Ashwagandha - indyjski żeń-szeń

Ashwagandha - indyjski żeń-szeń

Ashwagandha to roślina znana też pod nazwami – witania ospała i indyjski żeń-szeń. Należy do rodziny psiankowatych. Najbardziej rozpowszechniona jest w Azji, szczególnie w Indiach, rośnie również w Afryce i Europie. Znalazła zastosowanie w ajurwedzie, czyli indyjskiej medycynie ludowej jako środek na wiele chorób, schorzeń oraz dolegliwości. 


Właściwości lecznicze roślina ta zawdzięcza wielu substancjom, które wchodzą w jej skład. Korzenie ashwagandhy zawierają: witanozydy, glikowitanolidy, saponiny, a także alkaloidy. Natomiast w częściach zielonych znajdują się witanolidy. Ashwagandha jest też bogatym źródłem żelaza. 

Właściwości prozdrowotne

  • Substancje zwarte w liściach ashwagandhy niszczą bakterie, dzięki czemu zapobiegają infekcjom i rozwojowi wielu chorób. 
  • Spożywanie produktów na bazie witanii ospałej powoduje efektywniejsze działanie umysłu – lepsze możliwości skupienia uwagi i wyższy poziom zapamiętywania informacji oraz uczenia się.
  • Wzmacnia odporność – zwłaszcza w okresach przeziębień i wzmożonej aktywności wirusów. 
  • Hamuje rozwój chorób nowotworowych.
  • Zwiększa poziom energii i dodaje sił witalnych.
  • Ashwagandha poprawia wydolność organizmu i zwiększa jego wytrzymałość, dzięki czemu zalecana jest osobom uprawiającym sport oraz aktywnym fizycznie.
  • Chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami i toksynami.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne. 
  • Wpływa na lepszą jakość nasienia, dzięki czemu pomaga w problemach z zapłodnieniem.  
  • Redukuje ilość cukru we krwi. 
  • Wykazuje działanie obniżające uczucie niepokoju i lęku.
  • Poprawia jakości snu.   

Właściwości lecznicze

W indyjskiej medycynie ludowej stosowano ashwagandhę na wiele schorzeń i chorób. Również teraz roślina ta wykazuje skuteczność w przypadku:

  • dny moczanowej,
  •  zapalenia oskrzeli, 
  • astmy, 
  • bielactwa, 
  • dolegliwości i chorób wątroby, 
  • zaburzeń menstruacyjnych,
  • osłabionego organizmu powodując jego pobudzenie i ożywienie,
  • osób narażonych na stres, niepokój, kiepskie samopoczucie,
  •  łagodzenia stanów lękowych,
  • łagodzenia objawów i w leczeniu depresji oraz przy niektórych chorobach psychicznych,
  • anemii.

Przeciwwskazania  

Osoby zmagające się z wrzodami żołądka, stosując ashwagandhę mogą narazić się na podrażnienie błony śluzowej. Zdarza się, że u niektórych ludzi po użyciu preparatów z indyjskiego żeń-szenia mogą wystąpić dolegliwości jelitowe, nudności oraz wymioty. Ashwagandhy nie powinny przyjmować kobiety w ciąży ze względu na ryzyko poronienia. Nie należy jej też stosować razem z lekami nasennymi, a także środkami znieczulającymi. Skutki uboczne mogą wystąpić, gdy równocześnie z ashwagandhą podawane są leki na uspokojenie, a także zapobiegające padaczce. 

Inne wpisy w tej kategorii

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

2024-10-23

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

W niniejszym artykule przyjrzymy się temu, jak dbać o nasz umysł, by utrzymać go w dobrej kondycji.

Czytaj dalej

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej