- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-07-25
Głóg – nie tylko na uspokojenie
Kwiaty głogu w okresie kwitnienia przyciągają wzrok swoim pięknym wyglądem. Jedne są białej barwy, a inne w odcieniu różu. Natomiast owoce w dojrzałej formie o ciemnoczerwonym kolorze mają kulisty lub owalny kształt. Roślina ta zyskała sobie poczesne miejsce w medycynie ludowej. Wywary z niej poprawiają krążenie oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Z głogu przygotowuje się napoje, nalewki, wina oraz dżemy.
Charakterystyka
Głóg jest rośliną w postaci krzewów, a także niedużych drzew. Znanych jest ok. 200 gatunków rosnących dziko jak też uprawianych do celów spożywczych. Głównymi rodzajami są głóg jednoszyjkowy (kwiaty mają kolor biało-kremowy) oraz dwuszyjkowy (ciemnoróżowe kwiaty). W dawnych czasach w Polsce roślinę tę określano pospolicie jako „babi mąka“ czy też „zajęcze gruszki“. Głóg dwuszyjkowy pochodzi z Europy, natomiast jednoszyjkowy można spotkać w: Azji, Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. W Polsce występują obydwa gatunki.
Skład
Głóg zawiera wiele cennych składników mineralnych, które mają działanie lecznicze i prozdrowotne. W owocach znajdziemy: witaminy A, C, a także flawonoidy, garbniki, saponiny, fitosterole, proantocyjanidyny i aminy. Roślina jest też zasobna w kwasy fenolowe, organiczne oraz triterpenowe. Oprócz nich obecne są również: garbniki i cukry, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas i sód. W składzie kwiatów głogu występuje olejek eteryczny.
Właściwości
Głóg powoduje lepsze dotlenienie serca i efektywniejsze działanie naczyń krwionośnych. Dzieje się tak dzięki substancjom występującym w tej roślinie, które korzystnie wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego. To sprawia, że serce pracuje wydajniej, co może zapobiegać chorobie wieńcowej i zawałom serca. Spożywanie głogu powoduje też obniżenie ciśnienia krwi.
W składzie głogu występują substancje będące doskonałymi przeciwutleniaczami. Są one zabezpieczeniem przed zbyt dużą ilością wolnych rodników. Gdy ta równowaga jest zaburzona, to może dojść do poważnych chorób i schorzeń. Wolne rodniki mogą wywołać: miażdżycę, łuszczycę, egzemę, a także mieć negatywny wpływ na mózg. Są odpowiedzialne za powstawanie choroby Alzheimera czy Parkinsona. Mogą być przyczyną udarów mózgu, a także cukrzycy, chorób dwunastnicy i żołądka. Biorą też udział w rozwoju wielu nowotworów.
Głóg w medycynie ludowej był rozpowszechniony przede wszystkim jako środek na podniesienie odporności i hamowanie rozwoju przeziębienia czy grypy. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Stosuje się ją również w przypadku osób zmagających się z grzybicami.
Wywary z głogu często są spożywane profilaktycznie na lepsze trawienie oraz przy jego zaburzeniach. Są pomocne zwłaszcza przy nieprawidłowym funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego. Dawniej podawano je w czasie biegunek. Głóg stosuje się także w preparatach na uspokojenie.
Dzięki wpływowi substancji zawartych w głogu na efektywniejsze krążenie, tlen szybciej i łatwiej dociera do tkanek. Nie tylko on, bo również i inne cenne minerały, dzięki którym komórki łatwiej się regenerują i są odpowiednio odżywione. To wszystko wpływa na hamowanie procesów starzenia się organizmu. Regeneracja mięśni jest bardzo ważna dla osób ciężko pracujących fizycznie oraz uprawiających sport
Kuchnia
Przepis na dżem
Najpierw musimy uzbierać ok. 2 kg owoców głogu. Należy je umyć i wysuszyć, a następnie odłożyć do zamrażalnika. Wyjąć je po 24 godzinach. Po odmrożeniu konieczne jest usunięcie z nich pestek. Następnie obieramy 3 średnie jabłka i – po wycięciu gniazd nasiennych – należy je zetrzeć. Głóg i masę jabłkową wkładamy do garnka i całość zalewamy szklanką wody. Do tego wyciskamy sok z jednej pomarańczy i cytryny. Należy też wsypać 0,5 kg brązowego cukru i – do smaku – przyprawy. Bardzo dobrze nadadzą się cynamon i goździki. Całość trzeba gotować ok. 40 min, a po ostudzeniu – przełożyć do słoików.
Przepis na napar z głogu
Do przygotowania naparu można wykorzystać zarówno owoce, jak i kwiaty. To bardzo proste. Kwiaty (1 łyżeczka) lub owoce (2 łyżeczki) należy zalać jedną szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć naczynie i czekać ok. 20 min. Po przecedzeniu wywar nadaje się do spożycia. Można go pić razem z herbatą lub też dodać do niego cytrynę i miód.
Dodatkowe informacje
• Mikstur zawierających głóg nie powinny spożywać osoby z niedociśnieniem, gdyż może to skutkować wstrząsem, dlatego przed jego przyjmowaniem dobrze jest skonsultować się z lekarzem.
• Picie naparu z głogu może być zbawienne dla osób, które mają problem ze snem.
• Z głogu można przygotować także nalewki oraz wino.
• Spożywanie głogu może pomóc na duszności.
• Nie należy podawać preparatów z głogu dzieciom i młodzieży poniżej 12. roku życia.
• Owoce głogu można jeść na surowo.
• Spożywanie głogu razem z magnezem wpływa na jeszcze efektywniejsze jego działanie.
Opracowanie Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-07-25
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-11-28
Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-21
Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego
2024-11-20