Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

Termin „dyspepsja”(z języka greckiego: dys – zły i peptein – trawienie) dosłownie oznacza „złe trawienie”. Dyspepsją określa się zespół przewlekłych lub nawracających dolegliwości charakteryzujących się bólem lub dyskomfortem w środkowej części nadbrzusza.

Do najbardziej charakterystycznych objawów należą: nieprzyjemne uczucie pełności po posiłku, uciążliwy ból w górnej części brzucha, który utrzymuje się przynajmniej przez 1 miesiąc, wczesna sytość, uczucie gniecenia lub palenia, nudności lub wymioty. Jest to bardzo powszechna dolegliwość, dyspepsja dotyka nawet 60 proc. populacji.

Klasyfikacja

Omawiana dolegliwość została skatalogowana – wyróżnia się trzy postaci dyspepsji:

  • niezdiagnozowana – rozpoznawana przypadkowo u pacjentów zgłaszających się po raz pierwszy z powodu typowych dolegliwości trawiennych, które nie były dotąd diagnozowane ani rozpoznane;
  • wtórna (organiczna) – ta postać dyspepsji ma ustaloną przyczynę, zmiany w przewodzie pokarmowym są rozpoznane i zidentyfikowane;
  • czynnościowa – rutynowe badania nie są w stanie ustalić przyczyn dolegliwości dyspepsji czynnościowej. Objawy nie ustępują pomimo wyleczenia możliwej przyczyny. Nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego są trudne do ustalenia. W dyspepsji czynnościowej mogą wystąpić dolegliwości związane z bólem (zespół bólu w nadbrzuszu) lub zespół zaburzeń poposiłkowych. Patogeneza choroby jest wieloczynnikowa i nie została w pełni wyjaśniona. Ponieważ obraz kliniczny jest niejednoznaczny, chorobę rozpoznaje się poprzez wykluczanie innych chorób. Leczenie dyspepsji jest trudne, często kończy się niepowodzeniem i nawrotami choroby w różnym czasie.

Dyspepsja czynnościowa

Dyspepsja czynnościowa stanowi najwięcej przypadków występowania przewlekłej dyspepsji.


Kryteria rozpoznania tej choroby zakładają, że dolegliwości utrzymują się przez co najmniej 3 miesiące, a pierwsze objawy wystąpiły przynajmniej 6 miesięcy przed rozpoznaniem.

Choć nie wiadomo, co jest powodem dyspepsji czynnościowej, pod uwagę bierze się następujące czynniki i mechanizmy powstania:

  • zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego,
  • nadwrażliwość trzewną,
  • zmiany w prawidłowym funkcjonowaniu błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Objawy dyspepsji czynnościowej

Dyspepsja czynnościowa jest niejednorodnym zespołem – nie występuje jeden objaw, który pojawiałby się u wszystkich chorych w tym samym stopniu – w związku z tą chorobą – a konfiguracje poszczególnych objawów u poszczególnych chorych znacznie się różnią.

Najczęstsze objawy to:

  • poposiłkowe uczucie pełności – nieprzyjemne uczucie zalegania pokarmu w żołądku;
  • wczesne uczucie sytości – uczucie przepełnienia żołądka występujące tuż po rozpoczęciu jedzenia, nieproporcjonalne do ilości spożytego pokarmu;
  • ból lub pieczenie w nadbrzuszu – nieprzyjemne uczucie gorąca (nie mylić ze zgagą); zgaga nie wyklucza jednak dyspepsji czynnościowej;
  • zwykle rytm wypróżnień jest prawidłowy;
  • z reguły dolegliwości występują w ciągu dnia, bardzo rzadko w nocy;
  • z dyspepsją mogą współistnieć inne objawy, takie jak np.: uciążliwe, nawracające odbijania, nudności, wymioty bez przyczyny.

Diagnostyka

Podstawowym badaniem diagnostycznym jest endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego, USG jamy brzusznej oraz testy na obecność Helicobacter pylori.

Objawy alarmowe, które powinny wzbudzić czujność to:

  • wiek – powyżej 45. roku życia,
  • niezamierzona utrata masy ciała,
  • ból brzucha w nocy,
  • żółtaczka,
  • krwawienie z przewodu pokarmowego,
  • niedokrwistość,
  • dysfagia (zaburzenia połykania),
  • wymioty bez wyraźnej przyczyny,
  • guz w nadbrzuszu.

Leczenie

Żadna z metod leczenia nie jest skuteczna, choć istnieje oczywiście wiele propozycji leczenia farmakologicznego. Nawet wśród 60 proc. chorych obserwuje się skuteczny efekt placebo.

Zaleca się:

  • modyfikację stylu życia i sposobu odżywiania (unikanie pokarmów tłustych i ostro przyprawionych, unikanie jedzenia w pośpiechu);
  • zaprzestanie palenia papierosów;
  • psychoterapię;
  • fitoterapię.

Zioła w leczeniu dyspepsji

Ziołowa apteka natury przychodzi z pomocą również w tak trudnym do opanowania schorzeniu, jakim jest dyspepsja. Do najbardziej polecanych surowców zielarskich w leczeniu niestrawności należą:  bylica pospolita, bobrek trójlistkowy, ziele drapacza lekarskiego, mięta, dziurawiec, lukrecja, arcydzięgiel lub siemię lniane.


Opracowała: Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza

2025-02-14

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza

Co prowadzi do deficytu żelaza oraz jak rozpoznać pierwsze objawy, aby zapobiec poważniejszym problemom zdrowotnym związanym z niedoborem tego składnika

Czytaj dalej

Cytologia – co mówią wyniki badania

2025-02-12

Cytologia – co mówią wyniki badania

Cytologia, zwana też rozmazem, to badanie polegające na ocenie komórek szyjki macicy w badaniu mikroskopowym. Celem tego badania jest wykrycie ewentualnych zmian patologicznych.

Czytaj dalej

Domowe sposoby na grypę: syropy i napary, które działają

2025-02-11

Domowe sposoby na grypę: syropy i napary, które działają

W zakażeniach wirusowych antybiotyki nie są skuteczne, a więc warto stosować domowe sposoby na tę chorobę. Sprawdź, co pomaga na grypę.

Czytaj dalej

Ostre zapalenie śródpiersia - wprowadzenie

2025-02-05

Ostre zapalenie śródpiersia - wprowadzenie

Ostre zapalenie śródpiersia to poważna i potencjalnie zagrażająca życiu jednostka chorobowa. Choroba ta może dotyczyć pacjentów w każdym wieku.

Czytaj dalej

Kwasy tłuszczowe – co o nich powinniśmy wiedzieć

2024-12-18

Kwasy tłuszczowe – co o nich powinniśmy wiedzieć

Organizm jest w stanie wytworzyć pewien rodzaj kwasów tłuszczowych – jednonienasycone, omega-9. Pozostałe kwasy, takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie są przez nas produkowane.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej