Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

Zimą warto zadbać o rozgrzanie ciała od środka. Dzięki temu będziemy mieli więcej energii do działania i starczy nam sił do sprostania różnym codziennym obowiązkom. To, co zjemy, wzmocni nasz organizm i jego odporność, a także wpłynie na poprawę humoru oraz samopoczucia. Zatem, co warto spożywać w mroźne dni, żeby było nam cieplej?

Zimowe przyprawy

Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie do potraw takich przypraw, które poprawiając krążenie, pomogą nam się rozgrzać, a także posiadają wiele cennych składników mineralnych i substancji chemicznych, które wpływają na poprawę naszego zdrowia. Należą do nich:

Wykazują się działaniem przeciwzapalnym, zwalczają bakterie i wirusy oraz zawierają przeciwutleniacze chroniące przed wolnymi rodnikami. Po spożyciu tych przypraw nie tylko robi nam się cieplej i przyjemniej. Poprawia się trawienie, łagodzą dolegliwości i rozstroje żołądka, a wchłanialność witamin, biopierwiastków i innych substancji jest na dużo wyższym poziomie, przez co nasze wewnętrzne organy, np. serce, są lepiej chronione i efektywniej funkcjonują. Przyprawy mogą też działać przeciwbólowo, zmniejszać stres, wpływać na lepszy nastrój oraz wspomagają leczenie przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.

Wywar na przeziębienie

Kroimy imbir na plasterki, wystarczą trzy lub cztery. Następnie przez 10 minut gotujemy je w ok. 200 ml wody. Po tym czasie całość wywaru należy ostudzić. Na koniec dodajemy do niego ok. 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku, szczyptę pieprzu cayenne, sok z wyciśniętej ćwiartki średniej cytryny, 1 łyżkę stołową miodu i to wszystko mieszamy. Wlewamy do wywaru jeszcze niewielką ilość zimnej wody i już możemy spożywać nasz prozdrowotny i wzmacniający eliksir.

Złote mleko na rozgrzanie i wzmocnienie odporności

W garnku należy podgrzać mleko – jedną szklankę. Dodajemy do niego po łyżeczce cynamonu i kurkumy oraz po pół łyżeczki imbiru w proszku i oleju kokosowego. Do tego dosypujemy szczyptę kardamonu, pieprzu czarnego i goździków. Do podkreślenia smaku przyda się niewielka ilość miodu. Pijemy na ciepło.

Potrawy pożywne i rozgrzewające

Gdy za oknem szaleje mróz, to warto spożyć potrawy, które nie tylko rozgrzeją, ale też dodadzą energii. W tej kwestii świetnie sprawdzają się warzywa korzeniowe. Zaliczamy do nich: pietruszkę, seler, marchew, a także buraki. Nie zapominajmy również o poprawiającej odporność i doskonałej na infekcje cebuli oraz naturalnym antybiotyku – czosnku. Są to rośliny, które zalicza się nie tylko do rozgrzewających, ale wręcz ,,gorących”. Tak samo jak: chili, gorczycę czy koper włoski. Wśród mięs są to jagnięcina i baranina. Wewnętrzne ciepło zapewnią również pożywne kasze, np. jaglana czy też gryczana. Świetnie też sprawdzą się owsianki, które są smaczne i dają dużo energii.

Energetyczna owsianka

Do garnka wsypujemy połowę szklanki płatków owsianych i zalewamy je 250 ml mleka. Dodajemy jedną laskę cynamonu oraz pół łyżeczki przyprawy piernikowej. Całość gotujemy przez ok. 3–4 minuty, tak żeby powstała gęstsza masa, przez cały czas mieszając zawartość. Gdy już będzie gotowa, wyjmujemy cynamon i polewamy owsiankę łyżką stołową miodu. Dodajemy wybrane przez nas owoce suszone i orzechy. Spożywamy na ciepło.

Rozgrzewające danie rodem z Meksyku

Do 500 ml przecieru pomidorowego należy dodać obraną i posiekaną jedną dużą cebulę. Całość miksujemy, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowym (0,5 l) i wszystko gotujemy. W tym czasie trzeba podsmażyć na patelni 400 g brązowego ryżu, mieszając, żeby się nie przypalił. Dorzucamy do niego pięć posiekanych ząbków czosnku oraz również posiekane trzy ostre papryczki. Teraz możemy dodać na patelnię całą zawartość garnka. Dusimy wszystko na palniku o niewielkiej mocy do czasu, aż ryż będzie miękki. Po wchłonięciu się sosu odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jeden pęczek zielonej pietruszki oraz cztery łyżki stołowe soku wyciśniętego z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupy zimą to podstawa

Bardzo dobre na rozgrzanie będą zupy. Ich miłośnicy nawet na śniadanie je serwują, twierdząc, że są najlepsze na trawienie, sycą, dodają siły i nie zalegają w żołądku. Sprawiają też, że szybko nabieramy energii do działania.

Rosół z kury

Najpierw przez 2 godziny moczymy ok. 1,5 kg kury w naczyniu z zimną wodą. Obieramy warzywa. Dwie marchwie należy przekroić na pół, tak samo jedną pietruszkę. Pół pora kroimy wzdłuż, a 1/4 sporego selera dodajemy w całości. Jedną średnią cebulę po obraniu trzeba przekroić na pół i podpiec na patelni, żeby się zarumieniła. Natomiast w garnku gotujemy 2 litry wody i gdy będzie wrząca, wkładamy do niej kurę. Gotujemy całość przez 2 minuty i po tym czasie wylewamy całą wodę. Teraz dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, a także łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą w ilości dwóch i pół litra. Gotujemy wywar pod przykrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy moc naszego palnika. Rosół na kurze warto gotować ok. 3 godzin. Po tym czasie wrzucamy do garnka obrane 2 średnie ząbki czosnku, lubczyk świeży i natkę pietruszki. Solimy do smaku. Po 30 minutach rosół powinien być gotowy. Najlepiej jest spożywać gorący z makaronem.

Bibliografia: 1. Weronika Ulińska-Krycia, Rozgrzewające przyprawy. Dodaj je do zimowych potraw!, https://upacjenta.pl/poradnik/rozgrzewajace-przyprawy 2. Rozgrzewający napój na przeziębienie i grypę, https://twojlunchbox.pl/blogs/blog/rozgrzewajacy-napoj-na-przeziebienie-i-grype 3. 5 rozgrzewających napojów na jesienne przeziębienia, https://zdrowie.kobieta.pl/artykul/5-rozgrzewajacych-napojow-na-jesienne-przeziebienia 4. Rosół z kury, https://aniagotuje.pl/przepis/rosol-z-kury 5. Rozgrzewające menu na zimę – najlepsze potrawy na mroźne dni, https://bubbles.com.pl/rozgrzewajace-menu-na-zime/ 6. Rozgrzewające potrawy i zdrowe dania na zimę, https://pragnieniakobiet.pl/rozgrzewajace-potrawy-i-zdrowe-dania/, data dostępu: 21 grudnia 2018.

Inne wpisy w tej kategorii

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

2024-11-13

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

W niniejszym artykule przyjrzymy się problemowi migren, analizując czynniki je wywołujące oraz metody łagodzenia ich objawów. Wskazówki te pomogą zarówno w zapobieganiu, jak i radzeniu sobie z bólem.

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

Dieta w chorobie wrzodowej

2024-10-29

Dieta w chorobie wrzodowej

Współczesna medycyna podaje, że przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Jak z nią walczyć?

Czytaj dalej