Glistnik jaskółcze ziele – naturalny środek na kurzajki i nie tylko
Medycyna ludowa to prawdziwa skarbnica wykorzystująca wiedzę na temat właściwości ziół rosnących dziko w środowisku przyrodniczym. Niejednokrotnie przechodząc przez łąki, pola i lasy, mijamy rośliny, które wyglądają niepozornie, a mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Często robi się z nich przyprawy, napoje, wywary, a także można je spożywać w całości lub wykorzystując ich fragmenty. Chronią przed infekcjami, wirusami oraz różnymi schorzeniami – zarówno wewnętrznymi, jak i objawiającymi się zewnętrznie. Do takich właśnie roślin należy glistnik jaskółcze ziele.
Charakterystyka
Glistnik jaskółcze ziele to bylina, która występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rośnie dziko na polach, łąkach, zaroślach, skrajach jezior i rzek, obszarach trawiastych oraz leśnych, a także miejskich skwerach. Wykazuje działania lecznicze, jednak wiele osób traktuje ją jak zwykły chwast. Charakterystyczne żółte kwiaty w Polsce można spotkać praktycznie na całym obszarze kraju. Roślinę tę najlepiej jest zbierać w maju i w czerwcu, kiedy kwitnie. W późniejszym okresie nie jest już tak wartościowa.
Skład
W składzie glistnika znajdują się: alkaloidy, fenolokwasy, flawonoidy, a także karotenoidy. Na lecznicze właściwości ziela wpływają witaminy A i C. Roślina zawiera też: białko, węglowodany oraz: kwasy organiczne, saponiny, żywice, garbniki i lipidy oraz składniki olejku eterycznego.
Na infekcje i rany
W medycynie ludowej glistnik przede wszystkim był stosowany jako środek usuwający ze skóry kurzajki, czyli brodawki wirusowe. W tym celu używa się soku, który jest pozyskiwany z rośliny. Poprawia on odporność i przeciwdziała infekcjom dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym. Wykazuje też skuteczność w zwalczaniu obrzęków skórnych oraz przy zakażeniu grzybem – bielnikiem białym. Sok świetnie sprawdza się jako środek na gojenie ran skórnych i skaleczeń. W medycynie ludowej był też stosowany w przypadku występowania łuszczycy.
Na uspokojenie
Glistnik jaskółcze ziele dobrze sprawdza się przy różnego rodzaju dolegliwościach, gdyż potrafi uśmierzyć bolesność. Człowiek, który go spożył, staje się też bardziej spokojny i odprężony. Łatwiej jest mu się wtedy zrelaksować. Zalecany jest też jako środek na łatwiejsze oddychanie. Ziele to może też pomóc osobom z zaburzeniami snu.
Inne właściwości prozdrowotne
Glistnikowi przypisuje się wiele właściwości leczniczych. Można tu wymienić:
– obniżanie ciśnienia krwi,
– oczyszczanie organizmu z toksyn,
– działanie przeciwnowotworowe – badania wykazały, że zawarte w glistniku substancje pomagają w leczeniu niektórych nowotworów, a także przeciwdziałają ich wystąpieniu,
– łagodzenie bólów i dolegliwości brzucha – dzięki właściwościom rozkurczowym ziele może pomóc kobietom, które uskarżają się na bolesne miesiączki, a także osobom zmagającym się z kolką,
– wspomaga właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na przemianę materii, jest zalecany przy niestrawności,
– pomoc w problemach z wypróżnieniem,
– działanie przeciwalergiczne,
– działanie przeciwgorączkowe.
Przepisy z glistnika jaskółcze ziele
Wywar
Dobrze sprawdza się na lepszą pracę wątroby oraz pęcherzyka żółciowego i detoksykację tych narządów.
Jedną łyżkę ziół glistnika należy zalać dwiema szklankami wrzącej wody, a następnie gotować przez ok. 5 minut. Później całość odstawiamy, żeby wywar przestygł. Tak przygotowany napój można pić 3 razy dziennie po ok. 100 ml.
Maść
Stosuje się ją bezpośrednio na skórę w przypadku ran, wrzodów, zmian grzybiczych, na kurzajki, trądzik, opryszczkę czy też świerzb.
Najpierw należy zerwać zioło – objętość ok. 1/2 szklanki. Później dokładnie myjemy liście i łodygi, a następnie suszymy. Potem kroimy na drobne kawałeczki, wkładamy je do naczynia i polewamy spirytusem, a także gliceryną. Gdy ciecz się wchłania (przez kilkanaście minut), to w tym czasie podgrzewamy smalec. Potem rozcieramy zioło i dodajemy do smalcu, mieszając bardzo dokładnie kilka minut. Następnie całość przekładamy do innej miski i mieszamy lub blendujemy, aż do momentu, gdy otrzymamy jednolitą masę. Później studzimy i dodajemy 10 ml gliceryny lub alkoholu. Tak uzyskaną maść trzeba przechowywać w lodówce i korzystać w razie potrzeby. Jej przydatność określa się na ok. 2 lata.
Na co należy uważać?
– Przyjmowanie glistnika jaskółczego ziela najlepiej jest skonsultować z lekarzem, ponieważ istnieją obawy, że w przypadku jego stosowania może dojść do uszkodzenia wątroby.
– Przy bezpośrednim nacieraniu sokiem miejsc na skórze, należy uważać, żeby nie dostał się on do oczu, gdyż może wywołać nieprzyjemne skutki.
– Zbiór glistnika jaskółczego ziela należy przeprowadzać w rękawiczkach, ze względu na jego właściwości toksyczne.
– Glistnik nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
– Nie należy spożywać ziela w przypadku ostrego zapalenia żołądka i jelit.
– Skutkami przedawkowania jaskółczego ziela mogą być nudności, a także zawroty głowy.
– Zioła nie należy przyjmować w przypadku choroby wrzodowej, a także przy występowaniu ostrego nieżytu przewodu pokarmowego.
Ciekawostka
Glistnik jaskółcze ziele można również zastosować jako odstraszacz na owady. Wrzucony do ogniska wydziela dym, który je niszczy i przepędza.
Opracowanie Jarosław Cieśla
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-12
Kompleksowy przewodnik po olejach bazowych
2024-11-06