Agar

Agar

Odżywiając się, warto zwracać uwagę na to, jak dany produkt działa na organizm. Jakie wywołuje konsekwencje i czy nie wpływa na pogorszenie się stanu naszego zdrowia. Wiele dodatków do żywności powoduje skutki uboczne, zachorowania, w tym na nowotwory, a także przyczynia się do przybierania na wadze. Dużą popularność w ostatnim czasie zyskuje agar. To roślinny odpowiednik żelatyny. Może być stosowany przez osoby niespożywające mięsa i produktów wytworzonych na jego bazie, gdyż jest pochodzenia roślinnego. Jakie właściwości ma i czym się charakteryzuje?   



Agar to substancja żelująca o nazwie agar-agar. Przez wielu jest też określana jako ,,morska żelatyna". Ten dodatek do żywności jest pochodzenia roślinnego i w bazie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności występuje pod numerem E406. Pozyskuje się go z krasnorostów (Rhodophyta), czyli glonów, które głównie występują  na terenach znajdujących się u wybrzeży Japonii. Po ich wydobyciu, osuszeniu i oczyszczeniu następuje gotowanie, a następnie poddawanie działaniu minusowej temperatury. W wyniku tych zabiegów agar może mieć konsystencję proszku, jak też kształt kostek. Charakterystyczną cechą tej substancji żelującej jest pęcznienie pod wpływem wody. Poddana temperaturze pomiędzy 40°C a 50°C przechodzi w postać żelu, a przy dużo wyższej (90–100°C) –  rozpuszcza się.

Agar nie wydziela zapachu i nie ma smaku, za to powoduje utrwalanie smaku produktów, do których jest dodawany. Wytworzony z niego żel jest mocniejszy niż te powstałe z innych substancji, a poza tym może być wiele razy wytapiany bez skutków ubocznych. Wykazuje się dużą odpornością na temperaturę. Jego odmianą jest agaroid.


Ta substancja żelująca wg badań jest bezpieczna dla organizmu ludzkiego. Na bazie agaru można przygotować galaretki, zagęszczać nim: konfitury, dżemy, sosy, zupy, budynie, ciasta, puddingi, kremy, a także desery owocowe oraz warzywne. Jest wykorzystywany przy wyrobie: słodyczy, ptasiego mleczka, piwa, czekolady, serów, parówek, konserw mięsnych oraz lodów. Dodaje się go do: jogurtów, likierów i jako środek klarujący wino. Agar znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.   


Agar jest zdrowszy od żelatyny ze względu na zawarte w nim cenne związki


Agar zawiera takie składniki jak: witaminy B2, B5, B6, B9, K, a także E. Zawiera również wiele minerałów, wśród których warto wymienić: żelazo, potas, wapń, magnez, jod oraz fosfor. Jest także źródłem: błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu siarkowego. W jego składzie nie brakuje też polisacharydów: galaktozy, agarozy czy agaropektyny.


Agar dla osób niespożywających mięsa


Agar jako substancja pochodzenia roślinnego znajduje uznanie wśród wegetarian i wegan. Można ją wykorzystać jako zamiennik żelatyny, która powstaje z wieprzowiny. Agar jako produkt pozyskiwany z japońskich glonów ma wiele cennych minerałów oraz witamin. Z tego też względu jego spożywanie jest pożyteczne dla organizmu. Dla osób, które ze swojej diety wykluczyły produkty pochodzenia zwierzęcego, spożywanie agaru będzie więc doskonałym rozwiązaniem.


Agar na lepsze trawienie


Agar może być dobrym środkiem w przypadku zaparć, gdyż ma właściwości przeczyszczające. Nie są one zbyt silne, dlatego nie istnieje ryzyko przykrych skutków ubocznych jego stosowania. Poza tym ta substancja żelująca zawiera w swoim składzie błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na proces trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, również minimalizuje uczucie głodu, a także usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii.   


Agar dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy

 
Agar charakteryzuje się pęcznieniem. Tak też jest, gdy trafi do żołądka, gdzie przybiera na objętości. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości i zapobiega chęci podjadania po posiłku. Zawarte w tej substancji składniki mineralne, witaminy i inne cenne związki pozwalają na dobre funkcjonowanie narządów, takich jak: żołądek, wątroba, czy jelita, co również ma znaczenie przy utrzymaniu lub zrzuceniu wagi. Agar zaleca się osobom chcącym schudnąć i stosującym dietę na redukcję masy ciała. Dobrym sposobem na głód jest wypijanie 1/4 szklanki wody z rozpuszczoną w niej substancją w ilości pół łyżeczki. Taki napój szybko pozwoli na zapewnienie uczucia sytości.


Agar do stosowania zewnętrznego


Substancje zawarte w agarze wykazują działanie przeciwzapalne. Dzięki temu znajduje on zastosowanie jako składnik środków na dolegliwości występujące w okolicach stawów. Jest wykorzystywany również w kremach i maściach do nawilżania, rozjaśniania oraz ujędrniania suchej skóry. Maseczki na twarz z agarem wpływają na pozbycie się zanieczyszczeń, zaskórników, a także na ściąganie i zwężanie porów. Agar jest także zawarty w kremach do pielęgnacji i poprawiania kondycji włosów, w żelach do mycia ciała, a także w piankach do golenia.

 
To warto wiedzieć


Agar jest powszechnie uważany za zdrowy dodatek do żywności. Jednak jego spożycie może wywołać niepożądane objawy u osób, które są uczulone na glony oraz przy zbyt nadmiernej konsumpcji tej substancji żelującej.


Opracował Jarosław Cieśla  


Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej