Cynk

Cynk

Cynk w XIX wieku stosowano jako lek na epilepsję i jadłowstręt.

W 1955 r. u świń zaczęto leczyć świńską łuszczycę, dodając cynk do paszy. Kilka lat później odkryto, że choroby grasicy u bydła spowodowane są właśnie niedoborem cynku w diecie. Dopiero w latach 60. minionego wieku odkryto znaczenie biologiczne cynku dla organizmu ludzkiego. Okazało się, że duża zapadalność mieszkańców Egiptu i Iranu na dwarfizm (karłowatość przysadkowa) wynika z diety ubogiej w cynk.

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów, w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Odpowiada między innymi za: podział komórek, osiągnięcie właściwego wzrostu, regenerację tkanek i dojrzewanie płciowe. Gra ważną rolę w metabolizmie insuliny i spełnia funkcje regulacyjne w systemie immunologicznym. Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w prawidłowym działaniu zmysłu wzroku oraz smaku. Ustalono, że dorosły człowiek powinien przyjmować około 17 mg cynku dziennie. Trzeba pamiętać, że na przyswajanie cynku wpływa wiele czynników i na przykład niektóre substancje zawarte w produktach roślinnych (błonnik, szczawiany, taniny) hamują ten proces.

Cynk – zwiększone zapotrzebowanie

Na niedobory cynku mogą cierpieć osoby przyjmujące leki antynowotworowe, moczopędne i przeczyszczające. Ludzie wspomagający się dużymi dawkami witamin B2, B6 i B12 mogą mieć ograniczone przyswajanie cynku. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek dotyczy również kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych, sportowców oraz ludzi żyjących w stresie.

Cynk – skutki niedoborów i nadmiaru

Do ostrego niedoboru cynku dochodzi rzadko. Pierwsze jego objawy to zaburzenia odczuwania smaku i zapachu. U dzieci niedobór objawia się spowolnionym wzrostem, opóźnieniem rozwoju płciowego, białymi plamami na paznokciach i wyblakłym kolorem włosów. U mężczyzn prowadzi do impotencji i zmniejszenia liczby plemników w nasieniu. W przypadku kobiet w ciąży niedobory cynku mogą prowadzić do urodzenia dziecka o obniżonej wadze i powikłań porodowych. Cynk zaczyna być toksyczny w dawce 150 mg dziennie przy spożywaniu przez wiele miesięcy. Nadmiar tego pierwiastka objawia się problemami żołądkowo-jelitowymi i zaniżonym poziomem pożytecznej frakcji cholesterolu HDL.

Cynk – najlepsze źródła

Najlepszymi źródłami cynku są: małże, ostrygi, krewetki, kalmary, ryby oraz mięso (szczególnie wołowe). Z kolei najbogatsze w cynk źródła roślinne to: pełne ziarna zbóż, drożdże piekarskie i kiełki pszenicy. Przyswajanie cynku zawartego w zbożach może być ograniczone przez działanie kwasu fitynowego, który wiąże wapń, żelazo i cynk.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Miedź i jej rola w organizmie

2024-07-17

Miedź i jej rola w organizmie

Miedź uczestniczy w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego jej potrzebujemy w optymalnych dawkach, pamiętając, że zarówno jej nadmiar, jak i niedobór to dla nas sytuacje niekorzystne.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej