BRAHMI (Bacopa monnieri)
Brahmi to gatunek rośliny z rodziny babkowatych. Występuje naturalnie od strefy umiarkowanej po tropikalną. Można ją spotkać na bagnistych obszarach: Indii, Nepalu, Sri Lanki, Chin, Pakistanu, Wietnamu, a nawet na Tajwanie. Uprawiana jest też w południowych stanach Stanów Zjednoczonych. Występuje pod postacią niewielkiego, pnącego się ziela o podłużnych, mięsistych liściach w kolorze jasnozielonym. Ma także drobne kwiaty o pięciu płatkach – białe, różowe lub fioletowe.
W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna, fitosterole, flawonoidy i glikozydy triterpenoidowe. Z racji swojego składu brahmi wpływa pozytywnie na pamięć – tym samym usprawniając pracę mózgu i wzmacniając koncentrację, dodatkowo poprawia wszelkie funkcje mentalno-poznawcze (proponuje się ją dla dzieci z ADHD, osobom z padaczką oraz po udarze). Co więcej, spożywanie rośliny poprawia działanie układu trawiennego, chroniąc wątrobę i zapobiegając wrzodom żołądka. Zwalcza też stany zapalne i poprawia nastrój.
Surowcem jest cała roślina uprawiana tradycyjnie lub pozyskiwana z upraw ekologicznych. W Indiach brahmi można spotkać w formie: herbaty, papki, kapsułek, olejów spożywczych i do masażu, masła ghee, a nawet szamponów. Dodatkowo z formy mielonej można zrobić olejek sposobem domowym.
Brahmi uznawane jest za jeden z najbardziej oryginalnych środków indyjskich. Wyraz brahmi pochodzi z sanskrytu i oznacza w tym języku „Bogini Najwyższej Mądrości”. Bacopa od setek lat pomaga w peregrynacjach duchowych człowieka i pozwala na odnajdywanie poszukiwanej mądrości. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą sprzed 3 tys. lat.
Inne nazwy: bakopa drobnolistna