Cynamon na poprawę zdrowia

Cynamon na poprawę zdrowia

Cynamon kojarzy nam się głównie ze świętami. Jednak, biorąc pod uwagę jego walory zdrowotne, warto, aby ta przyprawa nie była stosowana wyłącznie od święta. Zwykle wykorzystuje się ją jako dodatek do przetworów jabłkowych, kompotów, wyrobów cukierniczych, nalewek, grzanego wina czy też kawy i herbaty. Trzeba jednak podkreślić, że przyprawa ta najczęściej jest stosowana w stosunkowo niewielkich ilościach, które mogą być zbyt małe, aby dzięki jej spożyciu odnieść szerokie korzyści zdrowotne. Dlatego też w niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, podam również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję wspomnianej przyprawy.

Właściwości zdrowotne cynamonu

Aktualny stan wiedzy dowodzi, że osoby, które regularnie spożywają cynamon mogą istotnie wzmocnić swoje zdrowie. Przyprawa ta wpływa korzystnie na układ krążenia, pomaga uregulować gospodarkę węglowodanową, a także jest sprzymierzeńcem naszej wątroby.

Cynamon a cukrzyca

Jak pokazują dane literaturowe, cynamon może być wartościowym składnikiem diety osób zmagających się z cukrzycą typu 2. W 2019 r. na łamach czasopisma „Diabetes Research and Clinical Practice” została opublikowana analiza wielu badań naukowych, która dowiodła, że stosowanie cynamonu wiąże się z obniżeniem stężenia glukozy we krwi średnio o 10 mg/dl.

Dodatkowo eksperci zaobserwowali, że spożywanie cynamonu spowodowało redukcję wartości wskaźnika insulinooporności HOMA-IR. Wobec tego można uznać, że cynamon jest przydatny w zwiększaniu wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Jest to bardzo ważne działanie, ponieważ insulinooporność stanowi podłoże dla rozwoju wielu chorób metabolicznych.

Ponadto warto zauważyć, że podobną skuteczność działania odnotowano również w przypadku kobiet zmagających się z zespołem policystycznych jajników (PCOS), którym bardzo często towarzyszy wspomniana insulinooporność.

Cynamon poprawia zdrowie układu krążenia

Cynamon to również odpowiedni produkt dla osób, które chciałyby wzmocnić swój układ krążenia. Wynika to przede wszystkim z tego, że przyprawa ta łagodzi zaburzenia lipidowe. Badacze odnotowali, że u osób, które regularnie spożywały cynamon, nastąpiło istotne obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Istotne, bo wynoszące aż ponad 29 mg/dl. Oznacza to bardzo wysoką skuteczność działania. W tym miejscu należy dodać, że wysokie stężenie trójglicerydów wiąże się z poważnymi komplikacjami zdrowotnymi i może sprzyjać m.in. występowaniu udarów mózgu i zawałowi mięśnia sercowego.

Dodatkowo cynamon przywraca równowagę pomiędzy poziomem lipoprotein o wysokiej gęstości (cholesterol HDL), a stężeniem lipoprotein o niskiej gęstości (cholesterol LDL). Jest to ważne z tego względu, że zaburzona proporcja pomiędzy poziomem wspomnianych lipoprotein sprzyja rozwojowi miażdżycy.

Przy okazji warto też wspomnieć, że cynamon wykazuje działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze. Naukowcy przeanalizowali wyniki pochodzące z 9 badań, na podstawie których dowiedli, że spożywanie cynamonu może skutkować redukcją skurczowego ciśnienia krwi aż o 6,23 mmHg i rozkurczowego ciśnienia o 3,93 mmHg.

Wszystkie te dane dowodzą, że cynamon jest prawdziwym sprzymierzeńcem naszego układu krążenia.

Cynamon na zdrowie wątroby

Jak już wspomniano, cynamon wykazuje korzystny wpływ na wątrobę. Liczne doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że związki obecne w cynamonie mają właściwości hepatoprotekcyjne, czyli działają ochronnie na wątrobę. Dla przykładu dowiedziono, że cynamon chroni nasz narząd detoksykujący przed uszkodzeniami wywołanymi czterochlorkiem węgla czy też paracetamolem – powszechnie stosowanym lekiem przeciwbólowym.

Ponadto badania wykonane z udziałem ludzi dowodzą, że stosowanie cynamonu może prowadzić do korzystnego obniżenia poziomu enzymów wątrobowych u osób zmagających się z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Można stwierdzić, że włączenie cynamonu do diety to dobre rozwiązanie, aby zadbać o swoją wątrobę.

Działanie przeciwzapalne cynamonu

Aktualny stan wiedzy dowodzi, że cynamon charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Badacze zauważyli, że spożywanie cynamonu przez osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) powoduje zmniejszenie stanu zapalnego na skutek obniżenia stężenia cząsteczek prozapalnych, w tym białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworu (TNF-alfa).

Ponadto autorzy badań odnotowali, że stosowanie cynamonu może łagodzić przebieg wspomnianej choroby.

Przepis na mleko cynamonowe

Na podstawie dotychczas przeprowadzonych badań naukowych należy stwierdzić, że szczególne korzyści zdrowotne można odnieść wtedy, gdy cynamon będzie spożywany w ilości ok. 2–3 g/dzień. W jaki sposób zatem „przemycić” do jadłospisu taką porcję cynamonu?

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mleka cynamonowego. Aby je sporządzić, potrzebne będą:

  • 300 ml napoju roślinnego lub mleka,
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao (może to być np. kakao ceremonialne),
  • 3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta przypraw: imbiru, kardamonu,
  • szczypta ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie: połączyć ze sobą kakao, cynamon, imbir i kardamon. Mleko podgrzać na średnim ogniu i dodać do niego sypkie składniki. Ważne jest, aby całość dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej stosować cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Charakteryzuje się on najwyższą jakością i – w odróżnieniu od innych gatunków cynamonu – zawiera tylko śladowe ilości szkodliwych kumaryn.

Bibliografia: 1. Allen RW. i wsp., Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis, „Ann Fam Med.” 2013, 11, 5, 452–459. 2. Deyno S. i wsp., Efficacy and safety of cinnamon in type 2 diabetes mellitus and pre-diabetes patients: A meta-analysis and meta-regression, „Diabetes Res Clin Pract.”, 2019, 156, 107815. 3. Mousavi SM. i wsp., Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response. Meta-analysis of randomized controlled trials, „Crit Rev Food Sci Nutr.” 2020, 60, 18, 3144–3154. 4. Eidi E. i wsp., Hepatoprotective activity of cinnamon ethanolic extract against CCI4-induced liver injury in rats, „EXCLI J.” 2012, 11, 495–507. 5. Hussain S. i wsp., Cinnamon oil against acetaminophen-induced acute liver toxicity by attenuating inflammation, oxidative stress and apoptosis, „Toxicol Rep.” 2020, 7, 1296–1304. 6. ASkari F. i wsp., Cinnamon may have therapeutic benefits on lipid profile, liver enzymes, insulin resistance, and high-sensitivity C-reactive protein in nonalcoholic fatty liver disease patients, „Nutr Res.” 2014, 34, 2, 143–148. 7. Heydarpour F. i wsp., Effects of cinnamon on controlling metabolic parameters of polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis, „J Ethnopharmacol.” 2020, 254, 112741. 8. Shishehbor F. i wsp., Cinnamon consumption improves clinical symptoms and inflammatory markers in women with rheumatoid arthritis, „J Am Coll Nutr.”, 2018, 1–6.