Jabłkowe ciekawostki

Jabłkowe ciekawostki

Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w naszym kraju. O niesamowitych właściwościach prozdrowotnych jabłek napisano i powiedziano już niemal wszystko, ale chciałbym przypomnieć o tych cudownych owocach w formie ciekawostek.

Powszechnie znane jest powiedzenie: „zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny", ale czy korzystamy z dobrodziejstwa tych pięknych, smacznych, tanich, a przede wszystkim zdrowych owoców?  Oto kilka ciekawostek, o których być może nie wszyscy wiedzą.



Samo zdrowie

Spośród witamin zawartych w jabłkach najwięcej stanowi witamina C. W 100 g owocu znajdziemy około 4–5 mg (w zależności od odmiany) wspomnianej witaminy, co stanowi  ok. 20 proc. naszego dziennego zapotrzebowania. Z niczym nie można jednak przesadzać. Jabłko szybko fermentuje, więc przy dużej ilości spożytych owoców może dojść do wzdęć czy bólu brzucha. Należy też pamiętać, że przy nadmiernym spożyciu fermentacja może spowodować podniesienie poziomu alkoholu we krwi (Uwaga, kierowcy!) oraz glukozy (Uwaga, diabetycy!). Zdrowa osoba może zjeść 1–3 jabłka dziennie, natomiast diabetycy najlepiej, jeśli zjedzą jedno jabłko. Ciekawostką jest jednak to, że pomimo zawartości fruktozy jabłka zapobiegają cukrzycy typu II.


Błąd, który często popełniają młode mamy, podając dziecku jabłko, to obieranie owocu ze skórki. Bezpośrednio pod skórką koncentruje się najwięcej dobroczynnych składników (dotyczy to zresztą większości owoców i warzyw), więc odrzucając skórkę, sami pozbawiamy się drogocennej esencji. Ponadto badania naukowe dowodzą, że obecne w skórce triterpenoidy zabijają komórki rakowe, a także hamują ich rozwój. Najskuteczniejsze działanie przeciwnowotworowe odnotowano w przypadku raka: jelita, wątroby i piersi.

Dobrą wiadomością dla osób odchudzających się jest też fakt, że jabłka są niskokaloryczne. Średniej wielkości owoc, pomimo obecności fruktozy, zawiera tylko około 90 kalorii.

Omawiane owoce to również bogactwo błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz cukrów. Zapobiega on tym samych chorobom układu krążenia, miażdżycy oraz cukrzycy i szeregu jej groźnych powikłań. Spowolnione wchłanianie cukrów zapobiega jednocześnie nagłym wyrzutom insuliny, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co ważne błonnik działa również przeciwnowotworowo.


Z kolei zawarte w jabłkach pektyny wspomagają pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim jelit. Dobra perystaltyka zapewnia dokładne wypróżnianie oraz zapobiega powstawaniu kamieni kałowych. Przynosi także ukojenie osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego.
    
Oprócz witamin jabłka zawierają wiele minerałów, przede wszystkim wapń i krzem. Pierwiastki te gwarantują zdrowe: skórę, włosy i paznokcie. Natomiast bogactwo flawonoidów (naturalne barwniki) powoduje wzmocnienie odporności organizmu.

Jabłka stanowią również... naturalną szczoteczkę do zębów. Podczas spożywania twardych owoców samoistnie czyścimy zęby, usuwając z nich osad. Nie zastąpi to oczywiście szczotkowania zębów, ale jest swego rodzaju uzupełnieniem zabiegów higieny jamy ustnej.

Przechowywanie i spożycie



Warto wiedzieć, że przechowując jabłka, należy je trzymać z dala od innych owoców. Wydzielają one bowiem etylen, który powoduje, że znajdujące się w pobliżu inne owoce zaczynają szybciej psuć się. Ale zjawisko to można wykorzystać i w pozytywny sposób. Gdy mamy jakieś niedojrzałe owoce i chcemy, aby szybciej dojrzały, można je umieścić w pobliżu jabłek. Wówczas, dzięki wspomnianej substancji, proces dojrzewania sąsiadujących owoców znacznie przyspieszy.


Zaleca się spożywanie jabłek przede wszystkim na surowo, oczywiście ze skórką, po dokładnym ich umyciu. Taka forma spożycia zapewni największy efekt zdrowotny. Owoce myjemy bezpośrednio przed spożyciem, albowiem wcześniejsze ich umycie usunie warstwę ochronną, co przyspieszy ich gnicie.

Jabłka można również wykorzystać do wypieków czy też ususzyć. Temu celowi najlepiej służy gatunek pochodzący z Francji o nazwie „szara reneta". Powiadają, że gatunek ten wyhodowali cystersi w XVII wieku. Szarlotka na bazie szarej renety to coś niesamowicie smacznego.


Jabłka mogą również stanowić znakomity dodatek do deserów, ale być też samoistną przekąska między posiłkami.

Korzystajmy więc z darów natury, w tym z ogólnie dostępnych jabłek. Niech wizyta u lekarza będzie ostatecznością.
    

Opracowanie Sławomir Śmiełowski
    
    
    
    
    

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej