Aluminium (glin)

Aluminium (glin)

Aluminium jest trzecim najliczniejszym pierwiastkiem występującym w składzie skorupy ziemskiej, jego średnia zawartość to ok. 8 proc. Jest bardzo lekki, trwały, odporny na korozję, dzięki czemu często się go wykorzystuje w celach konstrukcyjnych (budynki, pojazdy) lub produkcyjnych (np. puszki do napojów).  

Aluminium odkryto w 1787 roku, z kolei w 1827 pozyskano pierwszą czystą próbkę. W tamtych czasach glin był cenniejszy niż złoto – a to dlatego, że nie potrafiono go w tani sposób pozyskiwać. W 1886 roku opracowano metodę izolowania glinu z jego tlenku przy użyciu prądu – i wtedy jego cena spadła. Podstawową rudą, z której pozyskuje się aluminium, jest boksyt.

Aluminium w środowisku

Glin to podstawowy składnik większości minerałów, a jego zawartość związana jest ze skałą macierzystą oraz typem gleby. Stężenie aluminium w morzach i oceanach jest niskie, natomiast w wodach lądowych –zróżnicowane. W tkankach człowieka najwięcej glinu znajduje się w skórze i włosach, z kolei u roślin wszystkie ich tkanki są zasobne w ten pierwiastek. Najwięcej glinu zawierają rośliny rosnące na glebach kwaśnych. Nadmiar glinu sprawia, że rośliny wolniej rosną, aluminium może też wpływać na zmiany w ich DNA. Uważa się, że toksyczność glinu jest jednym z głównych czynników ograniczających wzrost i rozwój roślin. Najmniej glinu zawiera kapusta, a najwięcej – szpinak. Bardzo duże stężenie aluminium znajduje się w herbacie. Jeśli rośliny rosną w rejonach o podwyższonym stężeniu glinu, łatwiej mogą go absorbować. 

Wpływ aluminium na zdrowie

Aluminium jest potencjalnie toksyczne dla centralnego układu nerwowego, a zaburzenia pamięci i równowagi mogą być objawem nadmiernej kumulacji glinu w tkance mózgowej. Uszkodzenie neuronów jest nieodwracalne. Badania potwierdzają, że za choroby Alzheimera i Parkinsona może być odpowiedzialny odkładane w komórkach aluminium. 

Glin może być absorbowany przez organizm drogą pokarmową, oddechową, krwionośną (dializy lub szczepionki) bądź przez skórę. Aluminium jest wszechobecnym pierwiastkiem, występuje on praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, także w wodzie pitnej. Glin znajduje się również w sprzęcie użytku domowego: sztućcach, garnkach, patelniach, folii aluminiowej. Również kosmetyki (np. antyperspiranty), niektóre leki, (np. przeciw nadkwasocie żołądka) nie są wolne od soli aluminium. 

Zdrowy organizm w dużym stopniu pozbywa się aluminium. Około 90 proc. wydalane jest wraz z moczem, a 2 proc. z kałem. Reszta kumuluje się w skórze, kościach i w pozostałych tkankach. U osób z niewydolnością nerek może dojść do nagromadzenia się tego pierwiastka w organizmie.

Uwaga na herbatę z cytryną

Czarna herbata zawiera aluminium, z którym zdrowy organizm sobie poradzi, wydalając ten szkodliwy związek wraz z moczem. Gdy ciepła herbata połączy się z cytryną, powstaje związek o nazwie „cytrynian glinu”, który zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w wieku podeszłym (glin kumuluje się w mózgu, niszcząc połączenia nerwowe). U dzieci zaś aluminium odkłada się w wątrobie, co może spowodować jej niewydolność w dorosłości. Czy amatorzy herbaty z cytryną powinni zrezygnować z tego napoju? Nie, wystarczy napar ostudzić do temperatury 45°C i wtedy zanurzyć cytrynę, pamiętając wcześniej o wyjęciu liści.


Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.

Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

2025-01-22

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

W niniejszym artykule przyjrzymy się temu, jak dbać o nasz umysł, by utrzymać go w dobrej kondycji.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej