Astaksantyna

Astaksantyna

Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściwościom prozdrowotnym znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, ale i też w sporcie. Działa przede wszystkim antyoksydacyjnie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu, poprawia też odporność organizmu oraz pamięć. Astaksantyna produkowana jest przede wszystkim przez algi morskie, a także drożdże oraz bakterie.

Prozdrowotne właściwości wspomnianego związku to przede wszystkim:

  • zapobieganie chorobom nowotworowym,
  • obniżanie poziomu glukozy we krwi,
  • polepszenie wzroku i ochrona oczu przed jaskrą i zaćmą,
  • obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi,
  • ochrona przed demencją, chorobą Parkinsona i chorobą Alzheimera,
  • poprawa pamięci,
  • opóźnienie starzenia się organizmu,
  • podwyższenie odporności,
  • przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.


Substancja ta zwiększa również siłę fizyczną, zmniejsza ból mięśni podczas treningu, a także przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku – stąd jej zastosowanie również w sporcie.

Astaksantynę znajdziemy przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza. Najbogatszymi źródłami tej cennej substancji leczniczej są: łosoś (surowy oraz wędzony), krewetki, krab, langusta, a także pstrąg. Na rynku występuje też w postaci suplementów diety.

Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych stosowania astaksantyny, stąd warto włączyć ją do codziennej diety. Szczególnie zalecana jest osobom starszym oraz aktywnym.


Opracował Sławomir Śmiełowski