- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-03-28
Jak zażywać dyptam
Dyptam (krzew Mojżesza) jest wykorzystywany w różnej formie na wiele dolegliwości – nic dziwnego, bo ma bardzo duże właściwości lecznicze i regeneracyjne.
Przydatne są jego kwiaty, korzeń czy ziele.
Tabletki z dyptamu
Sproszkowane ziele i korzeń dyptamu Hildegarda zaleca stosować przy nadwadze, kamicy nerkowej, miażdżycy i bólach serca z towarzyszącym nadciśnieniem.
Postępowanie przy kamicy nerkowej
Jeśli kamienie nerkowe powstały niedawno i tworzą strukturę małych kamieni, kryształków lub piasku, zaleca się przyjmować dwa razy dziennie po dwie szczypty sproszkowanego dyptamu z chlebem przez okres 6 tygodni. Jeśli kamienie są dojrzałe, należy zmieszać szczyptę proszku z dyptamu z miodem octowym (połączyć dwie części octu winnego z jedną częścią miodu). Wypijać mały kieliszek przed każdym posiłkiem. Czas kuracji to co najmniej dwa miesiące.
Postępowanie przy bólach serca z towarzyszącą miażdżycą lub nadciśnieniem
Dzienna dawka to 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia. W ciągu dnia dodawać go do potraw.
Napar z kwiatów dyptamu
Przygotować 1–2 łyżki suchego lub świeżego surowca.
Dyptam zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Można dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przy infekcjach układu oddechowego. Napar działa uspokajająco, zaleca się go stosować przy bezsenności.
Nalewka
Przygotować 100 g surowca (świeże kwiaty, liście lub korzenie), ½ l alkoholu 60%.
Surowiec rozdrobnić, umieścić w słoiku i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie – od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.
Wyciąg z kwiatów, korzenia lub ziela dyptamu na winie wg przepisu dr Różańskiego
Dyptam na winie leczy zaburzenia krążenia mózgowego i wieńcowego, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy chorobie Parkinsona, nerwicach sercowo-naczyniowych, miażdżycy i zastojach żylnych.
Przygotowanie: 100 g kwiatów świeżych lub suchych dyptamu zwilżyć spirytusem, a następnie zalać 700 ml ciepłego czerwonego i wytrawnego wina. Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek (100 ml) takiego wina dziennie, przez 1 miesiąc. Kurację można wznawiać co kwartał. Przy chorobach wątroby stosuje się napar z kwiatów bez cukru: 3 szklanki dziennie.
Agata Majcher
- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-03-28
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
- Choroby
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2024-08-22
Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
- Choroby
- Encyklopedia
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2024-05-14