Chlor
Chlor jako pierwiastek został zakwalifikowany na początku XIX wieku (należy do grupy fluorowców). Dzienne zalecane jego spożycie to 2300 mg. W organizmie ludzkim występuje on w soku żołądkowym i ślinie (aktywuje amylazę).
O wiele częstszym niż niedobór chlorku sodu obserwowany jest jego nadmiar, związane jest to z przyzwyczajeniem człowieka do słonego smaku. Powoduje to, podobnie jak niedostateczna ilość wody, wzrost stężenia sodu w osoczu i prowadzi do odwodnienia komórek. W praktyce w zwiększonej podaży sodu towarzyszą obrzęki, zwłaszcza jeśli funkcja nerek jest upośledzona. Objawami hipernatremii są nerwowość, przyspieszone oddychanie, gorączka, a nawet konwulsje. Chlor bierze udział w regulacji gospodarki wodnej i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Źródła:
- sól kuchenna (60–100 g),
- wędliny (1000–1700 mg/100 g),
- sery podpuszczkowe (1300 mg/100 g).
Opracowała Marzena Surmińska
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...