Czarnuszka

Czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest jednym z najbardziej cenionych surowców zielarskich, zaś wszystko o tej roślinie mówi znane powiedzenie: „wyleczy ona wszystkie choroby oprócz śmierci”. 

Choć oczywiście czarnuszka nie jest panaceum na nieśmiertelność, jednak wyciągi lecznicze na jej bazie niejednokrotnie pomagały i pomagają w najróżniejszych schorzeniach. Zatem, przyjrzyjmy się czarnuszce…

Na co pomaga czarnuszka:

  • jest naturalnym antybiotykiem,
  • wspomaga odporność,
  • ma udowodnione działanie przeciwalergiczne,
  • hamuje stany zapalne,
  • skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori,
  • działa przeciwzawałowo i przeciwzakrzepowo,
  • obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy typu II, równoważy poziom insuliny oraz reguluje cholesterol,
  • działa przeciwbólowo,
  • zapobiega dychawicy oskrzelowej i zmniejsza objawy dusznicy bolesnej,
  • pomaga przy przewlekłych problemach trawiennych,
  • wspomaga detoksykację i odnowę komórek,
  • działa przeciwzawałowo i przeciwzakrzepowo,
  • wzmaga laktację,
  • działa przeciwnowotworowo.

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce. To jeden z głównych powodów, dla którego roślina ta jest uprawiana u nas w kraju.

Substancje aktywne czarnuszki

Nasiona czarnuszki są niezwykle aromatyczne, a w smaku gorzkie, oznacza to, że ta roślina ma bardzo bogaty skład fitochemiczny. Naukowcy wyodrębnili aż sto aktywnych fitoskładników, co potwierdza, że zioło to jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Roślina zawdzięcza swój aromat unikalnym olejkom eterycznym, do których należą: tymochinon, p-cymen, karwakrol, limonen, karwon. Czarnuszka jest olejodajna, więc w jej składzie znaleźć można niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Bogata jest także w sole mineralne: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, selenu; witamin z grupy B, witaminę C, a także sterole i antyoksydanty. Nigella zawiera rzadkie alkaloidy indazolowe – nigellidynę i nigellicynę. Czarnuszkę warto włączyć do profilaktyki przeciw rozmaitym chorobom, ponieważ ziele nie tylko ma potężną leczniczą moc, lecz stanowi niezawodną alternatywę wobec wielu syntetycznych leków. 

Bezpieczna dla dzieci, alergików i kobiet karmiących

Czarnuszka jest zielem dobrze tolerowanym i bezpiecznym. Podawana dzieciom w formie oleju pomaga w leczeniu astmy. Poprawia wydolność płuc i znacznie redukuje świszczący oddech. U dzieci uczulonych na pyłki już po trzech tygodniach zaobserwowano złagodzenie objawów choroby. Aby dzieci nie czuły dyskomfortu pokarmowego, najlepiej jest podawać czarnuszkę razem z posiłkiem, nie na czczo.

Czarnuszka w kuchni

Aromatyczne nasiona nigelli stosuje się jako smaczną przyprawę. Jej korzenno-gorzki smak nie zawiedzie wytrawnych smakoszy. Nasiona te nadają wyjątkowy charakter wypiekom, pieczywu, pasztetom czy sałatkom. Nasiona czarnuszki dodaje się także do twarogów bądź do masła ziołowego. 

Przeciwwskazania do stosowania

Czarnuszka obniża ciśnienie, należy więc uważać przy przyjmowaniu jej razem z lekami ciśnienie obniżającymi – by nie doprowadzić w ten sposób do niedociśnienia tętniczego. Wyciągi z nigelli nie są zalecane także dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą wpływać na skurcze mięśni gładkich macicy, co z kolei może wywołać przedwczesny poród lub zwiększyć ryzyko poronienia. 


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

2025-02-04

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

Coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw, które wspierają organizm w walce z infekcjami bez skutków ubocznych.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej