- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2025-03-13
Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus bulgaricus czy Streptococcus thermophilus. Aby jednak jogurt spełnił swoje zadanie, czytajmy etykiety i wybierajmy te z żywymi kulturami bakterii. A jeszcze lepiej, jeśli jogurt zostanie zrobiony samodzielnie za pomocą jogurtownicy.
Jelita – drugi mózg
Prawidłowe trawienie jest jednym z kluczowych fundamentów długiego i zdrowego życia, a nasze jelita, często nazywane drugim mózgiem, odgrywają w tym ważną rolę. Bez wątpienia to bakterie jelitowe wpływają na nasze zdrowie, oferując ochronę przed infekcjami, wspierając oraz wzmacniając nasz system immunologiczny. Są zaporą udaremniającą osiedlenie się patogenów chorobotwórczych.
Zdrowie naszych jelit jest w dużej mierze zależne od równowagi mikroflory jelitowej, której zdrowie i różnorodność wpływają na wiele aspektów naszego ogólnego stanu zdrowia, od układu odpornościowego po zdrowie psychiczne. Regularne spożywanie jogurtu naturalnego dostarcza do jelit przyjaznych szczepów bakterii, które mogą pomóc utrzymać tę równowagę.
Zauważył to Ilia Miecznikow, wybitny ukraiński naukowiec i laureat Nagrody Nobla, który w XX w. sformułował interesującą hipotezę podczas prowadzenia badań nad długowiecznością mieszkańców Bałkanów i Rosji. Otóż mikrobiolog odkrył, że regularne spożywanie mleka fermentowanego zasiedlane specyficzną mikroflorą mogło przyczynić się do długowieczności rosyjskich i bułgarskich chłopów. Miecznikow zauważył, że dieta tych osób często opierała się na jogurcie, w którym obecne były szczepy bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus, często używane do fermentacji produktów mlecznych.
Dobre bakterie w jogurcie naturalnym
Lactobacillus acidophilus – często nazywane „dobrymi” lub „przyjaznymi” bakteriami – są naturalnie obecne w różnych częściach naszego ciała. Występują w przewodzie pokarmowym, szczególnie w jelitach, oraz w pochwie. Jogurt naturalny jest produktem fermentacji mleka przez bakterie kwasu mlekowego. Proces ten przekształca laktozę (cukier mleczny) w kwas mlekowy, nadając produktowi charakterystyczny smak i konsystencję. Właściwości probiotyczne jogurtu naturalnego wynikają z obecności żywych kultur bakterii, które przetrwają proces trawienia i przyczyniają się do poprawy zdrowia jelit oraz wzmocnienia zdrowia na wielu poziomach.
Wzmocnienie systemu odpornościowego
Aby zrozumieć, jak probiotyki wzmacniają układ odpornościowy, warto zacząć od tego, że wiele komórek odpornościowych znajduje się w jelitach stanowiących dom dla ogromnej ilości bakterii, które tworzą tzw. mikrobiotę jelitową. Ta zrównoważona społeczność bakterii odgrywa kluczową rolę dla naszego zdrowia, wpływając na wszystko – od trawienia po funkcje układu odpornościowego.
Bakterie, takie jak te obecne w jogurcie naturalnym, mogą wspomóc zdrowie układu odpornościowego poprzez interakcję z komórkami odpornościowymi w jelitach. Gdy dobre bakterie docierają do jelit, mogą komunikować się z układem odpornościowym poprzez:
- stymulowanie odpowiedzi immunologicznej w wyniku zwiększenia produkcji przeciwciał oraz aktywacji pewnych rodzajów komórek odpornościowych, takich jak limfocyty T i komórki natural killer (NK);
- wpływ na skład mikroflory jelitowej poprzez ograniczenie działalności potencjalnie szkodliwych bakterii – bakterie pomagają w utrzymaniu w równowadze mikroflory jelitowej, co jest kluczowe dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego;
- wzmocnienie bariery jelitowej, co pomaga zapobiegać przedostawaniu się do organizmu szkodliwych patogenów i toksyn.
Ochrona przed infekcjami dróg moczowych
Infekcje dróg moczowych zwykle są wywołane przez określone bakterie, które dostały się do pęcherza moczowego przez cewkę moczową. Mimo że organizm ma naturalne mechanizmy obronne przeciwko tym infekcjom, nie zawsze są one skuteczne.
Jogurt naturalny wraz z żywymi kulturami bakterii to jeden z wielu produktów spożywczych, który może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Konkurując o miejsce bytowania w śluzówce dróg moczowych, dobre bakterie, zasiedlając te obszary, stwarzają problem do zasiedlenia się patogenów odpowiedzialnych za infekcje układu moczowego.
Bariera przeciwko osteoporozie
Osteoporoza jest chorobą charakteryzującą się osłabieniem kości, co zwiększa ryzyko złamań. Dietetyczne podejścia do zapobiegania i leczenia osteoporozy koncentrują się przede wszystkim na dostarczaniu wystarczającej ilości wapnia i wit. D. Jednak ostatnie badania sugerują, że probiotyki – żywe mikroorganizmy przynoszące korzyści zdrowotne – mogą również odgrywać rolę w profilaktyce osteoporozy. Jogurt naturalny może więc stanowić istotny element diety wspierającej zdrowie kości. Probiotyki wpływają na zdolność organizmu do przyswajania składników odżywczych, w tym wapnia – minerału niezbędnego do budowy i utrzymania zdrowych kości, dzięki czemu pomagają zapobiegać osteoporozie.
Probiotyki z jogurtu naturalnego mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, wpływając na poprawę zdrowia jelit, wzmacniając system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami drogi moczowe lub wspomagając zdrowie kości. Warto kupować jogurty z oznaczeniem „żywe kultury bakterii”, a jeszcze lepiej jeśli sami będziemy robić własne jogurty.
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2025-03-13
Inne wpisy w tej kategorii

2025-02-27
Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-10-23