Jak zażywać dyptam

Jak zażywać dyptam

Dyptam (krzew Mojżesza) jest wykorzystywany w różnej formie na wiele dolegliwości – nic dziwnego, bo ma bardzo duże właściwości lecznicze i regeneracyjne.

Przydatne są jego kwiaty, korzeń czy ziele.

Tabletki z dyptamu

Sproszkowane ziele i korzeń dyptamu Hildegarda zaleca stosować przy nadwadze, kamicy nerkowej, miażdżycy i bólach serca z towarzyszącym nadciśnieniem.

Postępowanie przy kamicy nerkowej

Jeśli kamienie nerkowe powstały niedawno i tworzą strukturę małych kamieni, kryształków lub piasku, zaleca się przyjmować dwa razy dziennie po dwie szczypty sproszkowanego dyptamu z chlebem przez okres 6 tygodni. Jeśli kamienie są dojrzałe, należy zmieszać szczyptę proszku z dyptamu z miodem octowym (połączyć dwie części octu winnego z jedną częścią miodu). Wypijać mały kieliszek przed każdym posiłkiem. Czas kuracji to co najmniej dwa miesiące.

Postępowanie przy bólach serca z towarzyszącą miażdżycą lub nadciśnieniem

Dzienna dawka to 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia. W ciągu dnia dodawać go do potraw.

Napar z kwiatów dyptamu

Przygotować 1–2 łyżki suchego lub świeżego surowca.

Dyptam zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Można dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przy infekcjach układu oddechowego. Napar działa uspokajająco, zaleca się go stosować przy bezsenności.

Nalewka

Przygotować 100 g surowca (świeże kwiaty, liście lub korzenie), ½ l alkoholu 60%.
Surowiec rozdrobnić, umieścić w słoiku i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie – od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Wyciąg z kwiatów, korzenia lub ziela dyptamu na winie wg przepisu dr Różańskiego

Dyptam na winie leczy zaburzenia krążenia mózgowego i wieńcowego, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy chorobie Parkinsona, nerwicach sercowo-naczyniowych, miażdżycy i zastojach żylnych.

Przygotowanie: 100 g kwiatów świeżych lub suchych dyptamu zwilżyć spirytusem, a następnie zalać 700 ml ciepłego czerwonego i wytrawnego wina. Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek (100 ml) takiego wina dziennie, przez 1 miesiąc. Kurację można wznawiać co kwartał. Przy chorobach wątroby stosuje się napar z kwiatów bez cukru: 3 szklanki dziennie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

2025-02-04

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

Coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw, które wspierają organizm w walce z infekcjami bez skutków ubocznych.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej