Beta-karoten w zdrowej diecie

Beta-karoten w zdrowej diecie


Beta-karoten to naturalny pigment występujący w roślinach, który nadaje im czerwony, pomarańczowy i żółty kolor. Beta-karoten jest karotenoidem prowitaminy A, co oznacza, że organizm może przekształcić go w przewodzie pokarmowym w witaminę A (retinol). Nazwa „karoten” pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego marchew (carota). Beta-karoten został przypadkowo odkryty przez niemieckiego chemika, Heinricha Wilhelma Ferdinanda Wackenrodera, który związek wyizolował z marchwi w 1831 roku. Naukowiec poszukiwał naturalnych środków przeciwrobaczych, a odkrył beta-karoten, który po rozpuszczeniu w tłuszczach dawał „piękny żółty kolor”.


Czym są karoteny i jaka jest ich funkcja


Karoteny to fotosyntetyczne pigmenty ważne do zaistnienia fotosyntezy – charakterystycznego zjawiska występującego u roślin. Karoteny więc syntetyzowane są przez rośliny, natomiast ludzie i zwierzęta (z wyjątkiem niektórych mszyc i przędziorków) ich nie wytwarzają. Karoteny występują w roślinach w dwóch podstawowych formach oznaczonych literami alfabetu greckiego: alfa-karoten (α-karoten) i beta-karoten (β-karoten). Występują także formy gamma-, delta-, epsilon- i zeta-karoten (γ, δ, ε i ζ-karoten). Karoteny są węglowodorami (nie zawierają tlenu). Są rozpuszczalne w tłuszczach i nierozpuszczalne w wodzie. Beta-karoten jest najbardziej powszechną formą i można go znaleźć w żółtych, pomarańczowych i zielonych liściastych owocach oraz warzywach. Zadaniem karotenów jest ochrona komórek roślinnych przed niszczącym działaniem światła ultrafioletowego. Im bardziej intensywnie wybarwiony jest owoc lub warzywo, tym więcej roślina zawiera β-karotenu.


Beta-karoten to ważny przeciwutleniacz


Oprócz tego, że służy jako dietetyczne źródło prowitaminy A, beta-karoten jest również przeciwutleniaczem, który odgrywa istotną rolę w utrzymaniu naszego zdrowia. Przeciwutleniacze są związkami neutralizującymi niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Zbyt duża liczba wolnych rodników w organizmie zaburza homeostazę, prowadząc do uszkodzenia komórek i tkanek, wywołując stres oksydacyjny. Ten z kolei przyczynia się do rozwoju niektórych chorób przewlekłych. Beta-karoten zmniejsza i zapobiega powstaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Związek ten ma udowodnione działanie wspierające zdrowie na wielu polach. Oprócz działania antyoksydacyjnego beta-karoten jest związkiem znanym ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.


Beta-karoten w diecie


Beta-karoten jest ważnym składnikiem diety i istotnym źródłem witaminy A. Związek ten najintensywniej koncentruje się w owocach i warzywach o barwie czerwonej, pomarańczowej lub żółtej, jak również występuje w ciemnozielonych warzywach liściastych lub innych zielonych warzywach i owocach, które zawierają sporą ilość tego przeciwutleniacza.


Aby zwiększyć stężenie beta-karotenu w marchewce, warto pamiętać, że gotowana dostarcza więcej karotenoidów niż surowa. Dodanie oliwy z oliwek może również zwiększyć biodostępność karotenoidów, ponieważ beta-karoten jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego spożywanie tego składnika odżywczego z tłuszczem poprawia jego wchłanianie.

Spożywcze źródła beta-karotenu to np.: marchew, jagody goji, melon kantalupa, mango, czerwona papryka, papaja, szpinak, jarmuż, bataty, pomidory, kwiaty mniszka lekarskiego, morele, pomarańcze, brokuły lub  dynia.



Uwaga na syntetyczny beta-karoten

Niektóre suplementy diety mogą zwiększać ryzyko wystąpienia raka płuc i prostaty u palaczy papierosów. Owoce i warzywa bogate w naturalny beta-karoten wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jeśli chodzi o wybór suplementów diety, najlepiej poszukać beta-karotenu całkowicie roślinnego, naturalnego, a nie syntetycznego.



Skóra koloru pomarańczowego, co to może oznaczać?


Zdarza się, że po przedawkowaniu soku z marchwi skóra nabiera koloru pomarańczowego. Hiperkarotenemia (nadmiar karotenu) jest niegroźnym zjawiskiem, ponieważ karoten nie jest toksyczny. Inaczej jest w przypadku przedawkowania witaminy A, które już jest groźne. Hiperkarotenemię można odróżnić od żółtaczki po tym, że twardówka oka pozostaje biała.


Opracowała Agata Majcher







Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Sekret odporności w trzech witaminach

2024-12-10

Sekret odporności w trzech witaminach

Cały sekret odporności koncentruje się w zasadzie na trzech witaminach: C, D3 oraz K2 – i to o nich właśnie chciałbym Państwu wspomnieć.

Czytaj dalej

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

2024-12-04

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

Długotrwały niedobór snu może przyczyniać się do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak obniżona odporność, nadciśnienie czy zaburzenia nastroju. Na szczęście istnieje rozwiązanie! Sprawdź.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej