- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-04-28
Jakie składniki suplementować w trakcie ciąży?
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety i oczywiście bliskich jej osób. Ale trzeba podkreślić, że to także bardzo wymagający moment dla organizmu przyszłej matki. To z jej ciała przedostają się wszystkie składniki niezbędne do rozwoju nowego człowieka.
Dlatego też warto zadbać o odpowiednie przygotowanie organizmu przyszłej mamy, zarówno w okresie planowania ciąży, jak i w jej trakcie.
Co suplementować w trakcie planowania ciąży?
Przygotowania organizmu przyszłej matki do ciąży powinny się zacząć co najmniej na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Oczywiście nie jest tak, że w każdym przypadku wszystko idzie zgodnie z planem i nie zawsze udaje się do tego przygotować. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to znaczy mniej więcej planujemy moment, w którym chcemy zajść w ciążę, to pamiętajmy o zalecanej suplementacji. Istnieją oficjalne rekomendacje, które ściśle określają, ile i jakich składników odżywczych potrzebują kobiety przed ciążą i w jej trakcie oraz podczas karmienia piersią.
Kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza w okresie prekoncepcyjnym, powinny przede wszystkim stosować kwas foliowy w dawce 400 mikrogramów (ug) na dobę. Oczywiście składnik ten znajdziemy także w zwyczajowej diecie, zwłaszcza w takich produktach, jak:
- nasiona roślin strączkowych,
- szpinak, jarmuż,
- brokuły,
- pietruszka (natka i korzeń),
- żółtka jaj kurzych.
Trzeba podkreślić, że akurat w przypadku kwasu foliowego mamy do czynienia z gorszą biodostępnością tego składnika z diety, aniżeli z suplementów. To znaczy, że stosowanie kwasu foliowego syntetycznego jest bardziej wydajne i pewne (w kontekście jego wykorzystania przez organizm) niż spożywanie kwasu foliowego – nawet w dużych ilościach – wraz z dietą.
Dlaczego ten składnik jest tak ważny już w okresie prekoncepcyjnym? Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do:
- Zaburzeń ukrwienia łożyska, a przez to zwiększenia ryzyka poronienia i/lub zahamowania wzrostu płodu (z ang. FGR, fetal growth restriction).
- Upośledzenia syntezy DNA u płodu, a przez to problemów z rozwojem i wzrostem płodu.
- Zwiększenia ryzyka pojawienia się wad wrodzonych (zwłaszcza wad cewy nerwowej, z której rozwija się układ nerwowy człowieka), co może powodować: bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przemieszczenie części mózgowia, a także wady serca czy układu moczowego.
- Rozwoju anemii megaloblastycznej u dziecka.
Stosowanie kwasu foliowego w okresie prekoncepcyjnym, ale i w ciąży, jest zwłaszcza zalecane kobietom, które należą do grupy podwyższonego ryzyka pojawienia się wad cewy nerwowej u płodu. Wśród nich wyróżnia się kobiety:
- chorujące na cukrzycę,
- regularnie palące papierosy,
- nadużywające alkoholu,
- otyłe (tzn. cechujące się wartością wskaźnika BMI powyżej 30),
- chorujące na padaczkę (stosujące leki przeciwpadaczkowe),
- po operacji bariatrycznej,
- cierpiące na zaburzenia wchłaniania (niezależnie od pierwotnej ich przyczyny).
Jakie witaminy i składniki mineralne suplementować w okresie ciąży?
Kwas foliowy należy suplementować co najmniej do końca pierwszego trymestru ciąży. Zaleca się kontynuowanie jego stosowania także w okresie karmienia piersią. Rekomendowana dobowa dawka kwasu foliowego jest następująca:
- w okresie do 12. tygodnia ciąży (koniec pierwszego trymestru) – 400–800 ug,
- po 12. tygodniu ciąży – 600–800 ug,
- w okresie karmienia piersią – 600–800 ug.
Kolejne składniki zalecane jako suplementacja podczas ciąży to:
- JOD – nawet połowa kobiet w wieku reprodukcyjnym/ciężarnych w Polsce cierpi na niedobór jodu. Stwarza to ryzyko nie tylko niedoczynności tarczycy (u matki, jak i dziecka), ale też może powodować upośledzenie umysłowe i głuchotę u dziecka. Jeśli więc nie istnieją przeciwwskazania (w tym choroby tarczycy), to zaleca się ciężarnej stosowanie suplementu z jodem w dawce 150–200 ug jodu dziennie.
•WITAMINA D – zwyczajowa dieta pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w bardzo małym stopniu (ok. 20 proc.). Dodatkowo w Polsce, z uwagi na zbyt małe nasłonecznienie w ciągu roku, nie mamy możliwości efektywnej syntezy skórnej tego składnika. Stąd też bardzo liczne niedobory tej witaminy w naszej populacji. Witamina D ma korzystny wpływ na przebieg ciąży – w tym zmniejsza ryzyko poronień nawracających. Zalecana dobowa dawka witaminy D dla ciężarnych to 1500–2000 IU – dotyczy ona także kobiet karmiących piersią. Jedna uwaga: najlepiej poprzedzić badaniem ilości witaminy D we krwi dobranie dawki suplementu, ponieważ w przypadku istniejącego niedoboru dawka 2000 IU może być zbyt niska.
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) – zalecany jest przede wszystkim kobietom, które przed ciążą i podczas niej nie jedzą regularnie tłustych ryb morskich (dozwolonych dla ciężarnych, np.: śledzia, łososia norweskiego, sardynek, makreli atlantyckiej). „Regularnie” to znaczy co najmniej 2 razy w tygodniu. Ryby są źródłem DHA, a ten kwas tłuszczowy może zapobiegać przedwczesnemu porodowi, według dużego badania naukowego z 2018 roku zaleca się stosowanie suplementów z DHA w ilości co najmniej 200 mg na dobę.
- ŻELAZO – niedobór żelaza to podstawowa przyczyna anemii (niedokrwistości), a w okresie ciąży może zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka lub nawet poronienia. Zaleca się przeprowadzenie badania poziomu ferrytyny, a także morfologii na jak najwcześniejszym etapie ciąży (lub w okresie jej planowania), by odpowiednio dobrać dawkę ewentualnej suplementacji.
- WITAMINA B12 – jej dodatkowa suplementacja dotyczy przede wszystkim ciężarnych na diecie wegańskiej.
Podsumowanie
Zalecane oficjalnie dawki suplementów dla kobiet ciężarnych i pań w okresie prekoncepcyjnym nie powinny być przekraczane, jeśli nie ma ku temu podstaw i sugestii lekarza prowadzącego. Tak samo niedobór, ale i nadmiar witamin czy składników mineralnych mogą negatywnie wpływać na ciążę. Przykładem może być chyba najważniejszy z wymienionych składników – kwas foliowy. Jego nadmiar, szczególnie przy jednoczesnym deficycie witaminy B12, może działać na płód szkodliwie i zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób u dziecka w jego późniejszym wieku. Dotyczy to zwłaszcza: cukrzycy, insulinooporności, otyłości. Podobnie jest np. z żelazem – jego nadmiar niesie ze sobą ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego czy cukrzycy ciążowej. Dlatego należy rozważnie podchodzić do stosowania wszelkich suplementów w tym ważnym okresie i nie nadużywać ich. Co ciekawe, oficjalne rekomendacje wspominają nawet o tym, by nie stosować tak zwanych preparatów multiwitaminowych w okresie ciąży – jeśli nie jest to bezpośrednio wskazane przez lekarza.
dr Bartosz Kulczyński
Literatura:
1. Wiesner A. i wsp.: Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farmacja Polska. 2021; 77(1): 40–47.
2. Middleton P. i wsp.: Omega-3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2018; 11.
3. Zimmer M. i wsp.: Polish Society of Gynecologists and Obstericians recommendations on supplementation in pregnancy. Ginekol Pol. 2020; 91(10): 644–653.
4. Czeczot H.: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med Dosw. 2008; 62: 405–419.
- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-04-28
Witamina B12 - suplement diety - 120 kapsułek - Herbasano
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-23