Czym jest ból

Czym jest ból

Nasze organizmy odbierają informacje o środowisku zewnętrznym i wewnętrznym za pośrednictwem receptorów, a najbardziej podstawowym doznaniem zmysłowym jest czucie. Receptorami bezpośrednio pobudzanymi przez bodźce środowiskowe są zakończenia nerwowe włókien czuciowych bądź odrębne komórki receptorowe. W różnych komórkach naszego organizmu umiejscowionych jest wiele receptorów bólowych, które gęsto występują w: skórze, opłucnej, otrzewnej, okostnej, stawach, w oponach mózgowych czy w narządach wewnętrznych.


Receptory bólowe (zwane także nocyceptorami – z łac. nocere, czyli „szkodzić”) pobudzane są przez bodźce, w momencie gdy tkanka ulega uszkodzeniu, na przykład: nocyceptory skórne reagują na silne bodźce mechaniczne, np. ukłucie lub termiczne (temperatura powyżej 45°C
i poniżej 10°C). Jeśli nagle włożymy rękę do gorącej wody, no najpierw poczujemy ostry ból, po którym nastąpi druga fala bólu objawiająca się pieczeniem. Impulsy powodujące pierwszą falę bólu są przewodzone przez włókna grupy A delta, a w drugiej fali bólu są to włókna grupy C. Ból powoduje odruchowe pobudzenie układu nerwowego współczulnego i hormonalnego, których celem jest wyzwolenie reakcji
o charakterze „walki lub ucieczki”.


Oficjalna definicja bólu powstała w 1973 roku i obowiązuje aż do dziś:


„Ból to subiektywnie przykre oraz jednoznacznie negatywne wrażenie zmysłowe i emocjonalne, powstające pod wpływem bodźców uszkadzających tkankę lub zagrażających jej uszkodzeniu albo opisywanym w kategoriach takiego uszkodzenia”.
Zgodnie z tą definicją ból dla każdej jednostki będzie czymś innym, dlatego czasem można się spotkać z pojęciem „progu bólu”. W definicji podkreślona jest subiektywność w odczuwaniu bólu, jak również to, że ból może być nie tylko fizyczny, ale i emocjonalny.

Wrodzony brak odczuwania bólu

Odczuwanie bólu jest zjawiskiem pożądanym, ponieważ jego obecność ostrzega nas przed zagrożeniem. Dzięki receptorom czucia z łatwością możemy zidentyfikować niebezpieczne sytuacje, takie jak np. ogień. Czasami jednak niektórzy ludzie rodzą się z brakiem odczuwania bólu – ta choroba genetyczna nazywa się analgezją wrodzoną. Choroba może być rozpoznana stosunkowo późno, ponieważ brak czucia występuje u młodego pacjenta od urodzenia, w związku z czym może być mu obce odczuwanie jakichkolwiek bodźców. I choć sama choroba nie przyczynia się do skrócenia życia osoby chorej, tak występowanie wyższego ryzyka zgonu spowodowanego częstszymi urazami w tej grupie pacjentów – już tak.

Rodzaje bólu

Ból można podzielić na ostry i przewlekły.
Ból ostry pełni funkcję ostrzegawczo-obronną. Przykładem takiego bólu może być ostry ból pooperacyjny, np. po ekstrakcji zęba.

Najpopularniejszymi typami bólu ostrego są:

  • bóle pourazowe,
  • bóle pooperacyjne,
  • bóle pooparzeniowe.


Ból ostry może przekształcić się w ból przewlekły utrzymujący się znacznie dłużej niż normalny czas gojenia zniszczonej procesem patologicznym tkanki, za jaki przyjmuje się okres trzech miesięcy. Bólowi przewlekłemu towarzyszy długotrwałe zaburzenie homeostazy powodujące narastającą dysfunkcję wielu układów i narządów

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

2024-11-13

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

W niniejszym artykule przyjrzymy się problemowi migren, analizując czynniki je wywołujące oraz metody łagodzenia ich objawów. Wskazówki te pomogą zarówno w zapobieganiu, jak i radzeniu sobie z bólem.

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

Dieta w chorobie wrzodowej

2024-10-29

Dieta w chorobie wrzodowej

Współczesna medycyna podaje, że przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Jak z nią walczyć?

Czytaj dalej