Foliany (folacyna, kwas foliowy)

Foliany (folacyna, kwas foliowy)

To grupa związków, które różnią się między sobą między innymi stopniem utlenienia. Ich źródła to produkty zarówno roślinne, jak i odzwierzęce. Foliany należą do witamin z grupy B. Kwas foliowy został pierwszy raz wyizolowany w wieku 1941, a do tej pory jest uważany za niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Funkcje:

  • koenzymy w wielu reakcjach metabolicznych,
  • niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu,
  • niedobór powoduje wzrost stężenia homocysteiny i rozwój miażdżycy, anemię, uszkodzenie cewy nerwowej płodu, większa podatność na transformacje nowotworowe.

Źródła:

  • drożdże,
  • wątróbka kurza,
  • zielone warzywa liściaste,
  • strączki,
  • pełne ziarno,
  • owoce (klementynki, grejpfruty),
  • fermentowane mleko.


Opracowała Marzena Surmińska