Acerola - "kuzynka" wiśni

Acerola - "kuzynka" wiśni

Owoce aceroli wyglądem przypominają czereśnie oraz wiśnie. Roślina ta należy do rodziny malpigiowatych. Występuje w Ameryce Północnej, głównie na obszarze Teksasu i Meksyku oraz w Ameryce Południowej. Ze względu na swój wygląd określana jest jako „nadgwiazda granatolistna” oraz „wiśnia z Barbados”. Głównie uprawia się ją w strefach tropikalnych, jednak może być hodowana również w warunkach domowych – nawet w krajach o chłodnym klimacie. Należy tylko pamiętać, żeby roślinę tę, chronić przed minusowymi temperaturami.  

Owoce aceroli można spożywać na surowo, najlepiej świeże od razu po zerwaniu, gdyż dość szybko się psują. Z rośliny tej wyrabia się soki, dżemy, tabletki do suplementacji, a także kremy do ciała i maseczki na twarz. 

Skład

Acerola jest królową wśród roślin, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Świeżo wyciśnięty sok z wiśni z Barbados zawiera 1500 mg tego związku organicznego na 100 g masy owocu. Ponadto w jego składzie występuje witamina A oraz te z grupy B (najwięcej B1 i B2). O zdrowotnych właściwościach aceroli decyduje też beta-karoten, karotenoidy, polifenole, a także kwas pantotenowy, foliowy, wapń, fosfor, żelazo i potas.    

Co daje spożywanie aceroli?  

  • Systematyczne przyjmowanie produktów z dużą ilością witaminy C poprawia kondycję naczyń krwionośnych. 
  • Wzmacnianie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień, zachorowań na grypę i innych infekcji wirusowych.
  • Stymuluje lepsze działanie układu nerwowego. 
  • Przyjmowanie aceroli razem z produktami zawierającymi żelazo może wydatnie pomóc w przyswajaniu tego pierwiastka przez organizm człowieka.
  • Wpływ na regenerację mięśni i zniwelowanie uczucia zmęczenia po wysiłku (rekreacja, sport, praca fizyczna).  
  • Zwalczanie wolnych rodników – dzięki antyoksydantom – co chroni przed chorobami nowotworowymi. 
  • Stymuluje układ krążenia.
  • Odmładza skórę i regeneruje ją. 
  • Skuteczniejsze i szybsze gojenie ran i skaleczeń na skórze. 
  • Pomaga w przypadku osłabienia organizmu i zmęczenia. 
  • Wpływa na wzmocnienie serca. 
  • Chroni przed schorzeniami wieku podeszłego oraz chorobą Alzheimera.
  • Poprawia funkcjonowanie nerek.  
  • Wpływa na poprawę nastroju, doskonale sprawdza się u osób narażonych na stres.
  • Stanowi ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej