Jakie składniki suplementować w trakcie ciąży?

Jakie składniki suplementować w trakcie ciąży?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety i oczywiście bliskich jej osób. Ale trzeba podkreślić, że to także bardzo wymagający moment dla organizmu przyszłej matki. To z jej ciała przedostają się wszystkie składniki niezbędne do rozwoju nowego człowieka.

Dlatego też warto zadbać o odpowiednie przygotowanie organizmu przyszłej mamy, zarówno w okresie planowania ciąży, jak i w jej trakcie.

Co suplementować w trakcie planowania ciąży?

Przygotowania organizmu przyszłej matki do ciąży powinny się zacząć co najmniej na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Oczywiście nie jest tak, że w każdym przypadku wszystko idzie zgodnie z planem i nie zawsze udaje się do tego przygotować. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to znaczy mniej więcej planujemy moment, w którym chcemy zajść w ciążę, to pamiętajmy o zalecanej suplementacji. Istnieją oficjalne rekomendacje, które ściśle określają, ile i jakich składników odżywczych potrzebują kobiety przed ciążą i w jej trakcie oraz podczas karmienia piersią.


Kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza w okresie prekoncepcyjnym, powinny przede wszystkim stosować kwas foliowy w dawce 400 mikrogramów (ug) na dobę. Oczywiście składnik ten znajdziemy także w zwyczajowej diecie, zwłaszcza w takich produktach, jak:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • szpinak, jarmuż,
  • brokuły,
  • pietruszka (natka i korzeń),
  • żółtka jaj kurzych.

 


Trzeba podkreślić, że akurat w przypadku kwasu foliowego mamy do czynienia z gorszą biodostępnością tego składnika z diety, aniżeli z suplementów. To znaczy, że stosowanie kwasu foliowego syntetycznego jest bardziej wydajne i pewne (w kontekście jego wykorzystania przez organizm) niż spożywanie kwasu foliowego – nawet w dużych ilościach – wraz z dietą.


Dlaczego ten składnik jest tak ważny już w okresie prekoncepcyjnym? Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do:

  • Zaburzeń ukrwienia łożyska, a przez to zwiększenia ryzyka poronienia i/lub zahamowania wzrostu płodu (z ang. FGR, fetal growth restriction).
  • Upośledzenia syntezy DNA u płodu, a przez to problemów z rozwojem i wzrostem płodu.
  • Zwiększenia ryzyka pojawienia się wad wrodzonych (zwłaszcza wad cewy nerwowej, z której rozwija się układ nerwowy człowieka), co może powodować: bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przemieszczenie części mózgowia, a także wady serca czy układu moczowego.
  • Rozwoju anemii megaloblastycznej u dziecka.

 


Stosowanie kwasu foliowego w okresie prekoncepcyjnym, ale i w ciąży, jest zwłaszcza zalecane kobietom, które należą do grupy podwyższonego ryzyka pojawienia się wad cewy nerwowej u płodu. Wśród nich wyróżnia się kobiety:

  • chorujące na cukrzycę,
  • regularnie palące papierosy,
  • nadużywające alkoholu,
  • otyłe (tzn. cechujące się wartością wskaźnika BMI powyżej 30),
  • chorujące na padaczkę (stosujące leki przeciwpadaczkowe),
  • po operacji bariatrycznej,
  • cierpiące na zaburzenia wchłaniania (niezależnie od pierwotnej ich przyczyny).

 

Jakie witaminy i składniki mineralne suplementować w okresie ciąży?


Kwas foliowy należy suplementować co najmniej do końca pierwszego trymestru ciąży. Zaleca się kontynuowanie jego stosowania także w okresie karmienia piersią. Rekomendowana dobowa dawka kwasu foliowego jest następująca:

  • w okresie do 12. tygodnia ciąży (koniec pierwszego trymestru) – 400–800 ug,
  • po 12. tygodniu ciąży – 600–800 ug,
  • w okresie karmienia piersią – 600–800 ug.

    Kolejne składniki zalecane jako suplementacja podczas ciąży to:
  • JOD – nawet połowa kobiet w wieku reprodukcyjnym/ciężarnych w Polsce cierpi na niedobór jodu. Stwarza to ryzyko nie tylko niedoczynności tarczycy (u matki, jak i dziecka), ale też może powodować upośledzenie umysłowe i głuchotę u dziecka. Jeśli więc nie istnieją przeciwwskazania (w tym choroby tarczycy), to zaleca się ciężarnej stosowanie suplementu z jodem w dawce 150–200 ug jodu dziennie. 

 

WITAMINA D – zwyczajowa dieta pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w bardzo małym stopniu (ok. 20 proc.). Dodatkowo w Polsce, z uwagi na zbyt małe nasłonecznienie w ciągu roku, nie mamy możliwości efektywnej syntezy skórnej tego składnika. Stąd też bardzo liczne niedobory tej witaminy w naszej populacji. Witamina D ma korzystny wpływ na przebieg ciąży – w tym zmniejsza ryzyko poronień nawracających. Zalecana dobowa dawka witaminy D dla ciężarnych to 1500–2000 IU – dotyczy ona także kobiet karmiących piersią. Jedna uwaga: najlepiej poprzedzić badaniem ilości witaminy D we krwi dobranie dawki suplementu, ponieważ w przypadku istniejącego niedoboru dawka 2000 IU może być zbyt niska.

  • DHA (kwas dokozaheksaenowy) – zalecany jest przede wszystkim kobietom, które przed ciążą i podczas niej nie jedzą regularnie tłustych ryb morskich (dozwolonych dla ciężarnych, np.: śledzia, łososia norweskiego, sardynek, makreli atlantyckiej). „Regularnie” to znaczy co najmniej 2 razy w tygodniu. Ryby są źródłem DHA, a ten kwas tłuszczowy może zapobiegać przedwczesnemu porodowi, według dużego badania naukowego z 2018 roku zaleca się stosowanie suplementów z DHA w ilości co najmniej 200 mg na dobę.
  • ŻELAZO – niedobór żelaza to podstawowa przyczyna anemii (niedokrwistości), a w okresie ciąży może zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka lub nawet poronienia. Zaleca się przeprowadzenie badania poziomu ferrytyny, a także morfologii na jak najwcześniejszym etapie ciąży (lub w okresie jej planowania), by odpowiednio dobrać dawkę ewentualnej suplementacji.
  • WITAMINA B12 – jej dodatkowa suplementacja dotyczy przede wszystkim ciężarnych na diecie wegańskiej.

 

Podsumowanie

Zalecane oficjalnie dawki suplementów dla kobiet ciężarnych i pań w okresie prekoncepcyjnym nie powinny być przekraczane, jeśli nie ma ku temu podstaw i sugestii lekarza prowadzącego. Tak samo niedobór, ale i nadmiar witamin czy składników mineralnych mogą negatywnie wpływać na ciążę. Przykładem może być chyba najważniejszy z wymienionych składników – kwas foliowy. Jego nadmiar, szczególnie przy jednoczesnym deficycie witaminy B12, może działać na płód szkodliwie i zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób u dziecka w jego późniejszym wieku. Dotyczy to zwłaszcza: cukrzycy, insulinooporności, otyłości. Podobnie jest np. z żelazem – jego nadmiar niesie ze sobą ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego czy cukrzycy ciążowej. Dlatego należy rozważnie podchodzić do stosowania wszelkich suplementów w tym ważnym okresie i nie nadużywać ich. Co ciekawe, oficjalne rekomendacje wspominają nawet o tym, by nie stosować tak zwanych preparatów multiwitaminowych w okresie ciąży – jeśli nie jest to bezpośrednio wskazane przez lekarza.

dr Bartosz Kulczyński

Literatura:
1.    Wiesner A. i wsp.: Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farmacja Polska. 2021; 77(1): 40–47.
2.    Middleton P. i wsp.: Omega-3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2018; 11.
3.    Zimmer M. i wsp.: Polish Society of Gynecologists and Obstericians recommendations on supplementation in pregnancy. Ginekol Pol. 2020; 91(10): 644–653.
4.    Czeczot H.: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med Dosw. 2008; 62: 405–419.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej