- Encyklopedia
- Poradnik
- Uroda
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-15
Astaksantyna
Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściwościom prozdrowotnym znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, ale i też w sporcie. Działa przede wszystkim antyoksydacyjnie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu, poprawia też odporność organizmu oraz pamięć. Astaksantyna produkowana jest przede wszystkim przez algi morskie, a także drożdże oraz bakterie.
Prozdrowotne właściwości wspomnianego związku to przede wszystkim:
- zapobieganie chorobom nowotworowym,
- obniżanie poziomu glukozy we krwi,
- polepszenie wzroku i ochrona oczu przed jaskrą i zaćmą,
- obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi,
- ochrona przed demencją, chorobą Parkinsona i chorobą Alzheimera,
- poprawa pamięci,
- opóźnienie starzenia się organizmu,
- podwyższenie odporności,
- przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.
Substancja ta zwiększa również siłę fizyczną, zmniejsza ból mięśni podczas treningu, a także przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku – stąd jej zastosowanie również w sporcie.
Astaksantynę znajdziemy przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza. Najbogatszymi źródłami tej cennej substancji leczniczej są: łosoś (surowy oraz wędzony), krewetki, krab, langusta, a także pstrąg. Na rynku występuje też w postaci suplementów diety.
Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych stosowania astaksantyny, stąd warto włączyć ją do codziennej diety. Szczególnie zalecana jest osobom starszym oraz aktywnym.
Opracował Sławomir Śmiełowski
- Encyklopedia
- Poradnik
- Uroda
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-15
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...