Babka lancetowata

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina należąca do rodziny babkowatych. Występuje niemal na całym świecie w wielu gatunkach. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale i właściwościami prozdrowotnymi, a tych te rośliny mają wiele. Już w starożytnych pismach są wzmianki o babce lancetowatej – stosowano ją bowiem na ukąszenia owadów i gadów.

Mimo że przez wielu traktowana jest jako chwast, ma cenne właściwości lecznicze. Zawiera na przykład duże ilości flawonoidów. Antyoksydanty te zwalczają wolne rodniki, opóźniają proces starzenia, a także działają przeciwzapalnie. Babka lancetowata to również bogate źródło: witamin C i K, beta-karotenu, a także krzemu i cynku. Znajdziemy w niej także: polisacharydy, pektyny, irydoidy oraz różnego rodzaju garbniki. Na dodatek nasiona tej rośliny zawierają zdrowe nienasycone tłuszcze.

Właściwości prozdrowotne babki lancetowatej to przede wszystkim:

  • wspomaganie pracy układu pokarmowego; dzięki zawartości pektyn poprawia perystaltykę jelit, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego – wystarczy jedna herbatka dziennie;
  • leczenie schorzeń układu oddechowego; działa śluzotwórczo, stąd ułatwia odkrztuszanie wydzielin, redukuje kaszel i chrypkę – napary, wyciągi i olejki eteryczne na bazie babki;
  • zwiększenie odporności; działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze zapobiega infekcjom oraz wspomaga ich leczenie;
  •  przyspiesza gojenie się ran; okłady z liści babki leczą rany, przeciwdziałając jednocześnie infekcjom, skuteczne są również przy oparzeniach, odleżynach czy ukąszeniach owadów – papka ze zgniecionych liści;
  • pielęgnowanie i leczenie skóry; działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, łagodzi obrzęki, swędzenia, zapalenia i wysypki – odwar z babki lancetowatej.


Profilaktycznie lub leczniczo można pić herbatki z tej rośliny, do okładów przygotowujemy natomiast odwary oraz papki z liści, można też z dodatkiem miodu uzyskać wspaniały syrop.