E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)


Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwory żołądka i jelita grubego. Rozwój komórek rakowych może też wynikać z obróbki termicznej produktów mięsnych, w których znajdują się dodatki do żywności.

Szczególną uwagę na to, co się spożywa, powinny zwrócić kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dzięki temu będzie możliwe uniknięcie wielu chorób, zniwelowanie powstania stanów zapalnych w organizmie, a także zapobieganie spadku odporności. Poniżej substancje, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia:


•    E 210 kwas benzoesowy – organiczny związek chemiczny, aromatyczny, stosowany jako konserwant. Wykorzystywany także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Spożywany w nadmiarze może być przyczyną wystąpienia: astmy, pokrzywki, bólów głowy, drapania w gardle, a także wymiotów. Nie powinny go spożywać osoby wrażliwe na aspirynę. Stanowi zagrożenie dla układu nerwowego. Podejrzewa się go o działanie rakotwórcze. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała. Podobne skutki wywołują benzoesany: E211, E212, E213.

•    E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – konserwant hamujący rozwój: pleśni, drożdży i bakterii. Wykorzystywany również w pastach do zębów. Może wywoływać typowe reakcje alergiczne. Przypuszcza się, że jest odpowiedzialny za skurcze mięśni oraz powodowanie odurzenia. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0–10 mg/kg masy ciała.

•    E 220 dwutlenek siarki – gazowy związek nieorganiczny. Inne jego nazwy to tlenek siarki (IV) i ditlenek siarki. Wykorzystywany do konserwacji produktów spożywczych, a także między innymi do wybielania tkanin. Jest przede wszystkim odpowiedzialny za utratę witaminy B1 i zaburzenie właściwego funkcjonowania jelit. Wywołuje typowe objawy alergiczne oraz: bóle głowy, biegunkę, niedociśnienie i nudności. Prawdopodobnie może spowodować ataki astmy. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała Podobnym oddziaływaniem na organizm ludzki wykazują się też siarczany: E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228.

•    E 249 – azotyn potasu – nieorganiczny związek chemiczny służący do konserwowania produktów mięsnych, a także wykorzystywany w medycynie. Jego nadmierne spożycie skutkuje bólami i zawrotami głowy oraz zaburzeniami behawioralnymi. Może wywołać również zapalenie nerek, a także astmę i nowotwory np. żołądka, jelita grubego, trzustki czy też przyczynić się do powstania guza mózgu. Nie powinny go spożywać osoby z nadciśnieniem. Powoduje niszczenie witamin A i tych z grupy B. Zakazany do spożycia przez dzieci do 6. miesiąca życia. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,1 mg jonu azotynowego/kg masy ciała.

•    E 250 azotyn sodu – syntetyczny związek chemiczny nazywany również solą peklującą, służący do konserwowania produktów mięsnych, a także nadawania im odpowiedniego zabarwienia i aromatu. Wykazuje się podobnymi negatywnymi skutkami co E 249, a dodatkowo przyczynia się do utrudnienia transportu tlenu przez krew. U niemowląt niedotlenienie prowadzi do sinicy. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,1 mg jonu azotynowego/kg masy ciała.

•    E 251 azotan sodu – naturalny minerał nazywany również „saletrą sodową” oraz „saletrą chilijską”. Jest konserwantem żywności, a także składnikiem nawozów mineralnych. Po przemianie w azotyny jest niebezpieczny dla zdrowia i wywołuje skutki takie jak E 249. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 3,7 mg /kg masy ciała.

•    E 252 azotan potasu – nieorganiczny związek chemiczny znany również jako saletra potasowa i saletra indyjska. Oprócz zastosowania przy konserwowaniu żywności jest wykorzystywany jako nawóz, a także w pirotechnice. Wywołuje skutki takie jak E 249. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 3,5 mg/kg masy ciała.

•    E 310 galusan propylu, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu – utleniacze, syntetyczne związki chemiczne. Używa się ich przy produkcji olejów i tłuszczów spożywczych, w produktach sproszkowanych (mleko, ciasta, zupy, sosy, buliony) oraz w kosmetykach, klejach, a także smarach. Niedopuszczone są do produktów przeznaczonych dla małych dzieci, chociaż czasami znajdują się w składzie gum do żucia. Wywołują objawy alergiczne, takie jak: duszności, wysypka na skórze i inne. Dopuszczalne dzienne spożycie E 310 wynosi 1,4 mg/kg masy ciała.

•    E 320 BHA – butylowany hydroksyanizol, organiczny związek chemiczny. Używany jako konserwant w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym i kosmetycznym. Może działać szkodliwie na nerki i wywoływać objawy alergii. Zwiększa we krwi stężenie cholesterolu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 1 mg/kg masy ciała.

•    E 321 BH – butylowany hydroksytoluen, przeciwutleniający organiczny związek chemiczny. Używany do konserwowania żywności i farmaceutyków. Może wywoływać duszność, a także zmiany na skórze w postaci wysypki i pokrzywki oraz uczucie zmęczenia i agresywne zachowanie. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,25 mg/kg masy ciała.

•    E 407 karagen – substancja błonnikowa z grupy polisacharydów pozyskiwana z czerwonych alg. Wykorzystuje się ją do zagęszczania produktów żywnościowych, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nie jest wskazany do spożycia przez małe dzieci i kobiety w ciąży, gdyż może u nich wpływać na słabsze wchłanianie witamin i minerałów. Przy nadmiernym przyjmowaniu skutkuje owrzodzeniem układu pokarmowego, działaniem przeczyszczającym oraz zwiększeniem rozwoju cukrzycy typu 2. Jest przypuszczalnie rakotwórczy. Dzienne spożycie nie może przekroczyć 75 mg/kg masy ciała. 

•    E 621 glutaminian sodu MSG – sól kwasu glutaminowego. To wzmacniacz smaku. Może wywoływać bóle głowy, zwiększone bicie serca, osłabienie organizmu, nudności, problemy żołądkowe, a także bezsenność. W niektórych przypadkach zauważono nasilenie się objawów astmy. Wpływa na nadwagę i otyłość. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała.

•    E 951 aspartam – syntetyczna substancja słodząca. Jest rakotwórcza. Nadmierne spożycie może skutkować bólami i zawrotami głowy, bezsennością, problemami z widzeniem, wysypką skórną, a także gorszym samopoczuciem psychicznym oraz chorobami układu nerwowego. Wywołuje dolegliwości u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 40 mg/kg masy ciała.

•    E 954 sacharyna – organiczny związek chemiczny używany do słodzenia produktów spożywczych. Jej przyjmowanie może doprowadzić do wystąpienia nowotworu pęcherza. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 2,5 mg/kg masy ciała.

Opracowanie Jarosław Cieśla



 














Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza

2025-02-14

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza

Co prowadzi do deficytu żelaza oraz jak rozpoznać pierwsze objawy, aby zapobiec poważniejszym problemom zdrowotnym związanym z niedoborem tego składnika

Czytaj dalej