Bazylia – zioło wszechstronne

Bazylia – zioło wszechstronne


Bazylia pospolita to popularna przyprawa. W starożytności wierzono w jej magiczne możliwości. Poświęcano ją bogini miłości oraz innym bogom i nazywano królewskim zielem. Dzięki swoim cennym składnikom poprawia ona proces trawienia, wpływa na lepsze samopoczucie, a także stymuluje serce do wydajniejszego funkcjonowania. 



Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) określana też jako: „bazyliszka polska“, „bazylek ogrodowy“, „bazylia wonna“, „bazylijka zwyczajna“, a także „balsam“ to jednoroczna roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Jej obszarem pochodzenia jest prawdopodobnie Afryka. Oprócz bazylii pospolitej najbardziej znane rodzaje to: bazylia czerwona, cynamonowa, grecka oraz tajska.


Obecnie nie rośnie dziko, a jest wyłącznie uprawiana. Roślina ma łodygę o kolorze czerwonawym, nakrzyżległe, błyszczące liście, bogate w nektar kwiaty oraz brązowej barwy owoce w formie niełupki. Aromat ziela jest korzenny, jednocześnie słodkawy oraz pikantny. Bazylia pospolita najlepiej rozwija się na żyznych, przepuszczalnych glebach o próchniczej strukturze. Potrzebuje dużo słońca i osłony przed wiatrem. Nadaje się do uprawy w przydomowych ogródkach. Jest miododajna.


Roślina świeża lub suszona wykorzystywana jest jako przyprawa do: zup, sosów, gulaszów, sałatek, twarożku, potraw mięsnych, rybnych, warzywnych, grzybów, makaronów, a także do majonezu i masła. Występuje w pesto. Używa się jej przy produkcji likierów oraz nalewek, jak również lodów. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie. Olejek pozyskiwany z bazylii pospolitej jest składnikiem środków do higieny osobistej oraz perfum. Roślinę można rozmieścić w pomieszczeniach do odstraszania owadów.    


Składniki bazylii pospolitej


Bazylia pospolita zawiera witaminy: A, B6, B9, C oraz E. W skład rośliny wchodzą biopierwiastki, wśród których warto wymienić: żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk, potas, wapń i fosfor. Olejek bazyliowy ma takie związki jak: terpinen, metylochawikol, limonen, cyneol, cytral, linalon, a także eugenol. Wśród substancji znajdujących się w zielu są również: flawonoidy, saponiny, chlorofil, garbniki, gorycze i kwas trionowy.     


To warto wiedzieć


Bazylia swoją nazwę wzięła od bazyliszka. Miała przed nim chronić, a także przed skorpionami oraz wężami. We Francji znana jest jako „królewskie ziele“. Dawniej we Włoszech panny, które chciały się wydać za mąż, wpinały ją we włosy, zachęcając w ten sposób kawalerów do ubiegania się o ich rękę.    


Bazylia poprawia funkcjonowanie układu trawiennego


Zawarte w bazylii składniki korzystnie działają na procesy trawienia. Wpływają na zwiększenie produkcji żółci, dlatego warto, żeby po ziele sięgały osoby z zaburzeniem funkcjonowania woreczka żółciowego i dróg żółciowych. Poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zbytniej fermentacji w tych odcinkach przewodu pokarmowego. Dzięki temu niwelowane są: wzdęcia, uczucie ciężkości żołądka po posiłku oraz inne przykre i bolesne dolegliwości. Ziele wykazuje się też właściwościami rozkurczowymi i pomaga w pozbyciu się bolesnych kolek. Poza tym jest rośliną o niskim poziomie kaloryczności. Spożywanie bazylii pobudza produkcję śliny i wzmaga łaknienie. Roślina ma też działanie moczopędne.   



Spożywanie bazylii to skuteczny sposób na uspokojenie i lepszą pracę mózgu


Od dawna już wiedziano, że po spożyciu bazylii człowiek się uspokaja, odpręża i relaksuje. Znikają lęki i uczucie niepokoju. Dzieje się tak w wyniku działania na układ nerwowy substancji zawartych w zielu. Bazylia może być stosowana w przypadku zmęczenia zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej. Sprawia, że wracają siły, stres znika, a umysł zaczyna lepiej funkcjonować. Poprawia się pamięć, a także skupienie uwagi i koncentracja. Bazylia jest zalecana jako środek wspomagający leczenie depresji. Wpływa również na  niwelowanie zaburzeń snu.  


Bazylia może być stosowana zewnętrznie


Wyciągi z bazylii można też aplikować bezpośrednio na ciało. Roślina ma właściwości odkażające i przeciwzapalne, dlatego okłady na jej bazie warto stosować na zmniejszenie opuchlizny. Pomagają również w przypadku wystąpienia obrzęków oraz zmian skórnych. Bardzo dobrze nadają się do wcierania w ciało w przypadku trądziku. Pomagają na ugryzienia komarów. Masaż ekstraktami z bazylii ujędrnia skórę, powodując, że jest ona odświeżona, bardziej sprężysta, lepiej ukrwiona i zyskuje ładniejszy wygląd. Wyciągi na bazie ziela warto stosować w niwelowaniu skutków cellulitu. Wcieranie ich w ciało jest również skutecznym zabiegiem na rozgrzanie. Na infekcje jamy ustnej można stosować płukanki na bazie bazylii, gdyż ziele ma właściwości odkażające.       


Bazylia na poprawę zdrowia


•    Związki zawarte w bazylii, a zwłaszcza alejek eteryczny wykazują się właściwościami: przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwzapalnymi.
•    Ziele wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
•    Wyciągi z bazylii można wcierać w ciało w przypadku przeziębień i innych infekcji wirusowych, co przyspiesza proces leczenia.
•    Roślina wykazuje się działaniem przeciwkaszlowym.
•    Ekstrakty z ziela pomagają walczyć z grzybami oraz pasożytami bytującymi w ludzkim organizmie.
•    Przeprowadzane badanie potwierdzają, że substancje wchodzące w skład bazylii zwalczają wolne rodniki i dzięki temu mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych.
•    Bazylia jest zalecana do spożycia osobom zmagającym się z cukrzycą.
•    Ziele warto stosować na złagodzenie migrenowych bólów głowy.
•    Bazylia korzystnie działa na serce pobudzając je do efektywniejszej pracy.
•    Regularne spożywanie rośliny zaleca się osobom, które uskarżają się na zaburzenia funkcjonowania nerek.
•    Bazylia łagodzi dolegliwości reumatyczne oraz nerwobóle.  


To warto wiedzieć


Od spożywania dużych ilości bazylii i wyciągów z niej powinny powstrzymać się osoby zmagające się z zaburzeniami:


– układu krążenia,
– ciśnienia,
– krzepliwości krwi.  

 

Opracował Jarosław Cieśla



Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej