Ciasto buraczkowo-bananowe

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji

Składniki (na 6 porcji):

  • Burak – 400 g (4 × sztuka)
    Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi silnym działaniem przeciwutleniającym – „walczą” z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się komórek organizmu – także skóry!
  • Banan – 120 g (1 × sztuka)
    Wskazówka: Banany powinny znaleźć się w kuchni zwłaszcza każdej kobiety ciężarnej! Są dobrym rozwiązaniem na poranne mdłości – charakterystyczne dla tego ważnego okresu. Także osoby cierpiące na refluks – do których nierzadko należą także ciężarne – powinny pamiętać o bananach jako o sposobie na zniwelowanie przykrych dolegliwości.
  • Mąka jaglana – 70 g (7 × łyżka)
    Wskazówka: Mąka jaglana należy do produktów niezawierających glutenu. W tym przepisie możesz ją jednak zamienić na taką samą ilość dowolnej innej mąki ze zbóż (nie z orzechów/pestek).
  • Mąka kokosowa (odtłuszczona) – 60 g (4 × łyżka)
  • Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 × łyżka)
  • Kakao 16 proc., proszek – 50 g (5 × łyżka)
    Wskazówka: Kakao to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy – a więc, podobnie jak buraki, również może przyczyniać się do zachowania młodzieńczego wyglądu na dłużej. Ponadto wspomniane związki wpływają korzystnie na przepływ krwi, niwelując ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Nie trzeba chyba też przypominać, że kakao rzeczywiście poprawia samopoczucie – za takie pozytywne działanie tego produktu odpowiadają między innymi związki: teobromina, kofeina, tyramina.
  • Ksylitol – 21 g (3 × łyżeczka)
  • Soda oczyszczona – 2 g (0.4 × łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj (około 30 minut), następnie przestudź i obierz, i przygotuj z nich puree (np. za pomocą blendera). W tym wstaw olej kokosowy – w rondelku – do roztapiania.
  2. Połącz przygotowane puree z: buraka, rozgniecionego (np. widelcem) banana i roztopiony olej kokosowy.
  3. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem – czyli składniki mokre i suche.
  4. Przelej masę do formy do pieczenia (np. standardowej keksówki) i piecz około 25–35 minut w temperaturze 180°C, do uzyskania wilgotnej konsystencji (przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będzie on cały czas nieco wilgotny!).


Czas przygotowania (wraz z pieczeniem): około 40 minut.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji, czyli 1/6 przepisu): około 250 kcal, w tym: 6 g białka, 12 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej