FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

Nie od dziś wiadomo, że dieta oparta na eliminacji mięsa i produktów mięsnych ogranicza ryzyko zachorowań na wiele chorób przewlekłych, takich jak: arterioskleroza (miażdżyca) i nadciśnienie tętnicze, które prowadzą do chorób serca. Weganizm oraz wegetarianizm (wszystkie jego odmiany) to również doskonałe antidotum na wszechobecną cukrzycę oraz choroby nowotworowe, które są już faktyczną pandemią. Poza paleniem tytoniu i alkoholizmem to główne przyczyny przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów tzw. wysokorozwiniętych. Wzrost świadomości w ostatnich latach spowodował, że wielu ludzi przechodzi na diety wykluczające (całkowicie lub częściowo) mięso i jego przetwory – należy się tylko z tego cieszyć. Niektórzy jednak nie są zdolni do drastycznych mięsnych postów. Fleksitarianizm to właśnie odpowiednia propozycja dla takich osób.

Czym jest dieta fleksitariańska?

Nazwa pochodzi od słowaflexible(z j. angielskiego: „elastyczny”, „giętki”). Dieta fleksitariańska jest właśnie elastycznym sposobem żywienia, niewymagającym ekstremalnych wyrzeczeń, a więc łatwa do zastosowania, a zarazem – co najważniejsze – sprzyjająca zdrowiu.

Główna i jakże prosta zasada omawianej diety to: dużo warzyw – mało mięsa, z naciskiem właśnie na znaczne ograniczenie białka i tłuszczu zwierzęcego – głównych winowajców wspomnianych już chorób przewlekłych. Organizm człowieka (anatomicznie roślinożerczy) jest niezdolny do wydalania nadmiernej ilości tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu. Zalegając długo w przewodzie pokarmowym, wytwarza toksyczny kwas moczowy, która zatruwa cały organizm.

Główne założenia diety fleksitariańskiej

Od głównej zasady: dużo warzyw – mało mięsa przejdźmy do szczegółów. Omawianą dietę można sprowadzić do sześciu prostych zasad, czterech zasadniczych i dwóch dodatkowych.

A zatem:

  1. Jadłospis składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego, czyli: warzyw, owoców, orzechów i pestek nasion. Węglowodany pochodzą przede wszystkim z pełnych ziaren zbóż, natomiast białko z roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica). Zdrowe tłuszcze czerpiemy zaś z orzechów, pestek nasion i olejów roślinnych z pierwszego tłoczenia na zimno. Owoce z uwagi na zawartość fruktozy stosujemy jedynie jako dodatki, czyli w formie przekąsek lub deserów. Jak widzimy, dieta ta jest bogata w jakże cenny błonnik.
  2. Posiłki powinny zawierać cenne kwasy omega-3. Znajdują się one przede wszystkim we wspomnianych już olejach roślinnych (zalecane są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany oraz z pestek dyni), roślinach oleistych, orzechach i pestkach nasion. Dopuszczalna jest również suplementacja.
  3. Do maksimum ograniczone jest mięso i wyroby mięsne. W omawianej diecie nie ma jednoznacznej normy ich spożycia. Generalną zasadą jest sporadyczne jadanie produktów zwierzęcych – im mniej, tym lepiej. Oprócz mięsa dotyczy to również nabiału. Do maksymalnego ograniczenia można dochodzić stopniowo i powoli, aż do ilości pożądanej – np. 1–2 posiłki mięsne tygodniowo. Najlepiej wybierać mięso białe (drobiowe), ryby morskie, a mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) powinno się znaleźć na stole w ostateczności.
  4. Wybieramy produkty wysokiej jakości. Mięso (ale także warzywa i owoce) powinny pochodzić z hodowli i upraw ekologicznych pozbawionych antybiotyków, pestycydów i pozostałej chemii stosowanej przemysłowo. Unikajmy produktów przemysłowych i wysokoprzetworzonych.

    Dodatkowo:

  5. Z diety eliminujemy złe węglowodany, czyli produkty z oczyszczonej mąki (pieczywo, makarony), produkty cukiernicze i słodkie napoje.
  6. Do posiłków dodajemy duże ilości ziół jako przypraw – są zdrowe i nadają posiłkom przecudnych smaków.

Korzyści zdrowotne wynikające z diety fleksitariańskiej

Jak widzimy, nie jest to jakaś dieta wymagająca rygorystycznych wyrzeczeń. Jest elastyczna, więc stosunkowo łatwo ją wprowadzić w życie, stąd jej popularność. Fleksitarianizm możemy zaliczyć do diet typowo eliminacyjnych, czyli do maksimum redukujemy mięso i wyroby z niego. Myśląc ogólnie o żywieniu, należy pamiętać o zasadzie mówiącej o tym, że większe znaczenie ma to, czego unikamy w menu, aniżeli to, co mamy jeść. W omawianej diecie eliminujemy przede wszystkim wyroby mięsne, ale przy okazji i inne produkty odzwierzęce oraz te wyprodukowane z oczyszczonej mąki i słodycze.

Fleksitarianizm staje się ostatnimi laty bardzo modnym stylem żywienia. Szczególnie wśród gwiazd ekranu i celebrytów. Ponoć 24 mln ludzi na całym świecie stosuje już wyżej opisane zasady żywienia z korzyścią dla swojego zdrowia.

Osoby z nadwagą, a nawet otyłością, wdrażając w życie te sześć reguł, na pewno zrzucą zbędne kilogramy, co już samo w sobie przyczyni się do powrotu energii i zdrowia. Fleksitarianizm powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, czyli głównych winowajców miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Omawiana dieta sprzyja również diabetykom, ponieważ powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi. Nie oznacza to, że zalecana jest tylko osobom z tymi przypadłościami. Warto zdrowo odżywiać się, będąc jeszcze zdrowym, albowiem zawsze profilaktyka powinna wyprzedzać leczenie – w wielu przypadkach niepotrzebne.
Miejmy zatem pełną świadomość w temacie tego, co spożywamy, dbając tym samym o swoje jakże cenne i jedyne zdrowie.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej