Fosfor
Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów.
Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g.
Wchłanianie fosforu następuje głównie w jelicie cienkim. Jest to proces aktywny – dlatego też przeciętnie około 70% fosforanów z pożywienia ulega wchłonięciu do krwi. W strączkach i produktach zbożowych część fosforu występuje w postaci trudno rozpuszczalnych soli metali – fitynianów (dlatego musi być odpowiednio prowadzona obróbka technologiczna –fermentacja ciasta żytniego, moczenie i kiełkowanie nasion).
Funkcje:
- bierze udział w reakcjach fosforylacji,
- utrzymanie odpowiedniego pH krwi.
Źródła:
- sery podpuszczkowe (500 mg/100g),
- fasola, groch (400 mg/100g),
- sery twarogowe,
- jaja (200 mg/100g),
- mięso,
- wędliny (150-250 mg/100g)
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...