ARJUNA (Terminalia arjuna)
Arjuna, inaczej zwana też migdałecznikiem, to drzewo, którego gładka szara kora jest bardzo doceniana w fitoterapii, gdyż ma właściwości ochronne i wzmacniające mięśnie serca.
Stosowana jest w ajurwedzie. Arjuna jest drzewem liściastym o wysokości 25 metrów.
Liście arjuny są podłużne o płatkowatych brzegach i często nierównej wielkości. Kwiaty zaś – małe, białe. Owoce włókniste o długości 2–3 cm pokryte pięcioma twardymi, zielonymi skrzydełkami. Występuje obficie na terenie: Indii, Cejlonu, Birmy i Sri Lanki. Rośnie na brzegach rzek lub w pobliżu suchych koryt.
Arjuna zawiera aktywne substancje tj.: garbniki, saponiny triterpenoidowe (kwas arjunowy, kwas arjunolowy, arjungenina, arjunglikozydy), które mają właściwości moczopędne oraz przeciwzapalne, flawonoidy (arjunone, arjunolon, luteolina), kwas galusowy (o działaniu przeciwnowotworowym), kwas elagowy, oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC), fitosterole, wapń, magnez, cynk oraz miedź, a także koenzym Q10.
Korzyści zdrowotne, jakie przynosi spożywanie kory migdałecznika, to: obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, wzmocnienie mięśni serca oraz stymulacja jego prawidłowego funkcjonowania. Kora arjuny obniża także ciśnienie. Ma działanie moczopędne, ściągające oraz hemostatyczne. Odznacza się właściwościami modulującymi ryzyko wieńcowe, a regularne stosowanie arjuny pomaga odwrócić proces stwardnienia tętnic. Jest pomocna również dla osób cierpiących na dusznicę bolesną.
Ajurweda poleca łączenie kory arjuny z korzeniem ashwagandhy. W Indiach z arjuny powstaje wiele produktów typu: kapsułki, papki, herbaty czy oleje.
Inne nazwy: migdałecznik arjuna, arjun (hindi).
Opracowała Karina Powieśnik