Kategorie:
Dziś polecamy
Jest 6 produktów.
Prasa i wyciskarka do oleju – urządzenie, które pomoże utrzymać zdrowie
Często zastanawiamy się czym jest zdrowe odżywianie i czy to naprawdę ma sens. Według lekarzy, dieta to podstawa zdrowia i jest ważniejsza niż codzienne ćwiczenia. Więc jeśli zastanawiasz się, czy zmiana stylu życia jest konieczna, to wiedz, że odpowiedź na to pytanie brzmi tak! Zacznij od kuchni. Sprawdź najnowsze trendy, zweryfikuj swój jadłospis. Zacznij od zakupu najprostszych urządzeń, które pozwolą ci przygotować posiłki, zgodne z ludzką naturą. W naszym sklepie internetowym czekają na ciebie wyciskarki oraz prasy do oleju. Zapraszamy!
Zalety olejów tłoczonych własną wyciskarką
- Zachowują wartości odżywcze - Proces tłoczenia na zimno, jak sama nazwa wskazuje, odbywa się bez użycia wysokiej temperatury, co pozwala na zachowanie naturalnych witamin, minerałów oraz enzymów, które są niszczone w procesie rafinacji.
- Oleje bogatsze od innych - Oleje tłoczone na zimno są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL.
- Naturalne przeciwutleniacze - w Twoich olejach znajdują się naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina E i polifenole, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i wspierają układ odpornościowy.
- Poprawiają trawienia - Świeżo wyciskane oleje pomagają w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, poprawiając trawienie i wspierając prawidłową pracę jelit.
- Wspomagają wygląd Twojej skóry - Dzięki wysokiej zawartości naturalnych witamin i kwasów tłuszczowych, oleje tłoczone na zimno mogą przyczynić się do poprawy kondycji Twojej skóry, wzmacniając jej barierę ochronną i zapewniają lepsze nawilżenie.
Narzędzia pomocne w zdrowej kuchni
Aby zdrowo się odżywiać, dobrze jest wykorzystać urządzenia, które wspomogą pozyskiwanie naturalnych produktów. Garnek do gotowania na parze, wyciskarka do owoców czy prasa do tłoczenia oleju, to narzędzia, które powinny znaleźć się w każdej kuchni. Pomogą przygotować zdrowe posiłki, a dodatkowo nie zajmują zbyt dużo miejsca. Można je wykorzystywać codziennie lub sezonowo. Suszarka do owoców, warzyw i ziół pozwoli zachować smak lata na zimę. Można przygotować zdrową bazę do zup, w postaci suszonej marchewki, korzenia selera, pora, wzbogaconych o jarmuż, czosnek czy bazylię. Przygotowując kompozycje ziół i warzyw masz pewność, że nie zawierają soli i glutaminianu sodu. Suszone pomidory to także strzał w dziesiątkę. Możesz je przechowywać w oleju lub w szczelnie zamkniętym słoiku i wykorzystać jako dodatek do ulubionych potraw.
Dlaczego prasa do oleju jest dla każdego
Prasa do oleju pozwala na pozyskanie oleju bogatego w witaminy i niezbędne minerały. Tłoczenie na zimno zachowa wszystko, co jest zdrowe. Kolejną zaletą samodzielnie wytwarzanego oleju, jest brak zawartości środków konserwujących i innych sztucznych barwników. Domowa prasa do tłoczenia oleju umożliwia pozyskanie oleju ze wszystkich roślin oleistych, takich jak: nasiona słonecznika, orzechy włoskie, orzechy ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, migdały, orzechy makadamia, sezam, rzepak, kolendra czy czarnuszka. Nie trzeba chyba dodawać, że smak z pewnością przewyższy sklepowe produkty.
Olej używany jest dość często w każdej kuchni. Może służyć do smażenia, sporządzania marynat, pieczenia oraz różnego rodzaju sałatek i sosów. Prasa do oleju tłoczy olej na zimno, więc w zasadzie nie powinien on być poddawany obróbce termicznej, gdyż traci swoje prozdrowotne właściwości. Dzięki prasie możesz stworzyć dowolna kombinację oleju i pozyskać smak, który będzie odpowiedni do przygotowywanej potrawy.
Zalety domowego oleju są oczywiście ogromne. Pełen jest nienasyconych kwasów Omega – 3, Omega – 6 i Omega – 9. Dodatkowo zawiera naturalne przeciwutleniacze, wapń, miedź, cynk, witaminy z grupy B oaz żelazo. Jego skład będzie się różnił, w zależności od wykorzystanych roślin oleistych. Dodatkowym atutem posiadania prasy do oleju jest filozofia Zero Waste. Nie kupujemy plastikowych opakowań, a wyciśnięte nasiona można wykorzystać na przykład na mąkę lub użyć do ciasta czy musli.
W jaki sposób działa wyciskarka do oleju?
Prasa do oleju to urządzenie, które ma nowoczesny design i jest funkcjonalne. Z łatwością można je wkomponować w wystrój kuchni. Konstrukcja urządzenia nie jest zbyt skomplikowana. Na górze, znajduje się pojemnik na orzechy i nasiona oraz panel sterowania. Są dwa wyloty, jeden na olej, drugi na wytłoczone odpady. Praktyczny pojemnik na olej zazwyczaj znajduje się w zestawie. Panel sterowania umożliwia wybór odpowiedniego programu, w zależności od surowca, z którego chcemy wytłoczyć olej. Przed rozpoczęciem tłoczenia, dobrze jest wstępnie rozkruszyć produkty, aby większe elementy nie utrudniały procesu tłoczenia. Ważne jest, że mycie i konserwacja prasy nie wymaga dużej ilości czasu i odbywa się dość szybko.
Wyciskarka do oleju może być ręczna lub elektryczna. Oczywiście pod względem wygody użytkowania, lepszym wyborem będzie elektryczne urządzenie. Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. W przypadku ręcznej wyciskarki do oleju to siła mięśni decyduje o dostosowaniu mocy do mielonego surowca. Moc prasy do oleju ma dość duże znaczenie, gdyż to ona decyduje o możliwościach pracy, jej szybkości i poradzenia sobie z twardością tłoczonych orzechów. Wiele trybów pracy umożliwia pozyskanie oleju z większej ilości produktów. Istotna jest jakość wykonania oraz materiał z którego są poszczególne części. Biorąc po uwagę, fakt, iż olej pozyskiwany jest z twardych orzechów i nasion, wszystkie elementy muszą sprostać oczekiwaniom. Jeśli prasa do oleju wyposażona jest w pojemniki na wytłoczony olej, to warto zwrócić uwagę na jego wielkość, gdyż może to mieć wpływ na ilość wytworzonego surowca podczas jednego cyklu pracy urządzenia. Różne kierunki obrotów wału ślimakowego ułatwiają wyciskanie i minimalizują ryzyko zablokowania się maszyny. Gumowane nóżki, przylegają do blatu i zapobiegają przesuwaniu się prasy do oleju, w trakcie pracy.
Orzechy i nasiona powinny pochodzić od sprawdzonych sprzedawców. Tylko w ten sposób możesz uzyskać najwyższej jakości olej. Przesuszone rośliny oleiste, o malej zawartości oleju nie zapewnią satysfakcjonujących wyników, a mogą narazić wyciskarkę do oleju na awarię i uszkodzenie. Olej wytworzony w domowym zaciszu należy chronić przed słońcem i wysoką temperaturą. Najlepiej go przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Wartości odżywcze olej zachowuje do 3 tygodni od wytłoczenia, dlatego dobrze jest oznaczyć pojemnik datą, aby uniknąć spożywania produktu o gorszym smaku i aromacie.