Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola (Malpighia emarginata ) jest rośliną jadalną i leczniczą z rodziny malpigiowatych. Słynie z obfitości witaminy C – w 100 g owocu znajduje się 1500–4500 mg kwasu askorbinowego, czyli do 100 razy więcej niż w pomarańczy czy cytrynie. Pochodzi z tropikalnych regionów półkuli zachodniej, naturalnie występuje w południowej części Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej.


Owoc ten z roku na rok zyskuje na swej popularności. Największym producentem aceroli jest Brazylia, która zdominowała także rynek produktów przetworzonych z aceroli.

Acerola – zwana także: „wiśnią z Barbadosu“ lub „wiśnią zachodnioindyjską– jest krzewem lub drzewem dorastającym do 6 m wysokości. Ma wiecznie zielone, eliptyczne i podłużne liście, wydaje pestkowe owoce, które są podobne do wiśni o jasnoczerwono-pomarańczowym kolorze oraz o cienkiej, błyszczącej skórce, przyjemnym, kwaskowym smaku, soczystym miąższu. W pełni dojrzałe owoce aceroli są bardzo delikatne i nietrwałe, łatwo się psują – dlatego w sprzedaży trudno je spotkać w świeżej formie.

Owoce aceroli, choć mają imponujące właściwości odżywcze, popsuciu ulegają w ciągu 2–3 dni, dlatego świeży surowiec od razu po zerwaniu przerabia się na miazgę, a tę na soki, przeciery lub koncentraty. Owocowa pulpa doskonale nadaje się do przygotowania: dżemów, lodów, nektarów, likierów, galaretek czy soków owocowych. Wykorzystywana jest również do wzbogacania żywności dla niemowląt oraz do produkcji nutraceutyków oraz leków.

Składniki aktywne aceroli

Acerola ilością witaminy C prawie dorównuje camu camu („prawie”, ponieważ camu camu trzykrotnie przewyższa acerolę pod względem jej zawartości). To nie jedyna witamina, którą zawiera wiśnia Barbadosu – zasobna jest ona także w witaminy: B1, B2, B3, a także w karotenoidy, bioflawonoidy, fenole, antocyjany o właściwościach przeciwutleniających. Spośród soli mineralnych należy wymienić: żelazo ułatwiające przyswajanie witaminy C oraz wapń i fosfor. Głównymi cukrami występującymi w dojrzałych owocach aceroli są: glukoza, fruktoza i niewielka ilość sacharozy. W owocach obecne są także kwasy: jabłkowy, cytrynowy i winowy.

Acerola jako owoc hojnie obdarzony w składniki odżywcze ma wiele interesujących właściwości wspierających zdrowie zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Acerola wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, dzięki czemu opóźnia starzenie się komórek i wywołuje efekt wybielenia skóry. Co ważne, potrafi odwrócić oporność na niektóre leki.

Niektóre właściwości prozdrowotne aceroli

Acerola wzmacnia układ odpornościowy, wspomagając produkcję przeciwciał. Działa odtruwająco, tonizująco, moczopędnie i przeciwwysiękowo. Ma typowe działanie dla bioflawonoidów i witaminy C – przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, wzmacniające naczynia krwionośne.

Acerola będąca bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy (takich jak kwas askorbinowy) i innych składników odżywczych (takich jak polifenole i karotenoidy) wykazuje duży potencjał leczniczy przy wielu różnych chorobach wywołanych stresem oksydacyjnym, zapobiegając tym samym chorobom związanym z postępującym wiekiem. Duża ilość antyoksydantów pomaga utrzymać sprawność systemu krwionośnego, zapewniając odpowiedni stosunek cholesterolu HDL i LDL.

Acerola potrafi znacznie spowolnić uwalnianie cukru do krwiobiegu, regulując poziom insuliny i glukoz. Zapobiega to skokom i spadkom cukrzycowym.


Acerola uważana jest za „superowoc” ze względu na rekordową zawartość kwasu askorbinowego w połączeniu z innymi fitoskładnikami, takimi jak: flawonoidy, antocyjany czy karotenoidy. Ponieważ w Polsce nie mamy możliwości cieszenia się smakiem świeżych owoców ze względu na ich nietrwałość, to jak najbardziej fitoskładniki odżywcze aceroli możemy przyswajać w formie suplementów.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej