Czarnuszka siewna - nie tylko przyprawa

Czarnuszka siewna - nie tylko przyprawa

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina z rodziny jaskrowatych. Jako przyprawa znana była już w starożytności w Azji (Irak) i Afryce (Egipt). Występuje dziko w regionach położonych wokół Morza Śródziemnego. Jest też uprawiana w wielu krajach globu – w tym również w Europie. 

Czarnuszkę siewną wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę do pieczywa, potraw mięsnych, a także jako dodatek do kiszonek. Wytwarza się z niej również olej. W wielu ogrodach występuje jako roślina ozdobna. Ze względu na wiele cennych składników, które zawiera, doskonale sprawdza się w ziołolecznictwie.   

Skład 

Czarnuszka siewna zawiera wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są aminokwasy takie jak: leucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina i walina. Oprócz białek występują także węglowodany oraz woda. Na zdrowotne właściwości rośliny wpływ mają witaminy: A, z grupy B, a także E. Nie brakuje również minerałów. W składzie zioła są: żelazo, wapń, sód, potas, magnez, fosfor, selen, cynk, miedź i mangan. Znajdują się też fitosterole, fosfolipidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i olejek eteryczny, a w nim jeden z najważniejszych składników – tymochinon.   

Właściwości lecznicze

  • Czarnuszka zawiera substancje, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników – w ten sposób zwalczają rozwój komórek rakowych.
  • Spożywanie czarnuszki może łagodzić dolegliwości i bóle.
  • Roślinę warto przyjmować profilaktycznie jako zabezpieczenie przed stanami zapalnymi, które mogą rozwinąć się w organizmie, jak też w przypadku występujących już infekcji, przeziębienia czy chorób wirusowych. 
  • Ma wpływ na nieprzekraczanie niebezpiecznego poziomu glukozy we krwi oraz produkowanie większej ilości insuliny w trzustce, dzięki czemu może łagodzić powikłania cukrzycowe.
  • Czarnuszka siewna zabezpiecza przed rozwojem choroby wrzodowej i ma pozytywny wpływ na błonę śluzową żołądka. 
  • Poprawia jakość funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy tętnic wieńcowych. 
  • Pomaga w zastopowaniu symptomów astmy.  
  • Dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwzapalnym świetnie sprawdza się na katar, infekcje górnych dróg oddechowych i przy zapaleniu oskrzeli. 
  • Pomaga w leczeniu objawów alergii. 
  • Dobrze sprawdza się przy leczeniu ran i przy problemach skórnych (łuszczyca, grzybica). 
  • Substancje zawarte w czarnuszce pomagają wzmocnić organizm w przypadku spadku jego odporności oraz osłabieniu i przemęczeniu. 
  • Spożywanie czarnuszki może wpływać na zmniejszenie dynamizmu rozwoju choroby Alzheimera.   
  • Zalecana przy występowaniu chorób autoimmunologicznych. 
  • Wpływa na poprawę nastroju i uspokojenie, jest stosowana przy leczeniu depresji.
  • Stymuluje pracę układu nerwowego.
  • Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu.  

Inne wpisy w tej kategorii

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

2025-04-07

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

Postanowiłem przypomnieć o dwóch szczególnych roślinach, stanowiących remedium na osłabienie i brak witalności, a są to ashwagandha oraz rhodiola

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej