Chlor

Chlor

Chlor jako pierwiastek został zakwalifikowany na początku XIX wieku (należy do grupy fluorowców). Dzienne zalecane jego spożycie to 2300 mg. W organizmie ludzkim występuje on w soku żołądkowym i ślinie (aktywuje amylazę). 

O wiele częstszym niż niedobór chlorku sodu obserwowany jest jego nadmiar, związane jest to z przyzwyczajeniem człowieka do słonego smaku. Powoduje to, podobnie jak niedostateczna ilość wody, wzrost stężenia sodu w osoczu i prowadzi do odwodnienia komórek. W praktyce w zwiększonej podaży sodu towarzyszą obrzęki, zwłaszcza jeśli funkcja nerek jest upośledzona. Objawami hipernatremii są nerwowość, przyspieszone oddychanie, gorączka, a nawet konwulsje. Chlor bierze udział w regulacji gospodarki wodnej i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Źródła:

  • sól kuchenna (60–100 g),
  • wędliny (1000–1700 mg/100 g),
  • sery podpuszczkowe (1300 mg/100 g).

Opracowała Marzena Surmińska