Glistnik jaskółcze ziele – naturalny środek na kurzajki i nie tylko

Glistnik jaskółcze ziele – naturalny środek na kurzajki i nie tylko

Medycyna ludowa to prawdziwa skarbnica wykorzystująca wiedzę na temat właściwości ziół rosnących dziko w środowisku przyrodniczym. Niejednokrotnie przechodząc przez łąki, pola i lasy, mijamy rośliny, które wyglądają niepozornie, a mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Często robi się z nich przyprawy, napoje, wywary, a także można je spożywać w całości lub wykorzystując ich fragmenty. Chronią przed infekcjami, wirusami oraz różnymi schorzeniami – zarówno wewnętrznymi, jak i objawiającymi się zewnętrznie.  Do takich właśnie roślin należy glistnik jaskółcze ziele.


Charakterystyka


Glistnik jaskółcze ziele to bylina, która występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rośnie dziko na polach, łąkach, zaroślach, skrajach jezior i rzek, obszarach trawiastych oraz leśnych, a także miejskich skwerach. Wykazuje działania lecznicze, jednak wiele osób traktuje ją jak zwykły chwast. Charakterystyczne żółte kwiaty w Polsce można spotkać praktycznie na całym obszarze kraju. Roślinę tę najlepiej jest zbierać w maju i w czerwcu, kiedy kwitnie. W późniejszym okresie nie jest już tak wartościowa.


Skład

W składzie glistnika znajdują się: alkaloidy, fenolokwasy, flawonoidy, a także karotenoidy. Na lecznicze właściwości ziela wpływają witaminy A i C. Roślina zawiera też: białko, węglowodany oraz: kwasy organiczne, saponiny, żywice, garbniki i lipidy oraz składniki olejku eterycznego.



Na infekcje i rany

W medycynie ludowej glistnik przede wszystkim był stosowany jako środek usuwający ze skóry kurzajki, czyli brodawki wirusowe. W tym celu używa się soku, który jest pozyskiwany z rośliny. Poprawia on odporność i przeciwdziała infekcjom dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym. Wykazuje też skuteczność w zwalczaniu obrzęków skórnych oraz przy zakażeniu grzybem – bielnikiem białym. Sok świetnie sprawdza się jako środek na gojenie ran skórnych i skaleczeń. W medycynie ludowej był też stosowany w przypadku występowania łuszczycy.



Na uspokojenie


Glistnik jaskółcze ziele dobrze sprawdza się przy różnego rodzaju dolegliwościach, gdyż potrafi uśmierzyć bolesność. Człowiek, który go spożył, staje się też bardziej spokojny i odprężony. Łatwiej jest mu się wtedy zrelaksować. Zalecany jest też jako środek na łatwiejsze oddychanie. Ziele to może też pomóc osobom z zaburzeniami snu.    


Inne właściwości prozdrowotne

Glistnikowi przypisuje się wiele właściwości leczniczych. Można tu wymienić:  


– obniżanie ciśnienia krwi,
– oczyszczanie organizmu z toksyn,
– działanie przeciwnowotworowe – badania wykazały, że zawarte w glistniku substancje pomagają w leczeniu niektórych nowotworów,   a także przeciwdziałają ich wystąpieniu,
– łagodzenie bólów i dolegliwości brzucha – dzięki właściwościom rozkurczowym ziele może pomóc kobietom, które uskarżają się na bolesne miesiączki, a także osobom zmagającym się z kolką,  
– wspomaga właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na przemianę materii, jest zalecany przy niestrawności,
– pomoc w problemach z wypróżnieniem,
– działanie przeciwalergiczne,
– działanie przeciwgorączkowe.


Przepisy z glistnika jaskółcze ziele


Wywar


Dobrze sprawdza się na lepszą pracę wątroby oraz pęcherzyka żółciowego i detoksykację tych narządów.
Jedną łyżkę ziół glistnika należy zalać dwiema szklankami wrzącej wody, a następnie gotować przez ok. 5 minut. Później całość odstawiamy, żeby wywar przestygł. Tak przygotowany napój można pić 3 razy dziennie po ok. 100 ml.  


Maść


Stosuje się ją bezpośrednio na skórę w przypadku ran, wrzodów, zmian grzybiczych, na kurzajki, trądzik, opryszczkę czy też świerzb.
Najpierw należy zerwać zioło – objętość ok. 1/2 szklanki. Później dokładnie myjemy liście i łodygi, a następnie suszymy. Potem kroimy na drobne kawałeczki, wkładamy je do naczynia i polewamy spirytusem, a także gliceryną. Gdy ciecz się wchłania (przez kilkanaście minut), to w tym czasie podgrzewamy smalec. Potem rozcieramy zioło i dodajemy do smalcu, mieszając bardzo dokładnie kilka minut. Następnie całość przekładamy do innej miski i mieszamy lub blendujemy, aż do momentu, gdy otrzymamy jednolitą masę. Później studzimy i dodajemy 10 ml gliceryny lub alkoholu. Tak uzyskaną maść trzeba przechowywać w lodówce i korzystać w razie potrzeby. Jej przydatność określa się na ok. 2 lata.  


Na co należy uważać?

– Przyjmowanie glistnika jaskółczego ziela najlepiej jest skonsultować z lekarzem, ponieważ istnieją obawy, że w przypadku jego stosowania może dojść do uszkodzenia wątroby.
– Przy bezpośrednim nacieraniu sokiem miejsc na skórze, należy uważać, żeby nie dostał się on do oczu, gdyż może wywołać nieprzyjemne skutki.   
– Zbiór glistnika jaskółczego ziela należy przeprowadzać w rękawiczkach, ze względu na jego właściwości toksyczne.
– Glistnik nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
– Nie należy spożywać ziela w przypadku ostrego zapalenia żołądka i jelit.
– Skutkami przedawkowania jaskółczego ziela mogą być nudności, a także zawroty głowy.
– Zioła nie należy przyjmować w przypadku choroby wrzodowej, a także przy występowaniu ostrego nieżytu przewodu pokarmowego.



Ciekawostka

Glistnik jaskółcze ziele można również zastosować jako odstraszacz na owady. Wrzucony do ogniska wydziela dym, który je niszczy i przepędza.




Opracowanie Jarosław Cieśla
     

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej