Fosfor

Fosfor

Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów.

Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g. 

Wchłanianie fosforu następuje głównie w jelicie cienkim. Jest to proces aktywny – dlatego też przeciętnie około 70% fosforanów z pożywienia ulega wchłonięciu do krwi. W strączkach i produktach zbożowych część fosforu występuje w postaci trudno rozpuszczalnych soli metali – fitynianów (dlatego musi być odpowiednio prowadzona obróbka technologiczna –fermentacja ciasta żytniego, moczenie i kiełkowanie nasion). 

Funkcje:

  • bierze udział w reakcjach fosforylacji,
  • utrzymanie odpowiedniego pH krwi.

Źródła:

  • sery podpuszczkowe (500 mg/100g),
  • fasola, groch (400 mg/100g),
  • sery twarogowe,
  • jaja (200 mg/100g),
  • mięso,
  • wędliny (150-250 mg/100g)