Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża (Rosa canina L.) jest krzewem, który należy do rodzinny różowatych. Roślina od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej i znana jako „szypszyna” oraz „psia róża”. Występuje w Europie, Afryce, Azji i Oceanii. Rośnie dziko przy drogach, miedzach, w zaroślach, a także porasta skraje lasów. Ma charakterystyczny przyjemny zapach. 

Skład

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz K. W składzie tej rośliny występują także: polifenole, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, a także karotenoidy. Nie brakuje też minerałów takich jak wapń, potas, krzem, żelazo, czy magnez.  

Na wzmocnienie organizmu 

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki niej tkanki łatwiej się regenerują, a także wolniej starzeją. Podnosi się system odporności, co wpływa na fakt, że organizm jest mniej podatny na infekcje wirusowe. Produkty na bazie dzikiej róży doskonale wzmacniają, dlatego warto je przyjmować w czasie osłabienia, przemęczenia i przy dużym wysiłku fizycznym. Poprawiają one samopoczucie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Dlatego zaleca się je osobom szczególnie narażonym na stres. 

Na poprawę zdrowia

Dzika róża świetnie sprawdza się w przypadku wystąpienia chorób, przeziębień i innych infekcji wirusowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie i skrócenie ich objawów. Pomaga przy zapaleniach gardła i grypie. Hamuje rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Substancje zawarte w dzikiej róży wpływają na wzmocnienie i efektywniejsze funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych organizmu człowieka, np. nerek. Pomagają też złagodzić dolegliwości objawiające się przy występowaniu stanów zapalnych układu moczowego.  

Dodatkowe zalety spożywania dzikiej róży

Do zalet dzikiej róży należą: 

  • wzmocnienie komórek tętnic,
  • wspomaganie układu krążenia i chorób serca, 
  • zabezpieczanie organizmu przed szkorbutem, 
  • hamowanie rozwoju wolnych rodników, co skutkuje zminimalizowaniem wystąpienia  chorób nowotworowych,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • utrzymywanie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie człowieka,
  • wpływ na wzmocnienie organizmu kobiety będącej w ciąży,
  • poprawa jakości skóry, a także paznokci,
  • systematyczne spożywanie dzikiej róży wpływa na lepszy wygląd włosów, 
  • pomoc przy niestrawności,
  • polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, 
  • obniżenie stanu ,,złego” cholesterolu, 
  • zapobieganie osteoporozie,
  • ochrona przed uszkodzeniem błony komórkowe wątroby,
  • zalecana przy występowaniu biegunki, 
  • wpływ na uspokojenie, 
  • działanie żółciopędne.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

2024-09-10

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

Jesień najczęściej kojarzy się wszystkim z często występującymi infekcjami sezonowymi. Pociąganie nosem, kaszel, kichanie, bóle gardła wielu ludziom towarzyszą na co dzień. Z czego to wynika?

Czytaj dalej

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

2024-08-27

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

Odpowiednia dieta może zarówno działać profilaktycznie wobec rozwoju nowotworu, jak i spowalniać postęp choroby. Sprawdź, które diety są najlepsze jeżeli chodzi o działanie przeciwrakowe.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej