki lub buraki, ale do tego celu znakomicie nadadzą się też: brokuły, rzodkiewki, chrzan, marchewka, tytułowy kalafior, a nawet cytryny czy stokrotki. Ja często kiszę te części warzyw, których już nie wykorzystam, a żal mi wyrzucić, czyli np. zdrewniałe łodygi szparagów czy zielonej pietruszki. Co prawda moim celem jest uzyskanie kiszonej zalewy, niekoniecznie warzyw. Kiszenie to prosta sprawa, można śmiało poeksperymentować. A jeśli nie macie ochoty na kulinarne przygody, to zawsze można gotowy słoiczek kiszonych dobroci sobie zakupić.

Kalafior zawsze na czasie

Kalafior jest niezwykle zdrowym warzywem obfitującym w unikalne związki fitochemiczne i składniki odżywcze. Włączenie kalafiora do zbilansowanej diety jest dobrym pomysłem, ponieważ zmniejsza on ryzyko powstania wielu chorób, jest niskokaloryczny, a więc wskazany dla osób na dietach odchudzających. Kalafior jest dostępny w sprzedaży przez cały rok, dlatego zawsze jest sprzyjający czas na jego konsumpcję. Kalafior zawiera niemal wszystkie potrzebne nam witaminy i sole mineralne. Ma sporo błonnika, który odżywia zdrowe bakterie w naszych jelitach, pomagając zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić zdrowie układu pokarmowego. Błonnik jest pomocny w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak: otyłość, zaparcia czy choroby jelit.    

Dobre strony kalafiora

Kalafior jest zdrowym warzywem, a do niektórych z jego licznych zalet zaliczyć można właściwości antyoksydacyjne i odchudzające.

Kalafior jest doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących komórki przed nadmiarem wolnych rodników i przed stanami zapalnymi. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany – dwie grupy przeciwutleniaczy, spowalniających wzrost komórek rakowych. Inny przeciwutleniacz obecny w kalafiorze to witamina C, która także działa przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów. Kalafior jest także bogaty w przeciwutleniacz sulforafan o udowodnionym działaniu zdolnym do niszczenia komórek nowotworowych. Sulforafan wspomaga pracę serca oraz utrzymuje ciśnienie tętnicze w ryzach. Ten przeciwutleniacz może także zapobiegać cukrzycy lub zmniejszać powikłania związane z tą chorobą, jak np. choroby nerek.

Istnieje kilka powodów, dla których kalafior wspomaga proces odchudzania. Po pierwsze, jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, więc można go zjeść dużo bez przybierania na wadze. Kalafior może imitować wysokokaloryczne produkty spożywcze typu ryż czy mąka. Nieprzypadkowo osoby na diecie ketogenicznej chętnie włączają kalafior do swojego menu. Jak już wcześniej wspomniałam, błonnik zawarty w kalafiorze spowalnia proces trawienia,  zapewniając uczucie sytości. Dodatkowo wysoka zawartość wody w tym warzywie (aż 92 proc.) to kolejny aspekt kalafiora sprzyjający odchudzaniu.

Kalafior  w łatwy sposób można włączyć do diety, nie jest to skomplikowane w przygotowaniu warzywo. Można go przygotować na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze, upiec, ukisić lub zjeść na surowo. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, ziemniaków czy zapiekanek. Bardzo smaczne są zupy kalafiorowe. Jest to kolejne warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej