Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Zdrowotne właściwości jeżówki purpurowej odkryły plemiona indiańskie zamieszkujące tereny preriowe dzisiejszych Stanów Zjednoczonych Ameryki. Z części naziemnych tej rośliny oraz korzenia sporządzano mikstury, które pomagały na bóle zębów. Obecnie roślinę tę docenia się na całym świecie. Przede wszystkim wspomaga ona układ odpornościowy i jest środkiem mogącym zapobiec wystąpieniu infekcji wirusowych. Jakie jeszcze właściwości ma jeżówka purpurowa?

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea L.) należy do roślin z rodziny astrowatych.  Rośnie dziko, jak też jest uprawiana, a pochodzi
z obszarów Ameryki Północnej. Mimo że najlepiej rozwija się na terenach, które są dobrze nasłonecznione, to doskonale radzi sobie przy minusowych temperaturach, na które wykazuje dużą odporność. Preferuje gleby żyzne o niezbyt dużej wilgotności, w której znajdują się martwe, organiczne szczątki. Można ją uprawiać, jednak nie należy jej przesadzać. Piękne i duże kwiaty są często ozdobą wielu ogrodów i parków. Roślina ta jest od dawna wykorzystywana w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce.

Składniki jeżówki purpurowej

Swoje właściwości prozdrowotne jeżówka zawdzięcza substancjom znajdującym się zarówno w częściach rosnących nad ziemią, jak też w korzeniu. Roślina zawiera: kwas cykoriowy, kwas kawoilowinowy, flawonoidy, polisacharydy, glikozydy, olejek eteryczny, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy, asparaginian, glutaminian, poliacetyleny, glikozyd fenolowy, kwas chlorogenowy, kwas izochlorogenowy, inulinę, cynarynę, glikoproteiny, butylo i izobutuloamidy, związki aminowe, a także alkaloidy pirolizydynowe.

To warto wiedzieć

Jeżówka purpurowa może rosnąć przy pasiece, gdyż posiada właściwości miododajne. Poza tym jej kwiaty przyciągają nie tylko pszczoły, ale również motyle.

Jeżówka purpurowa zwalcza wolne rodniki

W składzie jeżówki purpurowej znajdują się substancje takie jak flawonoidy oraz alkamidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. One to, niszcząc wolne rodniki, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Dzięki temu komórki wolniej się starzeją. Spożywanie jeżówki chroni przed wystąpieniem stanów zapalnych, a także chorób nowotworowych, chorób serca i innych.

Napary z jeżówki purpurowej to sprawdzony środek na wzmocnienie odporności organizmu   

W okresie wzmożonego występowania infekcji wirusowych warto zadbać o wspomożenie układu immunologicznego. Regularne wypijanie naparów z suszu jeżówki purpurowej może zabezpieczyć przed wystąpieniem: przeziębienia, grypy i innych chorób układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zwalcza wirusy, a także może wywołać zwiększenie potliwości. Ekstrakt z jeżówki purpurowej działa przeciwgorączkowo. Dobrze, jeśli jeżówkę purpurową  spożywają osoby, które mają osłabioną odporność i tendencję do zachorowań oraz infekcji wirusowych. W jeżówce purpurowej występują związki znacząco zwiększające ilość, a także mobilność białych krwinek. To one wchodzą w skład układu immunologicznego.

Jeżówka purpurowa na choroby i dolegliwości

Indianie stosowali jeżówkę purpurową jako lek na wściekliznę. Wywar z tej rośliny wykazuje się działaniem przeciwbólowym, dlatego warto go podawać chorym cierpiącym na różne dolegliwości i choroby. Wykazano też, że może poprawiać nastrój i wpływać uspokajająco. Poza tym skutecznie niweluje obrzęki skórne i działa antybakteryjnie, a także zapobiega powstaniu grzybicy. Substancje występujące w jeżówce poprawiają funkcjonowanie układu oddechowego. 

To warto wiedzieć

Ze spożywania jeżówki purpurowej powinny zrezygnować osoby chore na: białaczkę, astmę, AIDS, stwardnienie rozsiane, Hashimoto; ludzie z chorobami wątroby oraz przyjmujący leki immunosupresyjne. Stosowania preparatów i naparów na bazie tej rośliny odradza się także kobietom w ciąży, gdyż może to mieć niekorzystny wpływ na zdrowie nienarodzonego dziecka. To samo dotyczy matek karmiących piersią. 

Napar z jeżówki purpurowej pomaga uregulować problemy trawienne

Ze względu na składniki, syropy, soki czy napary z jeżówki purpurowej zaleca się wypijać osobom z zaburzeniami trawienia. Substancje zawarte w tej roślinie wykazują się właściwościami żółciotwórczymi i żółciopędnymi. Pomagają na niestrawność i łatwiejsze trawienie np. tłuszczów. Jeżówka purpurowa wpływa też na szybszą przemianę materii.

Jeżówka purpurowa znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce

Składniki jeżówki purpurowej – a w szczególności antyutleniacze – zabezpieczają komórki przed procesem starzenia. Wpływają na ich regenerację i odżywienie. Te właściwości zostały wykorzystane w kosmetyce. Jeżówka purpurowa wchodzi w skład preparatów niwelujących zmarszczki, zabezpieczających przed zmianami skórnymi, trądzikiem i opryszczką, a to głównie dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Skutecznie też nawilża skórę, powodując lepszy wygląd cery. Jeżówka purpurowa działa ochronnie, zapobiegając niszczeniu naskórka pod wpływem działania mrozu czy też promieni słonecznych. Świetnie też sprawdza się na owrzodzenia, trudno gojące się skaleczenia, rany, a nawet odmrożenia, odleżyny i oparzenia.  

Przepis na napar z suszu jeżówki purpurowej na wzmocnienie odporności

Do małego garnka należy wlać jedną szklankę wody i zagotować. Następnie do wrzątku wsypujemy jedną łyżeczkę ususzonej jeżówki purpurowej i gotujemy przez ok. 15 minut. Dobrze jest co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie garnek z wodą i zielem należy odstawić do ostygnięcia. Po odcedzeniu możemy pić napar, dozując go np. 3 razy dziennie. Dla smaku warto dodać miód. Nie należy spożywać więcej niż ok. 200 ml dziennie takiego napoju.

Inne wpisy w tej kategorii

Kwasy tłuszczowe – co o nich powinniśmy wiedzieć

2024-12-18

Kwasy tłuszczowe – co o nich powinniśmy wiedzieć

Organizm jest w stanie wytworzyć pewien rodzaj kwasów tłuszczowych – jednonienasycone, omega-9. Pozostałe kwasy, takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie są przez nas produkowane.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej