Domowe soki, syropy i kompoty

Domowe soki, syropy i kompoty


Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, warto spożytkować na coś innego. Na czytanie i zbieranie receptur, by w odpowiednim czasie przygotować różne wartościowe przetwory.

Do niektórych przepisów co prawda trzeba użyć cukru, który rzeczywiście teraz jest drogi, ale cóż możemy na to poradzić. Mimo to i tak warto zaopatrzyć się w słoiki, butelki i tym podobne sprzęty, by domowe przetwory gościły na naszych półkach, by móc we właściwym czasie po nie sięgnąć.


Soki


Własnoręcznie wykonany sok/syrop z malin, jagód czy z owoców czarnego bzu to wspaniały dodatek do zimowych herbatek. Soki i syropy robi się raz, za to ich przydatność do spożycia jest długa. Warto się wysilić, w sezonie pozyskać surowiec i wyczarować z niego prozdrowotny płyn. Do wykonania soków wykorzystuje się: owoce, warzywa i zioła, które można otrzymać kilkoma metodami:


•    za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (na zimno),
•    przy użyciu sączka (np. sok z brzozy),
•    używając sokownika (na gorąco).


Pasteryzacja jest popularnym sposobem konserwacyjnym, który stosuje się w celu utrzymania dłuższej przydatności soku do spożycia. Soki owocowe pasteryzuje się w temp. 75°C przez 20–30 min, a soki warzywne – w temp. 90°C przez 15–45 min.


Przepis na sok z owoców czarnego bzu


Składniki:


•    3 kg dojrzałych, prawidłowo wybarwionych owoców czarnego bzu,
•    3 szklanki cukru,
•    2–3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Owoce dokładnie obrać z baldachów, opłukać, zasypać cukrem na 24 godziny. Po tym czasie surowiec przecisnąć przez gazę, aż do uzyskania suchej masy. Dodać wodę, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Przelać do słoików, szybko zakręcić. Postawić do góry dnem.

Syropy

Syropy to roślinne koncentraty na bazie soku, wysycone cukrem, gdzie czas całkowitego wysycenia cukrem trwa do kilku tygodni. Do wykonania syropów wykorzystuje się dojrzałe, niezgniłe i nieuszkodzone mechanicznie owoce, zioła lub kwiaty. Surowiec należy oczyścić i opłukać, większe owoce pokroić na kawałki, wiśnie wydrążyć.


Jak przygotować domowy syrop


Surowiec należy włożyć do naczyń (najlepiej gąsiorów lub dużych słojów) i warstwowo zasypać cukrem. Następnie naczynie można zamknąć / zakręcić, potrząsając nim od czasu do czasu, by cukier mógł się rozpuścić. Otrzymany w ten sposób syrop należy ogrzać do ok. 85°C i sklarować, zdejmując z powierzchni soku szumowiny i pianę, a także usuwając osady pozostające na dnie. Sklarowany i gorący syrop rozlać do butelek lub słoików i zakręcić.


Syrop z jabłek


Składniki:


•    5 l wyciśniętego soku z jabłek,
•    4–5 kg cukru,
•    2 laski cynamonu,
•    1 duży pęczek mięty.

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon i miętę. Gotować 20–30 min, odstawić na 2–3 godziny. Przecedzić. Syrop wlać do garnka i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Syrop z malin

Składniki:


•    3 kg malin,
•    2 kg cukru.

Przygotowanie:

Maliny opłukać i włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie składniki włożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Przecisnąć przez czystą szmatkę aż do uzyskania suchej masy owocu. Wyciśnięty sok wlać do garnka, zagotować. Gorący przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.



Kompoty

Kompot to popularny napój z gotowanych owoców – świeżych lub suszonych. Do ich wykonania wystarczą owoce, najlepiej z przyprawowymi dodatkami (np.: goździki, cynamon wanilia czy imbir). Nie trzeba dodawać cukru.

Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej