Acerola - "kuzynka" wiśni

Acerola - "kuzynka" wiśni

Owoce aceroli wyglądem przypominają czereśnie oraz wiśnie. Roślina ta należy do rodziny malpigiowatych. Występuje w Ameryce Północnej, głównie na obszarze Teksasu i Meksyku oraz w Ameryce Południowej. Ze względu na swój wygląd określana jest jako „nadgwiazda granatolistna” oraz „wiśnia z Barbados”. Głównie uprawia się ją w strefach tropikalnych, jednak może być hodowana również w warunkach domowych – nawet w krajach o chłodnym klimacie. Należy tylko pamiętać, żeby roślinę tę, chronić przed minusowymi temperaturami.  

Owoce aceroli można spożywać na surowo, najlepiej świeże od razu po zerwaniu, gdyż dość szybko się psują. Z rośliny tej wyrabia się soki, dżemy, tabletki do suplementacji, a także kremy do ciała i maseczki na twarz. 

Skład

Acerola jest królową wśród roślin, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Świeżo wyciśnięty sok z wiśni z Barbados zawiera 1500 mg tego związku organicznego na 100 g masy owocu. Ponadto w jego składzie występuje witamina A oraz te z grupy B (najwięcej B1 i B2). O zdrowotnych właściwościach aceroli decyduje też beta-karoten, karotenoidy, polifenole, a także kwas pantotenowy, foliowy, wapń, fosfor, żelazo i potas.    

Co daje spożywanie aceroli?  

  • Systematyczne przyjmowanie produktów z dużą ilością witaminy C poprawia kondycję naczyń krwionośnych. 
  • Wzmacnianie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień, zachorowań na grypę i innych infekcji wirusowych.
  • Stymuluje lepsze działanie układu nerwowego. 
  • Przyjmowanie aceroli razem z produktami zawierającymi żelazo może wydatnie pomóc w przyswajaniu tego pierwiastka przez organizm człowieka.
  • Wpływ na regenerację mięśni i zniwelowanie uczucia zmęczenia po wysiłku (rekreacja, sport, praca fizyczna).  
  • Zwalczanie wolnych rodników – dzięki antyoksydantom – co chroni przed chorobami nowotworowymi. 
  • Stymuluje układ krążenia.
  • Odmładza skórę i regeneruje ją. 
  • Skuteczniejsze i szybsze gojenie ran i skaleczeń na skórze. 
  • Pomaga w przypadku osłabienia organizmu i zmęczenia. 
  • Wpływa na wzmocnienie serca. 
  • Chroni przed schorzeniami wieku podeszłego oraz chorobą Alzheimera.
  • Poprawia funkcjonowanie nerek.  
  • Wpływa na poprawę nastroju, doskonale sprawdza się u osób narażonych na stres.
  • Stanowi ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

2025-02-04

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

Coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw, które wspierają organizm w walce z infekcjami bez skutków ubocznych.

Czytaj dalej

Witamina C i cynk – jak stosować suplementy na odporność?

2025-01-30

Witamina C i cynk – jak stosować suplementy na odporność?

Jak stosować witaminę C i cynk, by wspomóc układ odpornościowy i nie dać się chorobom?

Czytaj dalej