Czosnkowy eliksir na odporność

Czosnkowy eliksir na odporność

W okresie wzmożonych zachorowań, przeziębień i infekcji wirusowych wiele osób korzysta profilaktycznie ze spożywania rośliny, która określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Jej skuteczność znana jest od wieków, a w dawnych czasach wierzono, że odstrasza ona duchy, wampiry i demony, które chcą człowiekowi wyrządzić krzywdę. 

Czosnek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, chroni przez zawałem, a przede wszystkim – zwiększa odporność organizmu. To naturalny lek na wiele dolegliwości.

Do spożycia nadają się ząbki czosnku (cebulki), które najpierw trzeba obrać z wierzchniej warstwy. W składzie tej rośliny znajduje się woda (60ؘ–65 proc.), węglowodany (ok. 32 proc.), a także ponad 6 proc. białka. O właściwościach leczniczych czosnku decyduje przede wszystkim witamina C. Oprócz niej znajdziemy w roślinie także witaminę B1 oraz minerały, takie jak: żelazo, potas, magnez, fosfor czy siarka. Bakteriobójcze właściwości warzywo to zawdzięcza również olejkowi lotnemu. 
 

Czosnek dobrze jest przyjmować profilaktycznie oraz w czasie infekcji wirusowych, dlatego warto, żeby zawsze był pod ręką. Można na jego bazie przygotować specjalny eliksir i wypijać go nie tylko w przypadku choroby. 

Przepis na miksturę czosnkową

  • Należy zagotować ok. 300–400 ml wody, a następnie odstawić do wystudzenia.
  • Wybieramy 7 dużych ząbków czosnku i obieramy je z liści oraz łusek otulających cebulki. Teraz należy je pokroić na drobne kawałki lub rozgnieść, np. przez praskę.
  • Bierzemy 3 pięciocentymetrowe kawałki imbiru, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Należy cały czas sprawdzać, czy woda nie jest letnia. Musi być ciepła, ale nie tak gorąca, żeby parzyła w palce.
  • Kiedy temperatura wody jest już odpowiednia, wtedy dodajemy do niej 2 łyżki miodu i mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • Dolewamy do wody z miodem sok z 2 wyciśniętych średnich cytryn, a także wszystkie przygotowane wcześniej składniki – czyli czosnek i imbir.
  • Naczynie przykrywamy gazą, ściereczką lub ręcznikiem i odstawiamy na 24–30 godzin w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
  • Po tym czasie miksturę czosnkową możemy przygotować na dwa sposoby:
    - całość przecedzamy przez sito i przelewamy do słoika lub buteleczki,
    - nie przecedzamy, a czosnek i imbir możemy spożywać podczas przyjmowania napoju.

Eliksir czosnkowy przechowujemy w lodówce. Można go stosować rano i wieczorem po łyżeczce lub częściej w przypadku infekcji – przeziębienia czy choroby. 

Na co pomaga czosnek?

  • Świetnie sprawdza się przy infekcjach wirusowych, grypie, przeziębieniach, gdyż pozwala na złagodzenie objawów chorobowych. Obniża gorączkę, pomaga w odkrztuszaniu, poprawia drożność dróg oddechowych. Dzięki temu szybciej się kurujemy i mniej uciążliwie znosimy czas choroby. 
  • Podnosi odporność dzięki właściwościom bakteriobójczym, przeciwwirusowym, antygrzybicznym i przeciwzapalnym. 
  • Zwalcza niekorzystne dla organizmu bakterie i hamuje rozwój chorób nowotworowych.
  • Poprawia krążenie dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych i wpływowi na lepszą jakościowo konsystencję krwi, co powoduje szybszą regenerację tkanek i mięśni po wysiłku (trening, ciężka praca fizyczna). Dzięki temu można uniknąć kontuzji, dolegliwości i urazów.
  • Napoje, eliksiry i syropy z czosnkiem mają działanie rozgrzewające, dlatego warto je stosować w chłodne dni.
  • Dzięki substancjom i minerałom, które występują w składzie czosnku (np. żelazo) często jest on spożywany przez sportowców trenujących dyscypliny wytrzymałościowe.
  • Poprawia pracę układu trawiennego.
  • Redukuje poziom złego cholesterolu.
  • Korzystnie wpływa na pracę serca i zalecany jest przy schorzeniach oraz chorobach tego narządu.
  • Czosnek wykazuje zdolność zmniejszania lepkości krwi. W związku z tym przepływa ona swobodniej przez naczynia krwionośne, które zostają rozkurczone. Zmniejsza się także ciśnienie krwi. Dzięki temu ryzyko zawałów serca czy też udaru mózgu jest w znacznym stopniu minimalizowane.
  • Z czosnku można robić płukanki do włosów lub wykorzystywać go do przemywania skóry, jeśli są na niej wypryski. Do tego celu korzysta się z wody, w której był on moczony. W ten sposób tkanki skóry zostają wzmocnione, odświeżone, a procesy ich starzenia – zahamowane. 
  • Silne działanie czosnku może powodować podrażnienia niektórych narządów, dlatego nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na nieżyt jelit i żołądka. 

To warto wiedzieć

  • Czosnek po spożyciu powoduje wydzielanie się z ust wyrazistego i niezbyt przyjemnego zapachu. Można go zneutralizować, wypijając do posiłku wino, a także żując goździki.
  • Medycyna ludowa wykorzystywała czosnek jako środek na robaczycę oraz tyfus. Podawano go również cierpiącym na bóle zębów oraz głowy.
  • W starożytności Słowianie używali czosnku do ochrony przed ukąszeniem przez żmije.
  • Czosnek należy rozsądnie dawkować, gdyż przyjmowany w nadmiarze może spowodować różne dolegliwości, np. bóle głowy czy też biegunki. 


Opracował Jarosław Cieśla