- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-07-20
Fasolka mung
Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jest osobom będącym na diecie bezmięsnej. Ma ona wiele cennych składników odżywczych, co sprawia, że fasolkę mung zalicza się do grona produktów o prozdrowotnych właściwościach.
W starohinduskiej sztuce leczenia fasolkę mung stosowano do usuwania toksyn z organizmu przy zatruciach. Zawarte w niej substancje pozwalają na utrzymywanie cukru we krwi na właściwym poziomie, a także wpływają na minimalizowanie rozwoju komórek nowotworowych.
Fasolka mung właściwości
Fasolka mung (Vigna radiata) określana jest też jako „fasola złota”. To jednoroczna roślina z rodziny bobowatych wydająca owoce w postaci strąków, w których znajdują się jadalne nasiona o zielonej barwie i orzechowym, lekko słodkawym posmaku. Pochodzi z Indii, a jej największe uprawy znajdują się na terenach Południowej Azji. Wykazuje niską tolerancję na mróz. Dobrze rośnie na glebach spulchnionych, żyznych i odchwaszczonych. Rozwija się w gorącym klimacie i nasłonecznionym obszarze osłoniętym przed porywistymi wiatrami. Jest często uprawiana w szklarniach. Wymaga systematycznego podlewania. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie nadaje się do warzywnych dań typu leczo, gulaszów oraz zup. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Robi się z niej: pulpety, kotlety, burgery, a także pasty i pasztety na kanapki. Ze złotej fasoli wytwarza się również makaron określany jako „sojowy”.
Składniki fasolki mung
Fasolka mung ze względu na cenne składniki odżywcze jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera duże ilości białka oraz błonnika. W jej składzie znajdują się też związki chemiczne o właściwościach przeciwzapalnych: vitexin i isovitexin. Występują również: polifenole, oligosacharydy, a także izoflawony. Wśród cennych minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu fasolka mung zawiera takie biopierwiastki jak: potas, magnez, mangan, fosfor, wapń, cynk, a także sód. O zdrowotnych właściwościach rośliny decydują również witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz K.
Fasolka mung skutecznie usuwa toksyny z organizmu
W kuracjach oczyszczających wg zaleceń ajurwedy trwających od pięciu do siedmiu dni w menu oprócz innych produktów i warzyw występuje również fasolka mung. Od wieków stosowano ją jako lek na odtrucie i odkwaszenie organizmu. Pomaga pozbyć się z niego szkodliwych substancji oraz usuwa złogi. Wykazuje działanie detoksykacyjne i oczyszczające wątrobę w przypadkach zaburzeń jej funkcjonowania. Zalecana jest do spożycia podczas występowania biegunek.
Fasola mung to doskonałe pożywienie w okresie letnim
W ludowej medycynie chińskiej zaleca się spożywanie fasolki mung w okresie panowania wysokich temperatur ze względu na jej działanie ochładzające. Ma to zapobiegać przegrzaniu organizmu oraz wystąpieniu udaru cieplnego. Dodatkowo składniki występujące w roślinie wykazują właściwości wzmacniające i zapobiegające osłabieniu w czasie upałów. Spożycie zupy z fasolką mung łagodzi pragnienie i zaspokaja głód.
Fasolka mung wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Zawarte w fasolce mung substancje przeciwutleniające obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko wystąpienia chorób serca i jego zawału, a także zabezpiecza przed powstaniem złogów na ściankach tętnic oraz ich zwężania, co w konsekwencji uchroni przed miażdżycą. W składzie fasolki mung występują takie biopierwiastki jak magnez oraz potas, które zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi. Wpływają także na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, co zabezpiecza przed groźnymi chorobami i schorzeniami.
Fasolka mung wspomaga pracę układu trawiennego i pomaga w odchudzaniu
Medycyna chińska wykorzystuje nie tylko same nasiona fasolki mung, ale również jej kiełki. Ich spożywanie pozwala na usuwanie z organizmu niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które zatruwają narządy wewnętrzne i zaburzają ich funkcjonowanie. Świetnie sprawdzają się przy nadkwasocie żołądka i korzystnie wpływają na jakość płynów ustrojowych.
Zawarty w fasolce mung błonnik poprawia działanie układu trawiennego. Usprawnia perystaltykę jelit, a także wzmacnia je chroniąc np. przed wystąpieniem nowotworu okrężnicy. Przyspiesza też metabolizm oraz daje uczucie sytości. Spożywanie złotej fasoli może być więc dobrym pomysłem dla osób, które chcą się pozbyć nadwagi, zwłaszcza że roślina ma mało kalorii.
Fasolka mung wykazuje właściwości uspokajające
Fasola mung nie tylko korzystnie wpływa na organizm pod względem fizycznym. Wykazuje też pozytywne działanie na układ nerwowy. Pomaga rozładować napięcie i poprawia nastrój. Świetnie też sprawdzi się u osób, które narażone są na sytuacje stresowe. Doda także energii oraz pozwoli nabrać sił. Wszystko to dzięki składnikom takim jak: magnez, mangan oraz witamina B9.
Fasolka mung poprawi komfort i samopoczucie kobietom będącym w okresie menopauzy, a także w ciąży oraz dodatkowo wzmocni ich osłabiony organizm.
Fasolka mung jest dobrym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą
Fasolka mung pozwala na obniżenie cukru we krwi. Dzięki temu mogą ją spożywać diabetycy. Badania wykazują, że zawarte w tej roślinie substancje powodują zwiększenie działania insuliny oraz efektywniejszą tolerancję na glukozę. Poza tym ma ona niski indeks glikemiczny (IG 30). Spożywanie fasolki mung może również zminimalizować wystąpienie cukrzycy u osób narażonych na pojawienie się tej choroby.
To warto wiedzieć
Cenne składniki wchodzące w skład fasolki mung łatwiej są przyswajalne w organizmie, jeśli wcześniej jest ona moczona w wodzie.
Fasolka mung ma właściwości przeciwutleniające
Zawarte w fasolce mung antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu hamowane są procesy starzenia, co wpływa na lepszy wygląd i jakość skóry. Przeciwutleniacze zabezpieczają też przed rozwojem komórek nowotworowych. Osoby ze świata nauki coraz częściej przekonują, że spożywanie tej rośliny może uchronić lub znacznie zminimalizować u kobiet ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.
Inne właściwości fasolki mung:
- Chroni przed wystąpieniem osteoporozy.
- Zabezpiecza komórki DNA przed uszkodzeniem.
- Wykazuje skuteczność przy leczeniu obrzęków.
- Wspomaga leczenie nadciśnienia.
- Ze względu na występowanie w składzie fasolki mung kwasu foliowego, warto żeby spożywały ją kobiety spodziewające się dziecka. Dzięki temu płód będzie rozwijał się prawidłowo. Należy tylko pamiętać, żeby jeść ją po ugotowaniu, gdyż surowe nasiona mogą przyczynić się do zakażenia bakteriami.
- Wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, a także zwalczające bakterie.
Opracował Jarosław Cieśla
https://www.zdrowiebezlekow.pl/warzywa-i-owoce/14648-fasolka-mung.html
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-07-20
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05