Jod – pogromca patogenów chorobotwórczych

Jod – pogromca patogenów chorobotwórczych


Jod to kluczowy pierwiastek biorący udział w wielu procesach istotnych dla naszego życia i zdrowia. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego  musimy go pozyskiwać wraz z pokarmami lub suplementami. Wolny jod bardzo łatwo się ulatnia. Choć jodowana sól spożywcza jest powszechnie dostępna, to nadal nie uzupełnia ona jodu w wystarczającym stopniu. Większość jodu ulatnia się, z łatwością przedostając się przez otwory w solniczce. Więc jeśli chcemy ocalić jak najwięcej tego cennego pierwiastka, sól powinna być zamknięta w szczelnym słoiczku. Jednak jodowana sól spożywcza nadal nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.


W niniejszym artykule skupię się na jednym z wielu jego właściwości, a mianowicie na jego wykorzystywaniu zewnętrznym.


Wielka siła drzemie w jodzie


„Ludzie w XXI wieku absolutnie muszą suplementować jod. Jod jest jedynym lekarstwem, które odgradza nas od antybiotykooporności” – dr Mark Sircus.


Jodyna – pamiętam, jak w wieku dziecięcym byłam nią smarowana. Jako aktywny dzieciak często zaliczałam upadki lub urazy, które kończyły się smarowaniem żółtym płynem o charakterystycznym zapachu. Do tej pory jodu używa się w szpitalach podczas różnych zabiegów czy operacji, odkaża się nim różne narzędzia, powierzchnie ze względu na swoje właściwości antyseptyczne o szerokim spektrum działania.


Jodyna to rozcieńczony roztwór jodu w etanolu z dodatkiem jodku potasu. Stosowana do użytku zewnętrznego,służy do dezynfekcji skóry. Można nią także uzdatniać wodę.


Jod ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Potrafi zneutralizować: bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, prątki pleśni, zarodniki, pierwotniaki i drożdże oporne na antybiotyki, co jest jego wielką zaletą. Patogeny chorobotwórcze nie uodporniają się na jod. Po zetknięciu z jodem większość form wegetatywnych drobnoustrojów ginie w ciągu 15–30 sekund po kontakcie. Jeszcze raz chciałam podkreślić – medycy używają jodu w celu wybicia patogenów znajdujących się na zewnątrz, do zwalczania wewnętrznych infekcji jodu nie wykorzystuje się.


Dr Mark Sircus, autor książki użył dosadnych słów na poparcie skuteczności jodu: „Niezastosowanie jodu jako pierwszej linii obrony przed infekcjami jest prawie samobójstwem“.


Zastosowanie jodu w praktyce


Jod jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów chorobotwórczych. Do użytku zewnętrznego jod wykorzystuje się przy zakażeniach skóry i błon śluzowych wywołanych działaniem bakterii, grzybów, wirusów. Wspiera gojenie ran, otarć, oparzeń czy owrzodzeń.
Wiele kobiet po antybiotykoterapii cierpi z powodu infekcji drożdżakowych pochwy. Antybiotyki zaburzają równowagę bakteryjną, wywołując infekcje grzybicze i drożdżakowe. Jod jest pomocny w zmniejszeniu ostrego i przewlekłego  zapalenia pochwy wywołanego drożdżycą, rzęsistkowicą czy innymi zakażeniami  (np. Gardenella vaginalis).


Jod często wykorzystywany jest w ramach dezynfekcji skóry przed wprowadzeniem igły lub cewnika, a także przed zabiegami chirurgicznymi.  Jod spotkać można również w gabinetach stomatologicznych, stosuje się go do pędzlowania ubytków próchniczych, odkażania rąk, dezynfekcji instrumentów chirurgicznych, sprzętu i pomieszczeń szpitalnych i laboratoryjnych. W okulistyce także znalazł zastosowanie – jodem smaruje się okolice oczu, a w przypadku wirusowego zapalenia spojówek płukanie oczu jodem powoduje szybsze gojenie.


Jod znalazł szerokie zastosowanie w: chirurgii, dermatologii, pediatrii, urologii, ginekologii, stomatologii oraz w innych działach medycyny, warto więc zasilić swoją domową apteczkę tym cennym medykamentem.


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej