Foliany (folacyna, kwas foliowy)
To grupa związków, które różnią się między sobą między innymi stopniem utlenienia. Ich źródła to produkty zarówno roślinne, jak i odzwierzęce. Foliany należą do witamin z grupy B. Kwas foliowy został pierwszy raz wyizolowany w wieku 1941, a do tej pory jest uważany za niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Funkcje:
- koenzymy w wielu reakcjach metabolicznych,
- niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu,
- niedobór powoduje wzrost stężenia homocysteiny i rozwój miażdżycy, anemię, uszkodzenie cewy nerwowej płodu, większa podatność na transformacje nowotworowe.
Źródła:
- drożdże,
- wątróbka kurza,
- zielone warzywa liściaste,
- strączki,
- pełne ziarno,
- owoce (klementynki, grejpfruty),
- fermentowane mleko.
Opracowała Marzena Surmińska
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...