- Choroby
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-02-01
Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia
To, w jaki sposób się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chorobę refluksową przełyku (podobnie jak wiele innych chorób) można opanować, wprowadzając odpowiednie nawyki, jak również modyfikując styl życia. Istnieją czynniki zaostrzające tę chorobę. Zalicza się do nich: otyłość i nadwagę, palenie papierosów, jedzenie w pozycji półleżącej, stres, niektóre leki (np. antagoniści kanałów wapniowych i azotany) nadużywanie alkoholu oraz brak aktywności fizycznej. Zapewne wdrożenie poniższych wskazówek pozwoli zredukować liczbę zażywanych leków z apteki, a może nawet pozwoli uniknąć ich przyjmowania. Oczywiście decyzję odnośnie ustalenia programu leczenia najlepiej skonsultować z dobrym lekarzem posiadającym rozległą wiedzę i doświadczenie.
Dieta
Istnieje grupa pokarmów mogąca wywoływać lub nasilać objawy refluksu. Zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej zakładają spożywanie potraw lekkostrawnych, ograniczanie produktów spożywczych pobudzających wydzielanie soku żołądkowego czy spowalniających opróżnianie żołądka. Powinno się wystrzegać ostrych i pikantnych przypraw, warzyw cebulowych, kapusty, brukselki, fasoli, fasolki, owoców cytrusowych i soków z tych owoców, wysoko przetworzonych słodyczy, czekolady i wyrobów czekoladowych, tłustych serów żółtych i topionych, tłustych wędlin i podrobów, boczku, tłustych mięs, tłustego drobiu, zup na wywarach z kości, zaprawianych śmietaną lub zasmażką, dań tłustych, smażonych czy z dużą ilością sosów, chleba pszennego i produktów z mąki z wysokiego przemiału, mocnej kawy i herbaty oraz napojów gazowanych.
Picie alkoholu
Choroba refluksowa, podobnie jak wiele innych chorób, nasila się na skutek spożywania napojów alkoholowych. W przypadku refluksu negatywne działanie alkoholu polega na upośledzeniu motoryki przełyku, sprzyjając cofaniu się do niego treści z żołądka. Alkohol wywiera toksyczny wpływ na błonę śluzową przełyku, drażniąc nadżerki przełyku (jeśli występują).
Trunki, które najbardziej przyczyniają się do powstania zgagi to… niskoprocentowe alkohole typu piwo czy białe wino. Refluks nasilają także drinki z sokami cytrusowymi.
Palenie papierosów
U osób palących obserwuje się znacznie częstsze epizody zgagi w porównaniu z osobami wolnymi od tego nałogu.
Stres
Uważa się, że ludzie żyjący w stresie częściej lekceważą zasady tzw. zdrowego stylu życia: częściej palą tytoń, piją alkohol, jedzą w pośpiechu i w nerwach, odżywiają się nieregularnie lub nie zwracają zbytnio uwagi na to, co jedzą, objadają się tuż przed snem, co w konsekwencji skutkuje problemami ze spaniem. Te wszystkie wyżej wymienione czynniki zaburzają motorykę żołądka, rozwijając chorobę.
Pozycja podczas snu
Nagłe wybudzenie się w nocy, wywołane zgagą, świadczyć może o niewłaściwej pozycji podczas snu. Rekomenduje się, by osoby z chorobą refluksową miały wysoko ułożone poduszki – około 30° stopni nachylenia od poziomu podłoża. Dzięki takiej pozycji do snu epizody refluksu występują rzadziej, są krótsze, a przełyk szybciej oczyszcza się z kwaśnej treści. Nie bez znaczenia jest również pozycja, jaką się przyjmuje podczas snu – najlepsze ułożenie ciała to spanie na lewym boku. Ostatni zjedzony posiłek powinien być lekkostrawny, niewielki i nietłusty, spożyty co najmniej na 3 godziny przed snem.
Jak w naturalny sposób można sobie pomóc
Reasumując: powinno się każdego dnia pilnować dobrych nawyków, dzięki którym objawy refluksu zostaną ograniczone do minimum. Nie są to uciążliwe zalecenia, a wdrożenie ich w znacznym stopniu polepszy komfort życia chorego. Pamiętajmy więc, że osobie z chorobą refluksową nie służy spanie na brzuchu czy schylanie się od razu po zjedzeniu posiłku. Posiłki powinny być spożywane najpóźniej 3 godziny przed snem, nie powinno się jeść dużych porcji na raz, należy też starać się przeciwdziałać stresowi i unikać używek, jak również pokarmów sprzyjających refluksowi, a w zamian spożywać pokarmy uzdrawiające.
Warto pić napary z ziół pomocnych w walce z refluksem. Wskazane będą: napary z kłącza imbiru, kopru włoskiego, doprawianych kardamonem czy cynamonem. Godne polecenia są także migdały lub mleko migdałowe, które zalecane są kobietom ciężarnym zmagającym się ze zgagą. Garść migdałów jest w stanie zniwelować objaw uporczywego pieczenia w klatce piersiowej. Kisiel z siemienia lnianego polecany jest na wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego, także w refluksie. Siemię lniane działa osłonowo na śluzówkę przed szkodliwym, drażniącym działaniem kwasów żołądkowych.
Żołądek jest narządem, który do prawidłowego funkcjonowania powinien być odpowiednio zakwaszony. Neutralizowanie pH może przynieść krótkotrwałą ulgę, choć na dłuższą metę koszty mogą być zbyt wysokie.
- Choroby
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-02-01
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-18
Kwasy tłuszczowe – co o nich powinniśmy wiedzieć
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-11-28
Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-21