- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2024-10-23
15 skarbów natury dla zdrowego serca
Serce to organ szczególny, który przez całe nasze życie pompuje krew do wszystkich komórek organizmu. Niestety zawały serca (oraz nowotwory) to plaga dzisiejszych czasów i główne przyczyny zgonów. Warto więc zadbać o nasze serce, a możemy to zrobić poprzez zdrową dietę oraz aktywność fizyczną.
Matka natura ofiarowuje nam rozwiązania, które zapobiegają oraz wspomagają leczenie chorób układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. W kolejności alfabetycznej podaję więc piętnaście remediów nasercowych z Bożej Apteki. Działają one oczywiście pod warunkiem, że nie zatruwamy organizmu innymi szkodliwymi produktami.
Awokado
Rozpocznę od awokado, które jest bogatym źródłem dobrych jednonienasyconych tłuszczów, potasu oraz przeciwutleniaczy. Idealnie nadaje się na przekąskę, a przy okazji obniża poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia pracę serca, obniżając ryzyko chorób tego organu.
Burak
Najzdrowsze warzywo świata to zdecydowanie burak. Posiada niesamowite właściwości lecznicze wątroby, ale i również serca. Burak to dosłownie bomba minerałowa, zawiera też przeciwutleniacze oraz betalainy, zmniejszając ryzyko zachorowania na serce. To również swoisty eliksir młodości spowalniający procesy starzenia się skóry oraz organów wewnętrznych.
Czosnek
Jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków to oczywiście czosnek. Obniża również ciśnienie tętnicze, poziom glukozy we krwi oraz – co najistotniejsze – zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych w tętnicach i zwężaniu się naczyń krwionośnych, czyli usuwa przyczyny zawałów.
Grejpfrut
Dbając o swoje serce, nie można zapomnieć o grejpfrucie. Owoc ten zawiera dużo błonnika, choliny, likopenu i potasu, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi. To również bogate źródło jakże cennego błonnika.
Imbir
Wspaniałą przyprawą, ale i lekiem na serce jest imbir. Oprócz walorów smakowych obniża on ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy, znacząco obniżając ryzyko chorób serca.
Jabłka
Jest takie powiedzenie, że zjedzenie jednego jabłka dziennie wyklucza konieczność wizyty u lekarza. Ten bardzo smaczny i popularny w Polsce owoc to bomba witaminowo-minerałowa. Zawiera też przeciwutleniacze i dzięki bogatemu składowi obniża znacząco ryzyko chorób serca. Pamiętajmy więc: jedno jabłko dziennie!
Jagody
Kolejne pyszne i zdrowe owoce to jagody. Ich bogaty skład to przede wszystkim przeciwutleniacze i substancje odżywcze. Zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu LDL, regulują ciśnienie krwi oraz rozrzedzają krew, zapobiegając zatorom. Uważa się, że w zasadzie wszystkie owoce jagodowe zapobiegają też chorobom nowotworowym.
Kiwi
Bogaty, a przede wszystkim prozdrowotny skład zawiera kiwi. Owoc ten jest doskonałym dostarczycielem miedzi, magnezu, potasu oraz polifenoli. Utrzymuje serce w doskonałej kondycji, zapobiega zakrzepom i chroni cały układ krwionośny.
Kurkuma
Kolejna bardzo zdrowa przyprawa to kurkuma. Zawiera kurkuminę, która to uniemożliwia powiększanie się komór serca i obniża ryzyko chorób tego organu. Przy okazji zapobiega też otyłości, nadciśnieniu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Migdały
Bardzo zdrową przekąską są migdały. Te smaczne owoce migdałowca zwyczajnego przede wszystkim obniżają produkcję cholesterolu, ale też wchłaniają LDL z pożywienia. Zawierają zdrowy nienasycony tłuszcz, pozwalający zwalczać i zapobiegać chorobom serca.
Pomarańcze
Wspaniałym źródłem cennego błonnika są pomarańcze. Oprócz doskonałego smaku cytrusy te zawierają witaminę C, potas i inne składniki dbające o serce. Spożywane regularnie obniżają ciśnienie krwi, neutralizują niezdrowe białka oraz pomagają w eliminacji cholesterolu LDL.
Siemię lniane
Nasze serce potrzebuje zdrowych tłuszczy omega-3, a te zapewni mu siemię lniane. Zawiera ono całe mnóstwo składników odżywczych, estrogenów i przeciwutleniaczy. Nasiona lnu są jednak ciężko trawione, więc najlepiej jest przed dodaniem do posiłku zmielić je, polepszając wchłanialność cennych substancji.
Rośliny strączkowe
Jeśli dbamy o serce, to nie zapominajmy o roślinach strączkowych. To doskonałe źródło białka, ale też innych cennych pierwiastków. Regularne ich spożywanie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Soczewica i ciecierzyca to bogactwo błonnika, witamin, magnezu oraz potasu. Podobnie jak awokado obniżają poziom cholesterolu i znacząco ograniczają zachorowalność na choroby układu krwionośnego. Również fasola korzystnie wpływa na serce. To bogate źródło błonnika, a jednocześnie magnezu, kwasu foliowego i dobrego białka. Obniża poziom szkodliwej dla organizmu homocysteiny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawałów, udarów, a nawet nowotworu. Pozostałe rośliny strączkowe posiadają podobne właściwości.
Zielona herbata
Pijmy często zieloną herbatę. Ten doskonały napój obniża ciśnienie krwi, poziom LDL oraz trójglicerydów. Zawiera też ogrom przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Jedna herbata dziennie wystarczy, aby zadbać o swoje serce.
Żurawina
Listę zamknę żurawiną. Owoc tej wspaniałej rośliny, oprócz walorów smakowych, stanowi bogate źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy. To doskonały dodatek do pysznych dań, ale i środek zapobiegający chorobom serca. Prozdrowotnie działa również na drogi moczowe, układ pokarmowy, a nawet zapobiega nowotworom.
Warto więc do swojego menu włączyć wyżej wymienione produkty. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpią one najlepszego lekarstwa, jakim jest codzienna aktywność fizyczna. Natomiast w połączeniu z produktami szkodliwymi dla naszego zdrowia (cukry, tłuszcze zwierzęce, produkty wysoko przetworzone, chemiczne dodatki do żywności, produkty rafinowane) też niewiele nam pomogą. Ważniejsze jest to, czego nie należy jeść, od tego, co spożywać należy. Dlatego wyeliminujmy z naszej diety produkty szkodliwe, zastępując je tymi z powyższej listy.
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2024-10-23
Burak - ekstrakt - suplement diety - 60 kapsułek - HerbaSano
- Data ważności: 03.2025
Aloe Sano - Aloes z imbirem, cytryną i miodem - 500 ml -...
Ekstrakt jagody ACAI - suplement diety - 60 kapsułek -...
Jagody Goji - suplement diety - 60 kapsułek - HerbaSano
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05