Jabłkowe ciekawostki

Jabłkowe ciekawostki

Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w naszym kraju. O niesamowitych właściwościach prozdrowotnych jabłek napisano i powiedziano już niemal wszystko, ale chciałbym przypomnieć o tych cudownych owocach w formie ciekawostek.

Powszechnie znane jest powiedzenie: „zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny", ale czy korzystamy z dobrodziejstwa tych pięknych, smacznych, tanich, a przede wszystkim zdrowych owoców?  Oto kilka ciekawostek, o których być może nie wszyscy wiedzą.



Samo zdrowie

Spośród witamin zawartych w jabłkach najwięcej stanowi witamina C. W 100 g owocu znajdziemy około 4–5 mg (w zależności od odmiany) wspomnianej witaminy, co stanowi  ok. 20 proc. naszego dziennego zapotrzebowania. Z niczym nie można jednak przesadzać. Jabłko szybko fermentuje, więc przy dużej ilości spożytych owoców może dojść do wzdęć czy bólu brzucha. Należy też pamiętać, że przy nadmiernym spożyciu fermentacja może spowodować podniesienie poziomu alkoholu we krwi (Uwaga, kierowcy!) oraz glukozy (Uwaga, diabetycy!). Zdrowa osoba może zjeść 1–3 jabłka dziennie, natomiast diabetycy najlepiej, jeśli zjedzą jedno jabłko. Ciekawostką jest jednak to, że pomimo zawartości fruktozy jabłka zapobiegają cukrzycy typu II.


Błąd, który często popełniają młode mamy, podając dziecku jabłko, to obieranie owocu ze skórki. Bezpośrednio pod skórką koncentruje się najwięcej dobroczynnych składników (dotyczy to zresztą większości owoców i warzyw), więc odrzucając skórkę, sami pozbawiamy się drogocennej esencji. Ponadto badania naukowe dowodzą, że obecne w skórce triterpenoidy zabijają komórki rakowe, a także hamują ich rozwój. Najskuteczniejsze działanie przeciwnowotworowe odnotowano w przypadku raka: jelita, wątroby i piersi.

Dobrą wiadomością dla osób odchudzających się jest też fakt, że jabłka są niskokaloryczne. Średniej wielkości owoc, pomimo obecności fruktozy, zawiera tylko około 90 kalorii.

Omawiane owoce to również bogactwo błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz cukrów. Zapobiega on tym samych chorobom układu krążenia, miażdżycy oraz cukrzycy i szeregu jej groźnych powikłań. Spowolnione wchłanianie cukrów zapobiega jednocześnie nagłym wyrzutom insuliny, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co ważne błonnik działa również przeciwnowotworowo.


Z kolei zawarte w jabłkach pektyny wspomagają pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim jelit. Dobra perystaltyka zapewnia dokładne wypróżnianie oraz zapobiega powstawaniu kamieni kałowych. Przynosi także ukojenie osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego.
    
Oprócz witamin jabłka zawierają wiele minerałów, przede wszystkim wapń i krzem. Pierwiastki te gwarantują zdrowe: skórę, włosy i paznokcie. Natomiast bogactwo flawonoidów (naturalne barwniki) powoduje wzmocnienie odporności organizmu.

Jabłka stanowią również... naturalną szczoteczkę do zębów. Podczas spożywania twardych owoców samoistnie czyścimy zęby, usuwając z nich osad. Nie zastąpi to oczywiście szczotkowania zębów, ale jest swego rodzaju uzupełnieniem zabiegów higieny jamy ustnej.

Przechowywanie i spożycie



Warto wiedzieć, że przechowując jabłka, należy je trzymać z dala od innych owoców. Wydzielają one bowiem etylen, który powoduje, że znajdujące się w pobliżu inne owoce zaczynają szybciej psuć się. Ale zjawisko to można wykorzystać i w pozytywny sposób. Gdy mamy jakieś niedojrzałe owoce i chcemy, aby szybciej dojrzały, można je umieścić w pobliżu jabłek. Wówczas, dzięki wspomnianej substancji, proces dojrzewania sąsiadujących owoców znacznie przyspieszy.


Zaleca się spożywanie jabłek przede wszystkim na surowo, oczywiście ze skórką, po dokładnym ich umyciu. Taka forma spożycia zapewni największy efekt zdrowotny. Owoce myjemy bezpośrednio przed spożyciem, albowiem wcześniejsze ich umycie usunie warstwę ochronną, co przyspieszy ich gnicie.

Jabłka można również wykorzystać do wypieków czy też ususzyć. Temu celowi najlepiej służy gatunek pochodzący z Francji o nazwie „szara reneta". Powiadają, że gatunek ten wyhodowali cystersi w XVII wieku. Szarlotka na bazie szarej renety to coś niesamowicie smacznego.


Jabłka mogą również stanowić znakomity dodatek do deserów, ale być też samoistną przekąska między posiłkami.

Korzystajmy więc z darów natury, w tym z ogólnie dostępnych jabłek. Niech wizyta u lekarza będzie ostatecznością.
    

Opracowanie Sławomir Śmiełowski
    
    
    
    
    

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

2025-01-22

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

W niniejszym artykule przyjrzymy się temu, jak dbać o nasz umysł, by utrzymać go w dobrej kondycji.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej