Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji należą do produktów określanych jako superowoce oraz superfood. W medycynie ludów azjatyckich są bardzo cenione za swoje lecznicze i prozdrowotne właściwości. Zawdzięczają je zawartym w nich składnikom mineralnym, witaminom i przeciwutleniaczom. Zalecane są jako skuteczny specyfik na odchudzanie, a także obniżanie ciśnienia. Stosuje się je w profilaktyce nowotworowej oraz jako niezawodny naturalny afrodyzjak. Jakie jeszcze właściwości mają jagody goji?

Jagody goji lub inaczej nasiona goji to nazwa owoców kolcowoju pospolitego określanego tez jako „kolcowój szkarłatny” (Lycium barbarum) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). Rośliny te należą do rodziny psiankowatych i mają postać krzewów. Obydwa gatunki pochodzą z obszarów azjatyckich, gdzie panuje klimat umiarkowany, chociaż mogą bytować (kolcowój chiński) także w niektórych strefach tropikalnych. Rosną dziko, jak też są uprawiane w wielu krajach świata, również w Polsce. Najbardziej popularną formą dostępną w sprzedaży są suszone jagody goji. W smaku owoce kolcowoju można porównać do żurawiny.

Jagody goji są pożywnym dodatkiem do posiłków

Owoce te można spożywać bezpośrednio oraz z różnymi potrawami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do: sałatek warzywnych i owocowych, ryżu, płatków owsianych, koktajli, jogurtów i dań mlecznych. Razem z orzechami, migdałami i rodzynkami stanowią świetną przekąskę przedtreningową dla osób aktywnych. Wykorzystuje się je także do przyrządzenia napojów, np. herbat, soków, a także alkoholowych, czyli nalewek i win. Napar z jagód goji wypijany codziennie poprawia jakość zdrowia.


O jagodach goji mówi się, że są jednymi z najbardziej zdrowych produktów żywnościowych na świecie.


W ludowej medycynie chińskiej od wieków jagody goji były skutecznym środkiem na pobudzenie i niwelowanie uczucia zmęczenia. Dodawały energii oraz wpływały na poprawę wytrzymałości. Te właściwości zawdzięczają swoim składnikom. Są bogatym źródłem białka oraz cennych aminokwasów, których jest aż 19. Na uwagę zasługuje fakt, że osiem spośród nich to aminokwasy egzogenne niewytwarzane samodzielnie przez organizm ludzki. W składzie nasion goji są również witaminy: A, B1, B2, B6, C, a także E. Na właściwości prozdrowotne wpływają też biopierwiastki, a wśród nich przede wszystkim: selen, cynk, żelazo, wapń oraz miedź. Inne cenne składniki poprawiające ogólną kondycję organizmu to: zreaksantyna, fizalina, karotenoidy, likopen, a także luteina. Na lepszą przemianę materii oraz właściwe funkcjonowanie układu trawiennego bardzo dobrze działa błonnik, który w jagodach goji występuje w dużych ilościach.

To warto wiedzieć o jagodach goji

Kolcowój pospolity jest rośliną trującą tak samo jak jego niedojrzałe owoce. Tylko dojrzałe nadają się do spożycia.

Jagody goji mogą wspomagać proces odchudzania

Jagody goji już w ludowej medycynie chińskiej były wykorzystywane jako środek na lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Zawarty w nich błonnik oczyszcza żołądek z resztek pokarmowych, a także tłuszczu i wpływa na lepszą perystaltykę jelit oraz łatwiejsze wypróżnianie. Powoduje również uczucie sytości na dłuższy czas, dzięki czemu nie występuje chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Jagody goji podnoszą poziom energii, dlatego osoby, które je spożywają, mają więcej siły na wykonywanie ćwiczeń fizycznych i podołanie trudom treningu sportowego. Aktywność ruchowa, regulacja trawienia, a także cenne składniki odżywcze, które utrzymują organizm w dobrym zdrowiu, to skuteczne czynniki wspomagające proces odchudzania.

Zalecenia dotyczące spożywania jagód goji

Jak w przypadku każdego produktu, nawet takiego z rodzaju superżywności, powinno się zwrócić uwagę na to, jaką jego ilość należy spożywać. Zaleca się, żeby osoba dorosła nie przyjmowała więcej niż 5–12 g suszonych jagód goji w ciągu dnia. Skutki uboczne po ich spożyciu mogą się pojawić u osób przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi, cukrzycę oraz na nadciśnienie krwi. Nie zaleca się jedzenia tych owoców kobietom będącym w ciąży oraz karmiącym piersią. Warto wcześniej skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazania co do spożywania jagód goji bezwzględnie dotyczą ludzi, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe.

Jagody goji wykazują dużą skuteczność w profilaktyce nowotworowej

Substancje zawarte w jagodach goji, a przede wszystkim: witamina C, bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP oraz kartenoidy mają właściwości antyutleniające. Zwalczają one wolne rodniki, regulując ich poziom i nie dopuszczając do wywołania przez nie uszkodzeń na poziomie komórkowym. Ta właściwość hamuje rozwój chorób nowotworowych, takich jak np.: rak gruczołu krokowego, żołądka, okrężnicy, płuc czy też piersi. Przeciwutleniacze wspomagają też organizm przy wystąpieniu stanów zapalnych, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Wykazano, że stosowanie jagód goji u pacjentów z nowotworem powoduje postępy w polepszeniu stanu zdrowia, a w przypadku leczenia chemioterapią również zmniejszenie jej skutków ubocznych.

Jagody goji chronią przed groźnymi schorzeniami i chorobami

Podczas badań przeprowadzanych na zwierzętach wykazano, że jagody goji mogą regulować poziom cholesterolu we krwi. Substancje zawarte w roślinie zmniejszają ilość tego ,,złego", natomiast podwyższają stężenie ,,dobrego". Dzięki temu spożywanie tych nasion chroni przed zmianami miażdżycowymi, niewydolnością krążenia, udarem mózgu, a także zaburzeniami pracy serca. Udowodniono także, że skutecznie wpływa na właściwy poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Jagody goji mają niski indeks glikemiczny. Badania wykazały, że wpływają one na obniżenie poziomu cukru we krwi. Zawarta w nich bioaktywna substancja powoduje namnażanie się komórek beta trzustki, a także tzw. wychwyt glukozy w tkankach obwodowych, co prowadzi do zmniejszenia insulinooporności. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą, które mogą sobie pozwolić na spożywanie owoców kolcowoju bez przykrych konsekwencji dla swojego zdrowia, regulując dzięki nim poziom cukru we krwi.

Jagody goi chronią tkanki narządów przed uszkodzeniem

Zawarte w jagodach goji antyutleniacze, do których zalicza się luteinę, niszczą wolne rodniki atakujące narząd wzroku, a konkretnie siatkówkę oka. Dzięki temu nie dochodzi do zwyrodnienia plamki żółtej. Substancja ta chroni oko również przed zbyt dużą ilością promieni UV. Antyoksydanty sprawdzają się także w profilaktyce przewlekłych chorób oczu, np. jaskry.

Owoce kolcowoju mają zbawienny wpływ na wątrobę. Oczyszczają ją z toksyn i tłuszczów, zabezpieczając w ten sposób organ przed chorobami oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu. Niewłaściwie pracująca wątroba może doprowadzić do złego samopoczucia, osłabienia, spadku masy ciała, wzdęć, nudności oraz dolegliwości po spożyciu alkoholu i pokarmów tłuszczowych.


Jagody goji jako naturalny afrodyzjak


Tybetańczycy już przed wiekami wierzyli, że jagody goji podnoszą nie tylko sprawność ogólną i wytrzymałość, ale także zwiększają libido. Dlatego zalecano jedzenie owoców kolcowoju osobom starającym się o dziecko. Badania przeprowadzone współcześnie na szczurach wykazały u tych gryzoni zwiększoną ruchliwość plemników po spożyciu jagód goji. Poza tym zauważono również wzrost poziomu testosteronu, a także większe możliwości kopulacyjne.

Owoce kolcowoju dodają energii, niwelują uczucie zmęczenia i poprawiają krążenie. Wpływają również na lepszą jakość snu. Stymulują układ nerwowy, dzięki czemu poprawia się też koncentracja i szybkość reakcji. Występują też większa chęć do działania oraz lepszy nastrój. Wzmocniony układ odpornościowy skutkuje mniejszą liczbą przeziębień, infekcji i chorób, a co się z tym wiąże – również sprawniejszym, zdrowszym ciałem. Zatem wypijanie soku czy wyciągu z jagód goji może zdecydowanie poprawić jakość życia w sferze seksualnej.


Opracował Jarosław Cieśla

 

Inne wpisy w tej kategorii

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej