Bazylia – zioło wszechstronne

Bazylia – zioło wszechstronne


Bazylia pospolita to popularna przyprawa. W starożytności wierzono w jej magiczne możliwości. Poświęcano ją bogini miłości oraz innym bogom i nazywano królewskim zielem. Dzięki swoim cennym składnikom poprawia ona proces trawienia, wpływa na lepsze samopoczucie, a także stymuluje serce do wydajniejszego funkcjonowania. 



Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) określana też jako: „bazyliszka polska“, „bazylek ogrodowy“, „bazylia wonna“, „bazylijka zwyczajna“, a także „balsam“ to jednoroczna roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Jej obszarem pochodzenia jest prawdopodobnie Afryka. Oprócz bazylii pospolitej najbardziej znane rodzaje to: bazylia czerwona, cynamonowa, grecka oraz tajska.


Obecnie nie rośnie dziko, a jest wyłącznie uprawiana. Roślina ma łodygę o kolorze czerwonawym, nakrzyżległe, błyszczące liście, bogate w nektar kwiaty oraz brązowej barwy owoce w formie niełupki. Aromat ziela jest korzenny, jednocześnie słodkawy oraz pikantny. Bazylia pospolita najlepiej rozwija się na żyznych, przepuszczalnych glebach o próchniczej strukturze. Potrzebuje dużo słońca i osłony przed wiatrem. Nadaje się do uprawy w przydomowych ogródkach. Jest miododajna.


Roślina świeża lub suszona wykorzystywana jest jako przyprawa do: zup, sosów, gulaszów, sałatek, twarożku, potraw mięsnych, rybnych, warzywnych, grzybów, makaronów, a także do majonezu i masła. Występuje w pesto. Używa się jej przy produkcji likierów oraz nalewek, jak również lodów. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie. Olejek pozyskiwany z bazylii pospolitej jest składnikiem środków do higieny osobistej oraz perfum. Roślinę można rozmieścić w pomieszczeniach do odstraszania owadów.    


Składniki bazylii pospolitej


Bazylia pospolita zawiera witaminy: A, B6, B9, C oraz E. W skład rośliny wchodzą biopierwiastki, wśród których warto wymienić: żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk, potas, wapń i fosfor. Olejek bazyliowy ma takie związki jak: terpinen, metylochawikol, limonen, cyneol, cytral, linalon, a także eugenol. Wśród substancji znajdujących się w zielu są również: flawonoidy, saponiny, chlorofil, garbniki, gorycze i kwas trionowy.     


To warto wiedzieć


Bazylia swoją nazwę wzięła od bazyliszka. Miała przed nim chronić, a także przed skorpionami oraz wężami. We Francji znana jest jako „królewskie ziele“. Dawniej we Włoszech panny, które chciały się wydać za mąż, wpinały ją we włosy, zachęcając w ten sposób kawalerów do ubiegania się o ich rękę.    


Bazylia poprawia funkcjonowanie układu trawiennego


Zawarte w bazylii składniki korzystnie działają na procesy trawienia. Wpływają na zwiększenie produkcji żółci, dlatego warto, żeby po ziele sięgały osoby z zaburzeniem funkcjonowania woreczka żółciowego i dróg żółciowych. Poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zbytniej fermentacji w tych odcinkach przewodu pokarmowego. Dzięki temu niwelowane są: wzdęcia, uczucie ciężkości żołądka po posiłku oraz inne przykre i bolesne dolegliwości. Ziele wykazuje się też właściwościami rozkurczowymi i pomaga w pozbyciu się bolesnych kolek. Poza tym jest rośliną o niskim poziomie kaloryczności. Spożywanie bazylii pobudza produkcję śliny i wzmaga łaknienie. Roślina ma też działanie moczopędne.   



Spożywanie bazylii to skuteczny sposób na uspokojenie i lepszą pracę mózgu


Od dawna już wiedziano, że po spożyciu bazylii człowiek się uspokaja, odpręża i relaksuje. Znikają lęki i uczucie niepokoju. Dzieje się tak w wyniku działania na układ nerwowy substancji zawartych w zielu. Bazylia może być stosowana w przypadku zmęczenia zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej. Sprawia, że wracają siły, stres znika, a umysł zaczyna lepiej funkcjonować. Poprawia się pamięć, a także skupienie uwagi i koncentracja. Bazylia jest zalecana jako środek wspomagający leczenie depresji. Wpływa również na  niwelowanie zaburzeń snu.  


Bazylia może być stosowana zewnętrznie


Wyciągi z bazylii można też aplikować bezpośrednio na ciało. Roślina ma właściwości odkażające i przeciwzapalne, dlatego okłady na jej bazie warto stosować na zmniejszenie opuchlizny. Pomagają również w przypadku wystąpienia obrzęków oraz zmian skórnych. Bardzo dobrze nadają się do wcierania w ciało w przypadku trądziku. Pomagają na ugryzienia komarów. Masaż ekstraktami z bazylii ujędrnia skórę, powodując, że jest ona odświeżona, bardziej sprężysta, lepiej ukrwiona i zyskuje ładniejszy wygląd. Wyciągi na bazie ziela warto stosować w niwelowaniu skutków cellulitu. Wcieranie ich w ciało jest również skutecznym zabiegiem na rozgrzanie. Na infekcje jamy ustnej można stosować płukanki na bazie bazylii, gdyż ziele ma właściwości odkażające.       


Bazylia na poprawę zdrowia


•    Związki zawarte w bazylii, a zwłaszcza alejek eteryczny wykazują się właściwościami: przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwzapalnymi.
•    Ziele wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
•    Wyciągi z bazylii można wcierać w ciało w przypadku przeziębień i innych infekcji wirusowych, co przyspiesza proces leczenia.
•    Roślina wykazuje się działaniem przeciwkaszlowym.
•    Ekstrakty z ziela pomagają walczyć z grzybami oraz pasożytami bytującymi w ludzkim organizmie.
•    Przeprowadzane badanie potwierdzają, że substancje wchodzące w skład bazylii zwalczają wolne rodniki i dzięki temu mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych.
•    Bazylia jest zalecana do spożycia osobom zmagającym się z cukrzycą.
•    Ziele warto stosować na złagodzenie migrenowych bólów głowy.
•    Bazylia korzystnie działa na serce pobudzając je do efektywniejszej pracy.
•    Regularne spożywanie rośliny zaleca się osobom, które uskarżają się na zaburzenia funkcjonowania nerek.
•    Bazylia łagodzi dolegliwości reumatyczne oraz nerwobóle.  


To warto wiedzieć


Od spożywania dużych ilości bazylii i wyciągów z niej powinny powstrzymać się osoby zmagające się z zaburzeniami:


– układu krążenia,
– ciśnienia,
– krzepliwości krwi.  

 

Opracował Jarosław Cieśla



Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej