Jedzenie, które leczy…

Jedzenie, które leczy…

Kiedy mnie pytają, со trzeba jeść, aby być zdrowym, zazwyczaj przytaczam wypowiedź Hipokratesa, który mawiał: „Pożywienie powinno być dla człowieka lekarstwem”. Do jego mądrej sentencji mogę dodać od siebie, że jeśli pożywienie nie ma właściwości zdrowotnych, trzeba go unikać.

Dynia leczy…

Pośród wszystkich warzyw i owoców dynia zajmuje czołową pozycję pod względem zawartości składników prozdrowotnych. Jej miąższ zawiera: witaminę A (β-karoten), której jest znacznie więcej niż w marchwi; witaminy: E, C, K (K1, K2), z grupy B (B1, B2, PP) i D (D2, D3). Powszechnie wiadomo, że witamina D3 jest rzadko spotykana w warzywach i owocach. W dyni natomiast ta witamina jest obecna. Znajdują się w niej również biologicznie aktywne substancje (fitoestrogeny) – hormony roślinne podobne w działaniu do estrogenowych hormonów w organizmie człowieka. Wzmacniają one system odpornościowy i normalizują pracę układu hormonalnego. Dynia jest bogata w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, fosfor, fluor. Fluor w składzie dyni znajduje się w organicznej postaci, co jest bardzo ważne dla zdrowia zębów. Obecne są w niej także: kwas foliowy – stymulator wzrostu komórek od poczęcia aż do głębokiej starości i pektyny należące do błonnika rozpuszczalnego, który wchłania z jelit toksyny i metale ciężkie (kadm, ołów, rtęć).

Jakie dolegliwości leczy dynia

Spożywanie dyni szczególnie zalecane jest przy:  
• schorzeniach nerek i pęcherza moczowego,
• cukrzycy,
• dnie moczanowej,
• chorobach narządów ruchu,
• chorobach układu krążenia i mięśnia sercowego,
• anemii i anoreksji, dzięki znacznej zawartości żelaza.
Bardzo wskazana jest też w przerwach pomiędzy zabiegami chemioterapii.

Miąższ dyni

Miąższ dyni jest bardzo skuteczny przy dolegliwościach układu pokarmowego. Aby ułatwić i zregenerować jego pracę w czasach starożytnych zalecane były kasze dyniowe. Wspomagają one odbudowę błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i poprawiają pracę jelita grubego. Należy pamiętać, że układ pokarmowy człowieka zasiedla około 1,5–2 kg bakterii, które tworzą tak zwany biom jelitowy. Właśnie od jego niezawodnej i wydajnej pracy zależy zdrowie człowieka – zdrowie nie tylko ciała, ale również psychiki. Ludziom trudno to zrozumieć, ale jest to faktem niezaprzeczalnym i znanym od wieków naszym przodkom. Na szczęście w czasach obecnych zostało to naukowo udowodnione i wielu zrozumiało, jak ważną funkcję dla zdrowia człowieka pełnią bakterie układy pokarmowego.


 
Przepis na kaszę dyniową

Składniki:


•    miąższ dyni – 1 szklanka,
•    kasza jaglana – 1/2 szklanki,
•    woda – 2 szklanki,
•    sól – szczypta.


Przygotowanie:


•    miąższ pokroić na małe kostki (2–3 cm),
•    zalać wrzątkiem, tak aby przykryć miąższ warstwą wody,
•    dodać szczyptę soli,
•    gotować pod przykryciem na małym ogniu 20–25 min,
•    równocześnie w drugim garnku gotować kaszę,
•    ugotowaną kaszę dodać do ugotowanego miąższu dyni, zmieszać,
•    dodać masło lub olej roślinny,
•    przykryć pokrywką i odstawić na 15 min,
•    kiedy kasza wystygnie do temp. około 40°C, można dodać odrobinę miodu, wedle uznania; można też dodać trochę pestek dyni, jak również przyprawy: kurkumę, cynamon.


Taką kaszę dyniową mogą jeść wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli, bo jest to skuteczne lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych. Kasza dyniowa wskazana jest dla osób z nadwagą, chorobami układu krążenia, a nawet dla chorych na cukrzycę, bo w takim połączeniu dyni – z kaszą i z miodem – nie następuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a trzustka powoli wytwarza insulinę.


Osobom, które mają problemy zdrowotne i często powtarzają: „wszystko mnie boli”, polecam dziesięciodniową kurację z kaszy dyniowej:
(kasza jaglana + dynia) – 10 dni wyłącznie na samej kaszy plus napoje w postaci herbat, ziół itp. oraz woda. Można również wypić kilka filiżanek kawy, według własnych zamiłowań.


Miąższ dyni dla urody

W czasach nie tak odległych miąższ dyni stosowano jako środek kosmetyczny. Na przykład caryca Katarzyna II była znana z miłości do różnego rodzaju maseczek odmładzających. Historycy piszą, że najbardziej lubiła maseczki z kiszonej kapusty, ze słoniny i maseczkę dyniową. Istnieje nawet przepis na maseczkę, którą stosowała Katarzyna II. Podaję go, chociaż nie jestem specjalistą w dziedzinie kosmetologii, ale analizując składniki, można się spodziewać, że rzeczywiście odmładza i nadaje skórze zdrowy i piękny wygląd.



Przepis na przeciwzmarszczkową maseczkę dyniową Katarzyny II


Maseczka wygładza zmarszczki, odżywia i odmładza cerę.


Składniki:


•    miód – 1 łyżeczka,
•    żółtko jaja – 1 sztuka,
•    miąższ dyni – 2 łyżki,
•    koniak – 1 łyżka stołowa,
•    sok z cytryny – 1 łyżeczka,
•    śmietana18–30 proc. – 1 łyżka.


Przygotowanie:


•    wszystkie składniki dobrze wymieszać,
•    odstawić na 15–20 min do chłodnego miejsca,
•    nałożyć na twarz (można też na dekolt),
•    trzymać 20 min, następnie zmyć ciepłą wodą.

Maseczkę nakładać 2 razy w tygodniu.

Jeśli miąższ z dyni może uczynić kobietę piękną i zdrową, to efekty spożywania pestek dyni zawierających m.in. cynk mogą pozytywnie zaskoczyć również mężczyzn – 2–3 łyżeczki pestek na dobę tо profilaktyka adenomy prostaty, inaczej rozrostu gruczołu krokowego.



Pestki dyni na adenomę prostaty

Składniki:


•    woda – 1/2 łyżeczki,
•    miód – 1/2 łyżeczki,
•    zmielone ziele piołunu – 1/2 łyżeczki,
•    zmielone pestki dyni – 2 łyżeczki.

Przygotowanie:


•    wszystko dobrze wymieszać,
•    zrobić z powstałej masy 20 kuleczek o wymiarach pestki wiśni,
•    kuleczki przechowywać w lodówce,
•    spożyć w ciągu doby, niezależnie od czasu przyjmowania posiłków.


Kurację stosować przez 2 tygodnie. Aby przyniosła oczekiwany efekt, należy powtarzać ją co 2–3 miesiące. Mężczyzn gorąco zachęcam do przeprowadzenia tej kuracji, bo na starość z prostatą różnie bywa…


Pestki dyni – kuracja przeciwpasożytnicza dla dzieci

W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna – trucizna dla pasożytów, która paraliżuje ich układ nerwowy – stają się one bezbronne i łatwe do pokonania przez układ odpornościowy. Kukurbitacyna jest absolutnie bezpieczną i nietoksyczną substancją dla zdrowia człowieka. Warto wiedzieć, że cykl rozwoju glisty ludzkiej od momentu połknięcia jajeczka przez człowieka aż do rozwoju dojrzałego płciowo pasożyta trwa ok. 80 dni, a długość życia jednego osobnika wynosi ok. 1 roku, po czym glista ginie i jest wydalana z jelit wraz z kałem. Niestety, w przypadku tego pasożyta (i nie tylko tego) występuje zjawisko reinfekcji, czyli ponownego zakażenia. Dotyczy to szczególnie dzieci. Dlatego radzę stosować kurację przeciwpasożytniczą przynajmniej 2 razy w roku.


Przepis na kurację przeciwpasożytniczą dla dzieci (powyżej 4. roku życia)


Składniki:


•    pestki dyni – 2 łyżeczki,
•    jogurt – 2 łyżki,
•    warzywa gotowane, np.: marchew, burak, brokuł,
•    kalafior, groszek itp.,
•    kawałek gotowanego mięsa.
 
Przygotowanie:


•    zmielić 2 łyżeczki pestek dyni (najlepiej polskich),
•    dodać 2 łyżki jogurtu,
•    wszystko wymieszać,
•    spożyć na czczo,
•    po 15 min zjeść gotowane warzywa, a następnie kawałek gotowanego mięsa.


Kurację stosować codziennie przez 1 tydzień, spożywając wskazane produkty na śniadanie. Powtarzać ją 1 lub 2 razy w roku.


Sok z dyni – balsam dla wątroby

Wszystkie wyżej wymienione substancje, które znajdują się w miąższu, możemy spotkać również w soku z dyni, i – co ważne – w znacznie większej koncentracji (oprócz pektyn). O roli dla zdrowia witamin: A, D, E, K i tych z grupy B, które znajdują się w składzie soku, nie trzeba mówić, bo to informacje powszechnie znane. Natomiast o dwóch minerałach, cynku i fosforze, które są obecne w soku, powiedzieć należy. Оtóż w 200 ml soku z dyni znajduje się dobowa dawka cynku. Przypomnę, że cynk w organizmie pełni wiele ważnych funkcji, m.in.: wpływa na gospodarkę lipidową, zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, jest niezbędny dla prawidłowej pracу układu nerwowego, immunologicznego oraz gruczołu krokowego.


Teraz o fosforze. W 100 ml soku z dyni znajduje się 5 razy więcej fosforu niż w 100 g ryby, a więc osoby, które z różnych powodów nie spożywają ryb, mają alternatywę zarówno w postaci soku z dyni, jak również i pestek, gdzie fosforu jest sporo. Przypomnę, że fosfor gra wiodącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych w organizmie. Należy dodać, że w soku z dyni fosfor i cynk znajdują się w organicznej postaci. Występują w kompleksie z witaminami, makro- i mikroelementami w proporcjach stworzonych przez Naturę. Dlatego są dobrze przyswajalne, co daje im poważną przewagę nad ich syntetycznymi zamiennikami w składzie suplementów diety. Terapia sokiem z dyni jest szczególnie skuteczna, jeśli stosujemy ją bez przerwy w ciągu 14 lub 21 dni, w ilości 1–2 szklanek na dobę, 20 min przed posiłkiem lub godzinę po nim. Radziłbym nie dodawać do soku z dyni innych warzyw, ewentualnie sok z 1 cytryny na 1 szklankę soku z dyni i 1 łyżeczkę miodu.


Spożywanie soku z dyni szczególnie zalecane jest przy:


•    schorzeniach wątroby (stłuszczenie), woreczka i dróg żółciowych (kamica),
•    schorzeniach nerek i pęcherza moczowego (piasek),
•    cukrzycy, insulinooporności,
•    dnie moczanowej,
•    chorobach narządów ruchu (artrozy itp.),
•    chorobach mięśnia sercowego i układu krążenia (miażdżyca),
•    nadwadze,
•    okresie menopauzy (zaburzenia hormonalne).


Sok z dyni jest dobrym środkiem moczopędnym i właśnie z powodu tej właściwości zaleca się go dzieciom cierpiącym na enurezę (moczenie nocne) oraz osobom starszym, które mają problemy z oddawaniem moczu.


Jak zrobić sok z dyni?

Najprościej użyć sokowirówki. Dynię trzeba umyć, odkroić potrzebny kawałek, obrać ze skórki, pokroić na kostki, sparzyć wrzątkiem i wyciskać sok. Ja osobiście po wyciśnięciu soku nie wyrzucam wytłoków, ponieważ można z nich zrobić dyniowe placuszki.


Składniki:


•    1/2 szklanki miąższu,
•    szklanka zsiadłego mleka,
•    szczypta soli,
•    szczypta sody,
•    2 łyżki mąki,
•    2 łyżki płatków owsianych,
•    1 jajko.


Przygotowanie:


Wszystkie składniki wymieszać w blenderze. Z otrzymanego ciasta uformować placuszki. Radzę smażyć je na smalcu, ewentualnie na maśle klarowanym. Uważam, że są to jedyne tłuszcze, których należy używać do smażenia.


Sok z dyni przy chorobach wątroby

Sok z dyni ma właściwości cholagogiczne (żółciopędne). Ułatwia odpływ żółci, со zapobiega m.in. powstawaniu kamieni żółciowych i jednocześnie polepsza drożność przewodów żółciowych i wątrobowych. Oprócz tego regeneruje strukturę membran (błon) hepatocytów (komórek wątrobowych), со z kolei wpływa na lepszą filtrację krwi i zwiększenie produkcji żółci.


Przy chorobach wątroby (zapaleniu dróg żółciowych, kamieniach w woreczku żółciowym, wirusowym zapaleniu wątroby) korzystnie jest pić sok z dyni od 1/2 do 1 szklanki, 2–3 razy dziennie, 15–20 min przed posiłkiem lub godzinę po nim.



Informacja dla osób chorych na cukrzycę


Sok z dyni zawiera mannozę, która wpływa na powolne wyzwalanie insuliny przez trzustkę, więc nie powoduje on gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Kilka rad, jakie dynie warto kupować


•    Dynia powinna ważyć maksymalnie 3–5 kg. Nie kupujcie dyń dużych rozmiarów – mają gorzki i suchy miąższ.
•    Trzeba zwracać uwagę na ogonek – musi być suchy i brązowy. Jeśli został on ścięty, to dynia nie była dojrzała.
•    Dynia powinna być okrągła, a jej skóra – gładka (jakby pokryta woskiem), bez wgnieceń, wybroczyn i plam.
•    Na dyni zawsze jest plama świadcząca o tym, którą częścią leżała na ziemi. Jeśli ta plama jest żółta, to znaczy, że dynia jest dojrzała.
•    Jeśli dynia jest rozkrojona, można spróbować jej pestkę. Pestka powinna być słodka i wypełniona (nie płaska). To oznaki dojrzałej dyni.
•    Należy również zwrócić uwagę na barwę miąższu. Im miąższ jest bardziej pomarańczowy, tym więcej dynia zawiera β-karotenu.
•    W sprzedaży możemy spotkać dynię w dwóch rodzajach: dekoracyjne – malutkie, w różnych kolorach i kształtach – oraz jadalne, które mogą być letnie i zimowe. Letnie mają cienką i bardziej miękką skórę oraz soczysty miąższ. Zimowe zaś, gęsty i suchy miąższ oraz twardą, podobną do kory drzewa skórę, dzięki czemu mają długi okres przechowywania i możemy korzystać z nich nawet w okresie zimowym.

Przeciwwskazania


Nawet najzdrowszy produkt Natury może być szkodliwy, jeśli człowiek nie zna umiaru. Przekonanie o tym, że jeśli produkt jest naturalny, to nie może powodować skutków zdrowotnych, jest złudne. Natura leczy i to jest fakt niezaprzeczalny, ale wszyscy jesteśmy różni, więc możemy inaczej reagować na lekarstwa przez nią stworzone. Dlatego warto rozważyć ewentualne przeciwwskazania do spożywania dyni.


W jakich przypadkach należy uważać na wprowadzanie dyni do diety


•    Dynia ma działanie żółciopędne i może wywołać przemieszczanie się kamieni u osób z obecnością ruchomych kamieni w woreczku żółciowym, więc takie osoby nie powinny pić jednorazowo dużych ilości soku z dyni. Lepiej częściej i małymi dawkami, ok. 40–50 ml jednorazowo.
•    Surowа dynia jest ciężkostrawna, dlatego lepiej nie podawać surowej dyni małym dzieciom i osobom starszym.
•    Osoby chore na cukrzycę różnie reagują na sok z dyni, więc trzeba na bieżąco kontrolować reakcje organizmu (mierzyć poziom glukozy we krwi). Rzadko, ale zdarzają się przypadki, że po spożyciu soku z dyni można zaobserwować wzdęcia brzucha. W takiej sytuacji należy zmniejszyć ilość spożywanego soku.
•    Czasami u niektórych osób mogą wystąpić indywidualne nietolerancje na sok lub miąższ dyni. W takim przypadku lepiej dyni nie spożywać. Z obserwacji osób, które korzystały z właściwości zdrowotnych dyni, mogę powiedzieć, że wyżej wymienione problemy występują bardzo rzadko. A to oznacza, że śmiało można ją jeść, bo dynia naprawdę leczy…

prof. Michał Tombak
Sylwia Kiestrzyn

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej