Acerola - "kuzynka" wiśni

Acerola - "kuzynka" wiśni

Owoce aceroli wyglądem przypominają czereśnie oraz wiśnie. Roślina ta należy do rodziny malpigiowatych. Występuje w Ameryce Północnej, głównie na obszarze Teksasu i Meksyku oraz w Ameryce Południowej. Ze względu na swój wygląd określana jest jako „nadgwiazda granatolistna” oraz „wiśnia z Barbados”. Głównie uprawia się ją w strefach tropikalnych, jednak może być hodowana również w warunkach domowych – nawet w krajach o chłodnym klimacie. Należy tylko pamiętać, żeby roślinę tę, chronić przed minusowymi temperaturami.  

Owoce aceroli można spożywać na surowo, najlepiej świeże od razu po zerwaniu, gdyż dość szybko się psują. Z rośliny tej wyrabia się soki, dżemy, tabletki do suplementacji, a także kremy do ciała i maseczki na twarz. 

Skład

Acerola jest królową wśród roślin, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Świeżo wyciśnięty sok z wiśni z Barbados zawiera 1500 mg tego związku organicznego na 100 g masy owocu. Ponadto w jego składzie występuje witamina A oraz te z grupy B (najwięcej B1 i B2). O zdrowotnych właściwościach aceroli decyduje też beta-karoten, karotenoidy, polifenole, a także kwas pantotenowy, foliowy, wapń, fosfor, żelazo i potas.    

Co daje spożywanie aceroli?  

  • Systematyczne przyjmowanie produktów z dużą ilością witaminy C poprawia kondycję naczyń krwionośnych. 
  • Wzmacnianie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień, zachorowań na grypę i innych infekcji wirusowych.
  • Stymuluje lepsze działanie układu nerwowego. 
  • Przyjmowanie aceroli razem z produktami zawierającymi żelazo może wydatnie pomóc w przyswajaniu tego pierwiastka przez organizm człowieka.
  • Wpływ na regenerację mięśni i zniwelowanie uczucia zmęczenia po wysiłku (rekreacja, sport, praca fizyczna).  
  • Zwalczanie wolnych rodników – dzięki antyoksydantom – co chroni przed chorobami nowotworowymi. 
  • Stymuluje układ krążenia.
  • Odmładza skórę i regeneruje ją. 
  • Skuteczniejsze i szybsze gojenie ran i skaleczeń na skórze. 
  • Pomaga w przypadku osłabienia organizmu i zmęczenia. 
  • Wpływa na wzmocnienie serca. 
  • Chroni przed schorzeniami wieku podeszłego oraz chorobą Alzheimera.
  • Poprawia funkcjonowanie nerek.  
  • Wpływa na poprawę nastroju, doskonale sprawdza się u osób narażonych na stres.
  • Stanowi ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Inne wpisy w tej kategorii

Kolagen aktywny biologicznie – odpowiedź na problemy kostno-stawowe

2025-01-16

Kolagen aktywny biologicznie – odpowiedź na problemy kostno-stawowe

Podpowiadamy jak kolagen aktywny biologicznie pomaga w powrocie do formy u osób, które doświadczyły ograniczeń ruchowych.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej